Budapeşte – İstanbul Turu: Yolunuz açık olsun! sergisi

1912 yılında yapılan Budapeşte İstanbul Turu’nun anılarının sergilendiği, “Yolunuz açık olsun!” sergisi, ALX Hungary’nin sponsorluğunda eş zamanlı olarak Koç Müzesi ve Macar Kültür Merkezi’nde açıldı.

Macar Bilim, Teknoloji ve Ulaşım Müzesi, Koç Müzesi ve İstanbul Macar Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Yolunuz açık olsun!” sergisi, Koç Müzesi’nde ve Macar Kültür Merkezi’nde ALX Hungary’nin sponsorluğunda eş zamanlı olarak ziyarete açıldı.

Sergi açılışlarına Macaristan Başkonsolosu Balâzs Hendrich, Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Ertuğrul Duru, Macar Bilim, Teknoloji ve Ulaşım Müzesi Genel Müdür Yardımcısı Gâbor Zsigmond, Macar Kültür Merkezi Müdür Gâbor Fodor ve küratör Pâl Nâgyesi katıldı.


1912 Budapeşte-İstanbul Turu’nun unutulmaz anılarınının yer aldığı sergiler, 17 Haziran 2018 tarihine kadar ziyaretçiler tarafından gezilebilecek.

Budapeşte-İstanbul Turu

Kraliyet Macar Otomobil Kulübü’nün ilk resmi yarışması olan Budapeşte İstanbul Turu, 1912 yılında gerçekleştirildi. Yarışmaya toplam 25 yarışmacı akredite oldu ve yaklaşık 2000 km’lik mesafeyi 19 kişi tamamlayabildi.

Kraliyet Macar Otomobil Kulübü’nün Apponyi Meydanı’ndaki (günümüzde Ferenciek Meydanı) merkez binası önünden başlayan yarışa, pek çok araba markası katıldı. Bunlardan Fransız DeDion-Bouton, iki Puch, Amerikalı Packard, Alman Lloyd ve Rex Simplex, İtalyan Fiat, Belçikalı Minevra, Fransız Charron, Renault ve Berliet markalarının temsilcileri turu tamamlayabildi.


Turun sonunda katılımcılar kendileri arasından bir jüri seçtiler. Altı kişilik jürinin başkanı Avusturyalı Kont Johannes Hardegg oldu. Turu tamamlayan 15 kişi altın madalya alırken 3 kişi de gümüş madalyanın sahibi oldu. Ayrıca tura katılanlara pek çok özel ödül dağıtıldı.

 Joan Miró Litografi ve Gravür sergisi UNIQ Expo’da


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.