Alerjik konjonktivit nedir? Nedenleri ve belirtileri neler?

Alerji mevsimi geldi… Yatak odasında antialerjik kumaşlardan yapılmış nevresimleri tercih edin, toz alırken nemli bez kullanın. Dışarıya güneş gözlüksüz çıkmayın. Bazı basit ama etkili önlemlerle gözlerinizi alerjiden koruyabilirsiniz.

Çevreyle direkt teması nedeniyle göz, alerjik hastalıklara daha sık yakalanan bir organdır. Alerjik konjonktivit ise, en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır. Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, alerjik konjonktivit ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı…

Alerjik konjonktivit nedir?

Gözümüzün en dış katmanı olan ve göz kapaklarımızın içini saran, konjonktiva olarak isimlendirilen tabakanın alerjik etmenlere bağlı olarak gelişen aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Alerjik konjonktivit genellikle tekrarlayıcı bir rahatsızlık olup, özellikle çocuklarda görülen bazı tipleri zamanla azalır ve kendiliğinden düzelir.


Alerjik konjonktivit niçin oluşur?

Alerjik konjonktivit dışarıdan gelen alerjenlerin (polen, toz, akar) başta göz kapağımızın iç yüzeyi olmak üzere konjonktivamızda bulunan ve alerjik reaksiyona sebep olduğu bilinen alerji hücrelerini (mast hücreleri) uyarması sonucu oluşur.

Alerjik konjonktivit tipleri nelerdir?

“Alerjik konjonktivitin; mevsimsel alerjik konjonktivit, vernal keratokonjonktivit ve dev papiller konjonktivit gibi değişik tipleri vardır” diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, “Mevsimsel alerjik konjonktivit; en sık rastlanan alerjik göz hastalığı olup, tüm alerjik konjonktivit hastalarının yaklaşık olarak yarısı bu gruptadır. Mevsimsel alerjik konjonktivit, genellikle çocuklarda, özellikle bahar ve yaz aylarında görülen tekrarlayıcı bir alerjik konjonktivit şeklidir. Hastalarda genellikle aile öyküsü vardır; burun alerjisi, astım gibi benzer alerjik hastalıklarla birlikte bulunabilir. En sık görülen nedeni; çimen, ağaç ve çiçeklerden salınan polenlerdir. Polen mevsimi bittiğinde kendiliğinden düzelir. Alerjik konjonktivitler erkeklerde biraz daha sık görülür. Çocuklarda görülen alerjik konjonktivitlerin bir kısmı ilerleyen yaşlarda azalarak kendiliğinden düzelir” dedi.

Alerji yapan maddeler nelerdir?

Başta çimenler olmak üzere çiçeklerden ve ağaçlardan kaynaklanan polenler, kedi, köpek, kuş gibi hayvanların tüyleri, akarlar, toz ve küfler alerjiye yol açan maddelerdir.


Hangi şikayetler oluşur?

Hastalarımızdaki en belirgin şikayet kaşıntı ve kızarıklıktır. Bunun dışında ışığa karşı hassasiyet, yanma, sulanma, yabancı cisim hissi, hafif kapak düşüklüğü, çapaklanma, göz kapaklarında şişme, göz kapağının iç kısmında kızarıklık ve şişme görülebilir. Şikayetler genellikle akşam saatlerinde, açık havada geçirilen zamandan sonra alerjene fazla maruz kalındığı zaman artar. Göz ile ilgili şikayetlerin yanında burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik rinit bulguları da olabilir. Kaşıntı yüzünden gözlerin ovuşturulması ile alerji tablosuna enfeksiyon da eklenebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavide temel unsur alerjiye neden olan etkenlerden uzak durmaktır. Alerji etkenleri ile direk teması azaltacağı ve güneş ışığından koruyacağı için güneş gözlükleri ve koruyucu şapka kullanılması bu açıdan oldukça faydalıdır. Bir pamuğu soğuk su ile ıslatıp gözlerimizin üzerine koymak rahatlatıcı bir etki yapabilir. Bu önlemlere rağmen şikayetlerimiz düzelmediğinde göz hekimimizin önereceği anti alerjik göz damlaları ile kısa sürede tedavi edilebilir.

Korunma yöntemleri nelerdir?

“Alerjik konjonktivitten korunmak için polenlerin yoğun olduğu ve güneş ışınlarının en dik olarak geldiği saatlerde zorunlu olmadıkça güneşe çıkmamak önemli” diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, korunma yöntemlerini şöyle sıraladı:

“Dış ortamda güneş gözlüğü, şapka, şemsiye ve maske kullanmak, dışarıdan içeriye girildiğinde alerjenleri uzaklaştırmak için kıyafetleri değiştirip duş almak da yararlı olabilir. En sık alerji etkeni polenler olduğu için polenlerin yoğun olduğu dönemlerde evin pencereleri kapalı tutulmalı, polen uçuşma dönemlerinde araba camları kapalı halde seyahat edilmeli, evde polen filtresi olan klima cihazları kullanılmalı, araç klima filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir.


Evde alerjiyi alevlendirebildiği için tüylü hayvan olmamalı ve bitki yetiştirilmemelidir. Sigara dumanı ve havasız ortamlardan kaçınmak, havası kuru olan evlerde hava nemlendirici cihazlar kullanmak da korunma yöntemleri arasında yer alır. Ayrıca evde tozları kolay barındıracak halı, kilim gibi eşyalar tercih edilmemeli, yatak odasında antialerjik kumaşlardan yapılmış, sık yıkanmaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler seçilmeli, toz alırken nemli bez kullanılmalıdır.”

Alerjiye ne iyi gelir? Belirtileri neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.