Kontakt lens göz alerjisi yapar mı? Alerjik Konjonktivit nedir?

Kontakt lens kullanımı göz alerjisi riskini artırır mı? Göz alerjisi belirtileri neler? Korunmak için nelere dikkat etmek gerekir? En sık görülen rahatsızlık olan Alerjik Konjonktivit nedir?

Kontakt lens göz alerjisi yapar mı? Alerjik Konjonktivit nedir?

Kontakt lens göz alerjisi yapar mı? Alerjik Konjonktivit nedir?

Özellikle dış mekanlardaki polen ve çimen gibi alerjenlere karşı hassas olanların, bu durumdan en çok etkilenen organlarının gözleri olduğunun altını çizen Dünyagöz Ataköy’den Yrd. Doç. Dr. Melike Gedar, “Yaz aylarında oluşabilecek alerjilere karşı gözlerimiz, en korunmasız organlarımızdır. Bu dönemlerde, gözlerde oluşabilecek alerjik konjonktivit gibi rahatsızlıklara karşı ek tedbirler almak gerekebilir” diyor.


Kaşınma, batma, sulanma ve yanma belirtilerine dikkat

Havaların iyice ısınmaya başladığı yaz aylarında havada uçuşan polen ve tozlar ile birlikte alerjik reaksiyonların görülme sıklığı da ciddi oranda artış gösteriyor. Yaz alerjilerinin en sık görüldüğü organın gözler olduğunun altını çizen Dünyagöz Ataköy’den Yrd. Doç. Dr. Melike Gedar şu bilgileri paylaştı:

Çevreyle direkt temasları sebebiyle gözler, alerjik reaksiyonların en sık görüldüğü organlarımızdır. Kaşınma, batma, sulanma, yanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozuklukları gibi belirtiler yaz aylarında hissediliyorsa, bunun sebebinin alerji olma olasılığı oldukça yüksek.

Yaz alerjilerinin oluşturduğu diğer olumsuz etkiler arasında burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı da bulunuyor. Eğer bu belirtiler kendilerini yaz aylarında daha sıklıkla gösteriyorsa, detaylı bir göz muayenesine giderek gerekli tedbirleri almakta büyük fayda var.


Kontakt lens kullanımı göz alerjisi yapar mı?

Gözlerde oluşabilecek pek çok hastalık için en önemli etkenlerden bir tanesi güneş ışınlarıdır. Ultraviyole ışınları sebebiyle oluşabilecek konjonktivit gibi rahatsızlıklardan korunmak için, UV korumalı güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra, lens kullanımı da alerjik reaksiyonların oluşma riskini artıran faktörler arasında yer alıyor.

Yaz döneminde uçuşan polen ve tozlara ek olarak, deniz ve havuzlara lensle girmek de gözlerde alerjik reaksiyon oluşumunu tetikleyebilir. Lenslerin üzerine yapışacak polen ve mikroplar, alerjilerden iltihaplanmalara kadar pek çok ciddi problem oluşmasına sebep olabilir. Bu sebepten dolayı, özellikle yaz aylarında lens yerine gözlük kullanılması, bu riskleri en aza indirmek için alınabilecek önlemlerden bir tanesi.

En sık görülen rahatsızlık: Alerjik Konjonktivit

Havanın ısınmasıyla birlikte görülme oranlarında ciddi artış yaşanan alerjik konjonktivit hastalığının ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerin alerjiler, enfeksiyonlar ve çevresel faktörler olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gedar konuşmasına şöyle devam etti:

Alerjik konjonktivit, gözlerde aşırı sulanma, ağrı, kaşıntı, çapaklanma ve sabahları kirpiklerde kabuklanma belirtileri ile kendisini gösterir. İlerleyen dönemlerde gözlerin sıklıkla kaşınması ile birlikte oluşabilecek keratokonus gibi rahatsızlıkların oluşmasının engellenmesi için, bu belirtilerin gözlendiği kişilerin hızlıca detaylı bir göz muayenesinin gerçekleştirilmesi ve tedavilerine başlanması gerekiyor.


Alerjik konjonktivit hastaları için ancak zamanında teşhis ve tedaviler sayesinde, ilerleyen dönemde çok ciddi sonuçlar oluşmasının önüne geçilebilir. Bulaşıcı bir hastalık olan alerjik konjonktivitin tedavi aşamasında, hastalarda dranajı en aza indirmek için reçeteli göz damlaları önerilebilir. Aynı zamanda alerjik reaksiyona sebep olan maddelerin tespit edilerek temasın minimuma indirilmesi, iltihap giderici ilaçlar ve antibiyotik kullanımı ile konjonktivit kontrol altına alınabilir.

Bu önlemler ile göz alerjilerinden korunun

  • Filtreli klima kullanın
  • Gözlerinizi ovuşturmayın ve temastan kaçının
  • Yataklarda toz tutmayan kumaşlardan nevresim takımları kullanın
  • Evde toz alırken ıslak bez kullanın
  • Evi günde bir kez süpürün
  • Ellerinizi ve yüzünüzü bol su ile sıkça yıkayın

Migren ve bel ağrısı gibi kronik ağrılar nasıl geçer? 7 öneri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.