Çocuklar kendilerini eve kapattılar; sosyal medyanın esiri haline geliyorlar!

Sanal dünya, günümüzün en acımasız gerçeklerinden biri. Herkesin elinde bulunan akıllı telefon ve tabletler internet erişimini sınırsız kılıyor. Bu nedenle zamanının çoğunu bu mecralarda geçiren çocuklar yerine dışarıda arkadaşlarıyla vakit geçiren ve kendini doğanın özgürlüğüne bırakan çocukları görmek neredeyse imkansız durumda.

Ferhan Uz Güçlü, çocukları sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korumanın ve sosyalleşmesinin ipuçlarını paylaşıyor.

Sosyal medyanın hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri olduğunu belirten Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, “Uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren çocuklarda pek çok fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik problem yaşanıyor. Hareketsiz oturmak, çocuklarda bedensel bazı hastalıklara neden oluyor. Bunun dışında sosyal aktiviteler yerini sosyal medyanın etkinliklerine bırakıyor. Bu durum çocukta topluma uyum sağlama konusunda sorunlara neden oluyor” dedi.


Sosyal medya, sosyal ilişkileri köreltiyor, hareketleri kısıtlıyor

Sosyal medyanın üzerinden sohbet ediliyor, oyun oynanıyor, farklı bilgiler ediniliyor. Artık telefonların içinde bir dünya gizli. Çocuklar, dışarda zaman geçirmek yerine internette zaman geçiriyorlar. Hareket alanlarının daraldığını ve ne yapacağını bilmeyen çocukların televizyon, bilgisayar ve telefon oyunlarına yöneldiğini ifade eden Ferhan Uz Güçlü, “Çocuklar kendilerini eve kapattılar diyebiliriz. Keşfetme, öğrenme ve merak gibi temel gereksinimlerini internetten karşılıyorlar. Aileler, çocukları ile daha fazla vakit geçirmeli onları dışarıda yapılacak aktivitelere yönlendirmeli” diye konuştu.

Tatili aktif geçirmek önemli

Spor sadece tatilde değil her zaman yapılması gereken etkinlikler arasında yer alıyor. Tatil döneminde spor, eğlenceli bir aktiviteye dönüştürülerek çocuğun bundan keyif alması sağlanabilir. Tüm aile bir aradayken yapılacak sportif faaliyetler, hem sağlık hem de ailenin bir arada zaman geçirmesi açısından önemli rol oynuyor. Yapılacak aktivitelerin içinde heyecan, eğitici-öğretici içerikler olması gerekiyor. Doğada kamp kurma, yüzme gibi etkinlikler çocuklar için farklı olabilir.


Ergenlik dönemine giren çocukta fiziksel değişikliklerin dışında ruhsal değişikliklerin de olduğunu belirten Ferhan Uz Güçlü, “Çocuğun bu süreçte kendini yalnız hissetmesi, ebeveynleriyle arasındaki ilişkinin kopmasına neden olabiliyor. Bu nedenle anne babanın sağlıklı iletişim kurmak ve beraber vakit geçirmek için çeşitli etkinlikler organize etmesi ve geçirilen zamanın kaliteli olmasına özen göstermesi gerekiyor” dedi.

Akraba ve dost ziyaretlerini ihmal etmeyin

Akraba ziyaretlerinin önemine değinen Ferhan Uz Güçlü, “İnternet bizleri yalnızlaştırıyor ve bazı değerlerimizi yavaş yavaş kaybetmemize neden oluyor. Akrabalar ile bir araya gelmek, hep beraber yapılacak piknik, arkadaş ve dostlarla organize edilecek bir gezi ya da akşam sohbeti hem anne babanın hem de çocuğun ruhuna olumlu etki yapacaktır. Bu sayede yakınlarla olan bağlar güçlenir, stres ve olumsuz duygular yok olur” dedi.

Beraber vakit geçirme aile bağlarını güçlendiriyor


Aile kavramının önemli olduğunu belirterek birlikte geçirilen kaliteli zamanın faydasına değinen Ferhan Uz Güçlü, “Anne babanın çocuklarıyla beraber geçireceği her an olumlu davranış ve tutumların gelişmesini sağlayacaktır. İçinde bulunulan topluma sağlıklı bireyler yetiştirmek, yaptığı her şey ile gurur duyulacak temiz ve ahlaklı nesiller katmak istiyorsak çocuklar ile beraber kaliteli zaman geçirilmelidir. Teknoloji devrindeyiz bu nedenle çocuklarla daha fazla ilgilenmeli ve daha fazla vakit geçirmelisiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

Çocukların yaz tatilini verimli geçirmeleri için öneriler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.