270 bin Suriyeli daha Türkiye’ye gelebilir!

3,5 milyondan fazla Suriyeli göçmenin yaşadığı Türkiye’ye her an yeni bir göç dalgası gelebileceği öngörülüyor.

270 bin Suriyeli daha Türkiye gelebilir!
BM’ye göre 270 bin Suriyeli evlerini terk etti, göçe başladı.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin güneydoğusunda ordu güçleri ve silahlı muhalif gruplar arasındaki çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle, son 2 hafta içinde 270 bin Suriyelinin evlerini terk ettiğini açıkladı.

Suriye ordusu, 2 hafta önce ülkenin bu bölgesinde yeni bir operasyon başlatmıştı. Dera ve Kuneytra eyaletlerinin sakinlerinin büyük bir bölümü, çatışmalar nedeniyle Ürdün sınırına ya da İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’ne doğru gitti; ancak hem Ürdün hem de İsrail, Suriyeli göçmenleri sınırları içine kabul etmeyeceğini söylüyor.


Bu durum ise yeni bir insani kriz olasılığını ortaya çıkarmış durumda. Suriye ordu güçleri operasyonlarını Rusya’nın hava desteğiyle gerçekleştiriyor. Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin güneydoğusunda ordu güçleri ve silahlı muhalif gruplar arasındaki çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle, son 2 hafta içinde 270 bin Suriyelinin evlerini terk ettiğini açıkladı. (BBC Türkçe)

Türkiye’de yaşayan Suriyeli sayısı 3,5 milyonu geçti!

2018 yılı Haziran ayı itibarıyla Türkiye ‘de geçici koruma kapsamıyla 3 milyon 583 bin 434 Suriyeli sığınmacı bulunurken, Suriyelilerin en fazla yaşadığı il İstanbul olarak belirlendi.

Türkiye’de en çok Suriyeli mülteci barındıran şehirler:

Elde edilen verilerde, Türkiye’de en çok Suriyelileri barındıran diğer iller; Bursa, Konya, İzmir, Adana, Gaziantep, Mersin ve Kilis olarak görüldü.

Suriye’den daha çok erkek sığınmacı

Söz konusu bütün illerde Suriyelilerin sayısı 100 binin üzerinde görülürken, 2017 sonu itibarıyla nüfusu 136 bin 319 olan Kilis ‘in 131 bin 109 Suriyeli sığınmacı barındırması dikkat çekti. Suriyelilerin sayısı cinsiyet bakımından ele alındığında; 1 milyon 943 bin 374 kişinin erkek, 1 milyon 640 bin 60 kişinin de kadın olduğu belirlendi.

Böylece toplamda 3 milyon 583 bin 434 kişi olan sığınmacı sayısının 2011 yılından bu yana düzenli olarak artması gözlerden kaçmadı. Son üç yıl içindeki toplam rakamlar incelendiğinde; 2016 yılındaki Suriyelilerin sayısının 2 milyon 834 bin 441, 2017 yılındaki Suriyelilerin sayısının ise 3 milyon 426 bin 786 olduğu saptandı.


Türkiye’den çıkış yapan Suriyeliler en çok hangi ülkeleri tercih ediyor?

Türkiye’de yaşayan milyonlarca Suriyeli sığınmacı olmasına karşın; ülkemizden çıkış yapan Suriyelilerin de olduğu görüldü. Toplamda 13 bin 791 Suriyeli “Birebir Formülü” kapmasında ülkemizden çıkış yaparken, 5 bin 188 kişinin Almanya ‘ya gittiği belirlendi. Almanya’nın ardından en çok tercih edilen ülke 2 bin 609 kişiyle Hollanda, bin 837 kişiyle de Fransa olarak saptandı.

Recep Akdağ: Suriyeliler için 31 milyar Euro harcadık

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, uluslararası toplumun yük paylaşımı ve sorumluluk üstlenme testini geçemediğini söyleyerek, “Türkiye şimdiye kadar 31 milyar euro harcadı” diye konuştu.

“20 bin Suriyeliye çalışma izni verildi”

Diğer yandan yaklaşık 20 bin Suriyeliye çalışma izni verildiğini, 13 bine yakın Suriyeli işletmenin açıldığını söyleyen Akdağ, tüm bu rakamların Türkiye’nin krizin insani yükünü üstlenmeye devam ettiğini gösterdiğini kaydetti.

Recep Akdağ, “Suriyeliler için sağladığımız birçok hizmet kapsamında Türkiye’nin giderleri 31 milyar euroya ulaştı. Burada açıkça söylemem gerekiyor ki uluslararası toplumun büyük bir kısmı yük paylaşımı ve sorumluluk üstlenme sınavını başarıyla geçemedi” diye konuşmuştu.

Dünyada yapılan tüm insani yardımların üçte biri Türkiye’den

Türkiye geçtiğimiz yıl 8,07 milyar dolar insani yardım yaparak, ABD, Almanya ve İngiltere gibi en zengin ülkeleri bile geride bıraktı! Dünyada en çok insani yardım yapan ülkeler listesinde birinci sırada yer aldı.

En çok yardım alan ülkeler listesinde birinci sırada yer alan Suriye’nin son 5 yıldır raporun birinci sırasında yer aldığı da ayrıca belirtildi. Dünya’da yapılan toplam yardım miktarı 27,3 dolar olarak kaydedilirken, bunun üçte birini sadece Türkiye’nin karşıladığı görüldü.


Bunun yanı sıra Türkiye 3,5 milyon Suriyeli barındırmasıyla, dünyada en çok sığınmacı barındıran ülke olarak kayıtlara geçti.

Video: Suriyeliler Mersin Tarsus’ta nöbetçi eczaneyi bastı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.