Bahar depresyonu nedir? Belirtileri neler?

Mevsimlik özellik gösteren bahar depresyonu, uyku ve iştah değişikliklerinin yanı sıra iş performansında düşmeye, konsantrasyonda bozulmaya yol açabiliyor. Bahar depresyonu nedir? Belirtileri neler?

Bahar depresyonu nedir? Belirtileri neler?

Kadınlarda daha sık görülebilen bahar depresyonunun birkaç hafta sürebileceğini belirten uzmanlara göre, gün ışığından yararlanmak, iyi beslenme, yeterli uyku ve egzersiz bahar depresyonu ile mücadele etmede etkili olabiliyor. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bahar depresyonunun iş performansında düşmeye dikkat ve konsantrasyonda bozulmaya yol açtığını söyledi.

Depresyon belirtilerini taşıyor

Bahar depresyonunun mevsimsellik özellik gösterdiğini beliten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Bahar depresyonu, mutsuzluk, keyifsizlik, halsizlik, uyku ve iştah değişiklikleri, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, vücut ağrıları, intihar düşünceleri gibi belirtilerle ortaya çıkar. Değersizlik düşünceleri, hüzün, karamsarlık, sinirlilik, cinsel istekte azalma, iş performansında düşme, alıngan olma, önceden keyif alınan aktivitelere ilginin azalması, sorumlulukların ağır gelmesi dahil tüm depresyon belirtilerini taşıyabilir” diye konuştu.


Kadınlarda daha sık görülüyor

Gün ışığı ve mevsim değişikliklerinin ruhsal durumumuzu etkilediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Bahar depresyonunun ortaya çıkmasında beyindeki hormonlarda değişiklikler etkilidir. Kadınlarda daha sık görülmesinin yanında, ailesinde duygu durum bozuklukları öyküsü olanlar, daha önce depresyon geçirmiş kişiler daha risklidir. Tiroid hormon bozuklukları, vitamin eksiklikleri, anemi gibi tıbbi durumlar bahar depresyonunu tetikleyebilir” uyarısında bulundu.


Birkaç haftadan uzun sürüyorsa dikkat!

Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Birkaç haftayı geçen keyifsizlik, halsizlik, uyku iştah değişikliklerinde depresyonu düşünmekte fayda vardır” diyerek tedavi edilmezse şiddetlenebildiği gibi aylarca iyileşmeden kronikleşebildiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, şunları söyledi: “Bahar aylarında başlayan depresyon yaz sonuna kadar sürebilmektedir. Yine benzer şekilde sonbaharda başlayan depresyonların iyileşmesi kış sonunu bulabilmektedir. Bu durumda psikiyatri uzmanlarına başvurmak gerekmektedir. İlaçlar ve psikoterapi başta olmak üzere fototerapi, TMU gibi çeşitli ek yöntemler de tedavi edilebilirken, başvurunun gecikmesi tedaviyi güçleştirebilir.”

8 öneriye kulak verin!


“Kişilerin bilinen yineleyici belli dönemlerde depresif atakları varsa o aylarda psikiyatrist ya da psikoterapist ile görüşmesini sıklaştırmasında, öncesinde önerilen koruyucu bir tedavisi varsa düzenli kullanması önemlidir” diyen Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bahar depresyonuyla mücadelede şu tavsiyelerde bulundu:

  • O dönemlerde sorumluklar ve iş yükü azaltılıp yeterince dinlenilmeli,
  • Yeterli uyku süresi alınmalı,
  • İyi beslenilmeli,
  • Gün ışığından yararlanılmalı,
  • Egzersiz artırılmalı ve açık alanda hafif yürüyüşler yapılmalı,
  • Keyif veren aktiviteler artırılmalı,
  • Sevdiklerimizle daha çok vakit geçirilmeli,
  • Alkolden uzak durulmalı.

Bahar yorgunluğunu üzerinizden atmak için sağlıklı öneriler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.