Bu adam insanı zorla komünist yapar: Fatih Mehmet Maçoğlu

Hayatta ezberlerin bozulduğu anlar vardır. Ovacık için o an Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu ile geldi.

Fatih Mehmet Maçoğlu
Fatih Mehmet Maçoğlu

Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu

2014 yılında Ovacık Belediye Başkanı seçildikten sonra yaptığı icraatlarla tanımaya başladığımız Fatih Mehmet Maçoğlu, yaptıklarıyla deyim yerindeyse bir ilçenin kaderini değiştirdi.

Fatih Mehmet Maçoğlu’nı kısaca tanıtmak gerekirse, 20 Aralık 1968 yılında Ovacık’ta doğmuş. Evli ve 2 çocuk sahibi. Sağlık memuru olarak çalışırken sendika üyeliği de yapmış, halkın içinden gelen biri.


Engin Ardıç, 3 Nisan 2014 tarihinde Sabah Gazetesinde yayınlanan “Ovacık’ına komünizm gelmiş memleketimin” adlı yazısında alaycı bir üslupla Maçoğlu’nun bir komünist başkan olarak bir şey yapamayacağını söylüyordu.

Maçoğlu ise Ovacık’ta hayata geçirdikleriyle Ardıç’a tükürdüklerini tam anlamıyla yalatmış oldu.

Neler mi yaptı?

İlçedeki ulaşımı tamamen ücretsiz hale getirdi.

Su ücretini yasalar gereği düşürülebilecek en alt sınıra kadar indirdi.

Belediyenin yıllık gelir – gider tablosunun yer aldığı dev afişi belediye binasına astırdı.

Belediye binasının girişini kütüphaneye dönüştürdü.


650 dönüm hazine arazisinde tarım yapıp, halkla fasulyeden nohuda ürün yetiştirdi. Bal üretimi yaptı. Ürünlerin satışıyla elde edilen geliri yine halk için kullandı.

Yoksullara, öğrencilere, ihtiyaç sahiplerine derman oldu.

Daha da duracak gibi görünmüyor üstelik. Yeni projelerinden bahsediyor. Haksızlıklara ses çıkarması, pratik zekasıyla verdiği keskin cevaplar da cabası.

Diyeceğim o ki, bu adam insanı zorla komünist yapar

Böyle bir hayat mümkünse ve hayata geçirilebiliyorsa, birisi yapsın da görelim demişizdir bir şeyler yapmaya cesaret edemediğimizde. Şimdi yapılmışı var. Yani Maçoğlu, bir taraftan çoğumuza ütopik görünen bir yaşantıyı Ovacık’ta filizlendirmeyi başarırken öteki taraftan cesaretsizlik bahanelerimizi de bizden almış oldu.

Üstelik talanın, aldatmacanın, sömürünün son derece rahatlıkla yapılabildiği bir ülkede filizlendirdi umut tohumlarını. Tam da gelecek ümitlerimizi yitirmeye başlamışken.

Yaptıklarını yakından takip etsem de hakkında daha önce bir şeyler yazamamak beni üzüyordu. Çünkü onun gibi bir emek insanının hakkında methiyeler düzülmesine ihtiyacı olmamakla beraber fikri olarak düşündüğünden çok daha fazla kişi tarafından desteklendiğini bilmesi gerekiyor.


Hayattan ümidini kesme noktasına gelen insanların onun gibi insanların varlığından haberdar olması oldukça önemli. Henüz gitmesek de, görmesek de orada, Ovacık’ta bir Komünist Başkan var. İyi ki var…

Astroloji: 3 – 9 Eylül 2018 haftalık burç yorumları


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.