Dolar/TL’de çok sert yükselişler: Ekonomik kriz mi geliyor?

Türk Lirası, döviz kurları karşısında tarihinin en sert düşüşlerini yaşıyor. Dolar/TL 6,4684 ile Euro/TL ise 7,2067 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. İstanbul Kapalıçarşı’da altının gram 221-223 TL arasında değişiyor. 

Dolar TL çok sert yükselişler: Ekonomik kriz mi geliyor?

USD/TRY kuru %10 üzeride yükselişle 6,4684

EURTRY kuru %9,50 yükselişle 7,2067


GBPTRY kuru %12 yükselişle 8,2741

Gram Altın 240 TL

Gösterge faiz 22,80 ile tarihi rekor seviyelere yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çeşitli kampanyalar yürütülüyor, kulak asmayın

ABD ve Türk Heyetinin yaptığı görüşme sonrasında ABD’den ‘görüşmelerin devam ettiği’ açıklaması geldi ve Türk Heyeti dün ülkeye döndü. Gece ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize’de yaptığı konuşmasında kurdaki yükseliş için ‘Bugün dünden daha iyiyiz, yarın bugünden de iyi olacağız. Hiç bundan endişeniz olmasın. Çeşitli kampanyalar sürdürülüyor. Bu kampanyalara kulak asmayın. Şunu unutmayın, onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allah’ımız var’ açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Albayrak’ın açıklamaları izlenecek

Piyasalar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yapacağı konuşma ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yeni ekonomik modele yönelik açıklamalarını izleyecek. Diğer taraftan piyasadaki tansiyonun düşmesi için Merkez Bankası’nın bir adım atması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Bir bankacı, kur 6 seviyesinin üzerine çıktığında, “Likidite yok artık, tek işlemle oluyor çoğu şey” dedi.

Düşen likidite ortamında stop-loss işlemlerinin çalışmasıyla kur 6.49 seviyesinin üzerini test ettikten sonra yine hızlı bir şekilde geri çekildi.

Başka bir bankacı “TL güne sert bir değer kaybı ile başladıktan sonra müthiş bir oynaklık ile işlem görüyor. Sabah japon yeni/TL çiftindeki stopların çalışması hareketi abartılı hale getirdi. Kur herhangi bir sebepten her iki yöne de gidebilir, her harekete bir anlam yüklememek gerek. Ancak gerçek bir geri çekilme için TCMB’den bir aksiyon görmemiz gerekiyor” dedi.

Berat Albayrak’ın açıklamaları takip edilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise saat 1430’da yeni ekonomi modelini açıklayacak. Açıklanacak çerçevenin ay sonunda açıklanacak olan OVP için sinyal niteliğinde olacağı, ekonomide büyüme ya da enflasyondan hangisine eğilim olacağının izleneceği belirtiliyor.

Albayrak dün yaptığı yazılı açıklamada Orta Vadeli Plan (OVP) kapsamında, 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olmasının öngörüldüğünü belirtti. Albayrak “enflasyonun en kısa sürede tek haneye inmesi için güçlü bir politika birleşimi ve tedbir seti OVP kapsamında detaylı olarak planlanacaktır” dedi. sabah kur 5.75 civarında iken düşük likidite ortamında swap piyasasının 325 baz puanlık bir faiz artışı fiyatladığını söyleyen bir bankacı, kurun 6 seviyesinin üzerini görmesi ardından ise fiyatlamanın 375 baz puan olduğunu söyledi.

Tahvil piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 19.26, valörde son işlemde yüzde 19.74 seviyesindeydi. Bu sabah ise 84 baz puan artışla yüzde 20.58 seviyesinden açıldıktan sonra saat 1048’de yüzde 20.67 seviyesinde.


İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 22.6, valörde son işlemde yüzde 22.80 seviyesindeydi.

Yüksek enflasyon ve cari açık gibi bozulan makro dengeler, şirketlerin artan döviz borcu, hükümetten ekonominin dengelenmesi için adım beklentileri, TCMB’nin para politikasına yönelik soru işaretleri gibi unsurların yanı sıra ABD ile ilişkiler kaynaklı siyasi riskler TL’de çok ciddi baskıya neden oluyor. TL’nin bugün gördüğü tarihi zirve itibariyle yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 41.5’e ulaştı. Bu süreçte TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden de açık ara negatif ayrıştı.

Fitch’den uyarı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch dün, Türkiye’nin TL’deki sert değer kaybını durdurması gerektiğini belirterek ülkenin durumunun bir ay önceki kredi notu indiriminden bu yana bozulduğu uyarısında bulundu. yandan FT’de yer alan bir haberde bünyesinde banka denetleme organı barındıran Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Türkiye’de faaliyet gösteren Avrupalı bankalar hakkında endişe ortaya koyduğu ifade edildi.

Konuya yakın iki kaynağa dayandırılan haberde, ECB’nin birkaç aydır Avrupalı bankaların Türkiye pozisyonlarını izlemeye aldığı ifade edilerek “(denetim organı) henüz durumu kritik olarak görmüyor. Ancak Türkiye’de önemli faaliyetleri bulunan İspanya’dan BBVA, İtalya’dan UniCredit ve Fransa’dan BNP Paribas’ın özellikle (Türkiye’ye) hassas görüldüğü” belirtildi.

Reuters: Financial Times’ın Türkiye haberi banka hisselerini düşürdü

Reuters’ın Financial Times’tan aktardığı habere göre Türkiye’de iş yapan Avrupalı bankaların hisseleri düşüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın konuyu yakından takip ettiği belirtiliyor.

Türkiye’de iştirakları olan Avrupa bankalarının hisseleri TL’nin dolar karşısında yeni tarihi dip seviyeleri görmesi ve ECB’nin Avrupa’daki bankaların Türkiye’de maruz kaldıkları risk hakkında endişe belirttiğini ortaya koyan Financial Times haberinin ardından yüzde 4’e kadar geriledi.

İspanyol Bankası BBVA’nın (Garanti) hisseleri açılışta yüzde 3.8, Fransız BNP Paribas (TEB) yüzde 2.6, İtalyan UniCredit (Yapı Kredi) yüzde 3.7 düştü.

Hollanda bankası ING’nin hisseleri yüzde 2.1, HSBC’ninki ise yüzde 0.5 geriledi.

Avrupalı bankalar birkaç gün önce açıkladıkları ikinci çeyrek bilançolarıyla birlikte Türkiye’deki operasyonlarının net kâra etkisinin yüksek olmadığını ifade etmişlerdi.

FT’de yer alan haberde bünyesinde banka denetleme organı barındıran Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Türkiye’de faaliyet gösteren Avrupalı bankalar hakkında endişe ortaya koyduğu ifade edildi.

Konuya yakın iki kaynağa dayandırılan haberde, ECB’nin birkaç aydır Avrupalı bankaların Türkiye pozisyonlarını izlemeye aldığı ifade edilerek “(denetim organı) henüz durumu kritik olarak görmüyor. Ancak özellikle İspanya’dan BBVA, İtalya’dan UniCredit ve Fransa’dan BNP Paribas’ın Türkiye’de varlıkları olduğu için özellikle risklere daha açık görüldüğü” belirtildi.


ECB FT’de yer alan haber hakkında yorum yapmadı.

Ekonomik kriz sinyalleri: Türkiye 2018’de alarm verecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.