7 adımda ekstrem spor fotoğrafçılığı

Net ve kaliteli görüntünün yakalanmasının en zor olduğu alanlardan biri spor fotoğrafçılığı. Günümüzde fotoğrafa gönül veren birçok kişinin dikkatini çeken bu alan son dönemde oldukça popüler. Peki, spor fotoğrafçılığının adrenalin dolu dünyasına girmek isteyen amatörler en güzel kareleri nasıl elde edebiliyor?

ekstrem spor

Spor fotoğrafçılığı hakkında tüm merak edilenleri Canon elçisi olan dünyaca ünlü spor fotoğrafçısı Samo Vidic fotoğraf tutkunları için paylaşıyor.

Samo Vidic’e göre 7 adımla mükemmel fotoğrafa ulaşmak için aşağıdaki kuralları uygulamak gerekiyor. Spor fotoğrafçılığı, hareketli ve dinamik görüntülerin net olarak yakalanmasının en zorlu alanlardan, fakat bugün birçok profesyonel fotoğrafçı tarafından biliniyor. Özellikle, ekstrem sporcuları ve performanslarını etkileyici ve yüksek kalitede fotoğraflamak için bazı püf noktalara hakim olmak gerekiyor.


Canon’un yaz kampanyasında parkur sporunun öncülerinden Storror’un nefes kesen performansının görüntülerini kaydeden ve fotoğraflarını çeken dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Samo Vidic, ekstrem ve dinamik sporcuların şehir içerisinde hareket halindeyken mükemmele yakın karelerine ulaşmak için tavsiyelerde bulunuyor.

Çekim öncesi iyi bir hazırlık hayat kurtarır!

Vidic’in tavsiyelerine göre ilk adım, fotoğraf makinesiyle deklanşöre basmadan önce çok iyi bir hazırlık yapmaktan geçiyor. Özellikle, parkur gibi hızlı ve öngörülemeyen spor dallarıyla ilgili bir çekim yapmadan önce sporcularla görüşmek ve lokasyonu incelemek çekim sırasında büyük avantaj sağlıyor. Vidic, en iyi fotoğraf açısının ancak bu hazırlık sayesinde keşfedilebileceğinin altını çiziyor.

En iyi kareler doğal ışıkla yakalanır

Özellikle, şehir içerisinde bir lokasyonda sporcular hünerlerini sergiliyorsa, çekim lokasyonu çok kalabalık olabiliyor ve çekimi tamamlamakta büyük sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu nedenle doğru lens, şarj edilmiş piller ve yedek hafıza kartları gibi ekipmanların öncesinde hazırlanması gerekiyor. Samo Vidic, en iyi karelerini doğal gün ışığında yakalıyor. Yeni başlayanların doğal ışıktan yeteri kadar yararlanabilmesi için de hızlı ve verimli çalışmaları büyük önem taşıyor.

Ekstrem sporlarda en önemli nokta güvenlik

Amaç ne kadar etkileyici fotoğraf çekmek olursa olsun Samo Vidic, “Sporcuların ve fotoğrafçıların güvenliği en önce gelir” diyor. Bu nedenle parkur gibi açık alanda ve şehir içerisinde yapılan sporlarda, hava durumunun önceden kontrol edilmesini öneriyor.


Dayanıklı ve çok yönlü lensler iyi sonuç veriyor

Ekstrem sporlarda, fotoğrafçılar birkaç darbe alabildiği için kullandıkları lenslerin de dayanıklı olması gerekiyor. Özellikle parkur gibi dinamik sporlar fotoğraflanırken Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM gibi geniş açılı lensleri tercih etmeleri öneriliyor. Samo Vidic, uzak mesafeden yapılacak çekimler için Canon EF 70-200mm f/2.8L Is II USM, ideal bir seçenek olarak görüyor. Hatta bu tarz lenslerin, fotoğrafın detayına odaklanmayı ve sporcuyu fondan ayrıştırmayı sağladığını belirtiyor.

Dinamik görüntüleri net yakalamanın sırrı: Yüksek çekim hızı

Ekstrem sporcuların hızını yakalamak ve performanslarının tamamını görüntülemek için yüksek enstantane hızıyla çekim yapılması gerekiyor. Vidic, Canon’un son kampanyasında Storror’un fotoğraflarını Canon EOS M50 ile fotoğrafladığını tavsiyeleri arasına bir not olarak düşüyor. Samo Vidic’e göre iyi ve net bir görüntü için gereken minimum hız, 1/1000 sn. veya daha da fazlası.

Kalabalık yerlerde fotoğraf çekmek için derinliğe dikkat!

Şehir içerisinde ekstrem sporcuları fotoğraflarken konunun ayrıştırılması gerekiyor. Özellikle şehir kalabalığında daha sığ bir alan derinliği elde etmek fotoğraf kalitesi açısından önem taşıyor. Örneğin, 2,8 diyaframlı bir lens tercihi ile sığ bir alan derinliği kolayca yakalanıyor.

Pratik yaparak kendi stilinizi oluşturun!

Ünlü fotoğrafçı tavsiyelerinde fotoğrafçılığa yeni başlayanların sürekli pratik yapması gerektiğini özellikle vurguluyor. Her türlü ışıklandırma düzeyinde, çeşitli farklı açı ve perspektiflerden fotoğraf çekmelerini öneren Vidic, yeni başlayanlar için de Canon’un en yeni aynasız fotoğraf makinesi EOS M50’yi öneriyor. Hafifliği ile dikkat çeken Canon EOS M50, saniyede 10 kareye kadar çekim yapabiliyor, 4K çözünürlükte detaylar bakımından zengin filmler görüntüler elde ederek onları bulut ortamına veya bir akıllı telefona kolayca aktarabiliyor.

Dikkate alınacak diğer unsurlar neler?


Fakat tüm bu ipuçlarını takip etseniz bile, yine de iyi bir fotoğraf çekemeyebilirsiniz. Karşılaşabileceğiniz en yaygın sorun, değerli ayrıntıları silen bulanıklıktır. Spor fotoğrafçılığı tamamen zamanlamayla ilgili olduğundan, çarpıcı bir anı yakalamak için başka bir şansınız olmayabilir. Yapılabilecek en mantıklı karar, bulanık resmi düzeltmeyi denemektir. Bulanık resmi düzeltebilmek için bir görüntü düzenleyiciye ihtiyacınız olacak! Fotoğraf düzenleme konusunda deneyimliyseniz, Photoshop‘a göz atabilirsiniz. Photoshop öğrenmek zordur, ancak bir süre sonra profesyonel düzeyde rötuş yapabilecek ve görüntülerden bulanıklığı kaldırabileceksiniz. Bununla birlikte, fotoğraf düzenlemeye yeni başlayan biriyseniz, başka bir yazılıma, örneğin PhotoWorks‘e başlamak en iyisidir! Photoworks, özelliklerin çoğunun otomatik olduğu AI destekli araç setine sahip, kullanımı kolay bir görsel düzenleyicidir. Kılavuzda önerilen ipuçlarını izleyin, iyi bir yazılımla bazı sorunları giderin, böylece çektiğiniz fotoğraflar her zaman etkileyici olacaktır.

5 adımda göz alıcı çiçek fotoğrafları nasıl çekilir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.