Independent: Türkiye inşaat sektörü durma noktasına geldi!

Independent gazetesi, TL’deki değer kaybının ardından Türkiye inşaat sektörünün feryatlar eşliğinde durma noktasına geldiğini; ‘hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın favori projelerinin de askıya alındığı ya da boyutunun daraltıldığını’ belirtti.

Independent: Türkiye inşaat sektörü durma noktasına geldi
Independent: Türkiye inşaat sektörü feryatlar eşiğinde durma noktasına geldi

İngiliz Independent gazetesinde Borzou Daragahi imzalı haberde görüşlerine yer verilen devlet kurumlarına yakın bir yatırımcı; “Havalı inşaat projeleri yapan büyük şirketler, onların hiç parası yok. Hükümet harcamaları durdurdu. Bütün projeleri yeniden değerlendirecekler ve önceliklerini belirleyecekler” dedi.

“Kanal İstanbul’un akıbeti belirsiz”

Haberde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapan Erdoğan’ın mirasını ve seçim popülaritesini özel ve kamu sektöründeki büyük inşaat projelerine dayandırdığı tespitine yer verilirken; şu yorum yapıldı:


“Ancak mucize, dışarıdan gelen ucuz kredinin üzerine kurulmuştu ve o da ABD’nin politika faizlerini artırdığı, Türkiye’nin ekonomik sağlığının kuşku yarattığı bu dönemde kurudu. Uzmanlar, girişimciler ve bankacılar, -Karadeniz ile Marmara’yı birbirine bağlayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisinin bile ‘çılgın’ olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul projesinin de aralarında bulunduğu- çok sayıda projenin akıbetinin belirsiz olduğunu söylüyor.”

Independent’ın Türkiye’de devam eden inşaat projelerinin mevcut durumuna dair bilgi alabilmek için saatlerce telefon ve e-mail trafiği yaptığı kaydedilirken; ancak herhangi bir bilgiye ulaşmanın çok zor olduğu ifade edildi.

“İstanbul’daki 8 metro hattı projesinden 6’sının ertelendi”

Dünyanın en büyüğü olarak tanımlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabının planlandığı gibi 29 Ekim’de açılacağının kendisine söylendiğini aktaran Daragahi, “İki şehir planlamacısı ise İstanbul’daki 8 metro hattı projesinden 6’sının ertelendiğini söyledi” diye yazdı.

“Dev inşaat projelerinde ilerleme durdu”

Öte yandan New Reserve Kandili, Mesa Cadde, Nidapark gibi projelerde kazıma başlandığı ancak ilerlemenin durduğu belirtildi.

“Resmi olarak itiraf edilmese de bütün projeler yavaşlıyor ya da sonlandırılıyor”

Kimsenin Türkiye’ye borç vermek istemediğini söyleyen iktisatçı ve danışman Atilla Yeşilada ise “Resmi olarak itiraf edilmese de bütün projeler yavaşlıyor ya da sonlandırılıyor” yorumunda bulundu.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Ankara’daki genel merkezinin inşaatının da durdurulduğu bilgisine haberde yer verilirken, yatırımcıların işçilere evde kalmalarını söylediğini ve hükümetten ödeme alamamaktan şikayet ettiklerini kaydeden Yeşilada, “Onlara ödeme almak için Hazine’ye para girmesini beklemeleri söylendi” dedi. (Çeviri kaynak: T24)


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yapımına başlanmayan tüm projeler askıya alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihalesi yapılan ancak yapımına başlanmayan projelerin askıya alındığını duyurdu.

13 Eylül’de Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) 20. Olağan Genel Kurulu Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde ekonomi ve yapımına başlanmayan büyük projeler vardı.

Başta Kanal İstanbul olmak üzere, Boğaz’ın altına yeni tüp geçit ve ‘Millet Bahçeleri’ gibi projeler hükümetin vaatleri arasında yer alıyordu. Erdoğan’ın açıklamasıyla bu projelerin akıbeti belirsiz hale geldi.

Erdoğan’ın açıklaması şöyleydi:

“Faiz ve enflasyon bir sebep netice ilişkisi olarak masaya yatırdığınız zaman, faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Ama yok enflasyon sebeptir faiz neticedir diyorsan, bu işi bilmiyorsun arkadaş. Faizin oranını sen tespit edersin ama enflasyon kendi oluşur. Bugüne kadar Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon oranını tutturduğunu görmedim.

Şu anda ben teori konuşmuyorum. Biz pratiğini yaşadık, dünyayı yeniden keşfetmemize gerek yok. TÜSİAD kendileri söylüyor, ‘Faiz çok yüksek’ diye. Ben de diyorum ki bu yüksek faizi düşürelim ya. Geçenlerde baktım, bir reel sektör temsilcisi soruyor ‘Başkanım, yüzde 42 faiz istediler benden.’ Ne kadar için? ‘5 milyon lira için.’ Şimdi bir özel sektör bankası yüzde 42 faiz isterse ayakta durabilir mi?”

Kanal İstanbul yapılmayacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak ihalesi yapılmış daha henüz doğru dürüst başlanmamış projelere onları oturup konuşup onlara başlamayacağız. Onları şu anda bir kenara koyuyoruz” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamasının ardından gözler Kanal İstanbul’a çevrildi. Çılgın proje olarak nitelendirilen Kanal İstanbul için henüz ihaleye çıkılmadı. Yeni tasarruf tedbirleri çerçevesinde Kanal İstanbul’un şimdilik rafa kalkıp kalkmadığı merak ediliyor.

Deniz Akkaya’dan Ebru Güneş isyanı: Yahu bu kadının kocası ülkeyi satmış!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.