Anne grip olursa bebeği emzirmeye devam edebilir mi?

Anne grip olursa bebeği emzirmeye devam edebilir mi? Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Seçil Sözen Çakır emzirme konusunda önemli bilgiler paylaştı.

emzirmeye

Anne grip olursa bebeği emzirmeye devam edebilir mi? Okula ya da kreşe yeni başlayan büyük kardeşlerin bulunduğu evde eğer bir yenidoğan varsa her zamankinden daha özenli davranmak ve en önemlisi bebeği hastalıklardan korumak için emzirmek gerekiyor.

Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri içeriyor

Anne sütü, yenidoğan için eşsiz bir gıda ve beslenmedeki tek kaynaktır. Bebeğin tüm vücut sağlığı kadar ruh sağlığı için de büyük önem taşır. Benzersiz içeriği nedeniyle diğer sütlerden ayrılan anne sütünün doğumdan hemen sonra bebeğe verilmesi için annenin emzirmeye başlaması istenir.


Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir ve bu süreçte bebeğe asla ek gıda ya da su gibi takviye sıvılar verilmesine gerek yoktur. Çünkü annenin sütünde D vitamini dışında bir bebeğin ihtiyacı olan her şey mevcuttur.

Anne grip de olsa bebeğini emzirmeye devam etmeli

Anne sütü alan bebekler sağlıkla büyürler ve gelişirler. İçeriğindeki akyuvarlar ve bir dizi antienfektif faktörler sayesinde başta ishal olmak üzere enfeksiyon hastalıklarından korunurlar. Ayrıca anne sütünde annenin geçirmiş olduğu enfeksiyonlara karşı da antikorlar bulunur. Bu sayede emen bebekler hem annenin edindiği yeni enfeksiyonlardan hem de aile ortamındaki enfeksiyonlardan etkilenmeyecektir.

Yani anne asla hasta olduğunu düşünerek bebeğinden uzaklaşmamalı ve emzirmeye devam etmelidir. Anne sütünün içeriğindeki yağ, diğer sütlerdeki yağa göre çok daha kolay sindirilir. Böylece bebekleri ciddi anlamda rahatsız eden gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetleri daha az olur. Anne yeterli ve dengeli besleniyorsa sütü hemen hemen tüm vitamin ve mineralleri içerecektir. Hatta öyle ki anne sütündeki A vitamini bebeğe yaşamının ikinci yılında bile yeterli olacaktır.

Emzirmek anneye de iyi geliyor

Anne sütünün bol olması için bebek sık sık emzirilmelidir. Emzirme bebek için olduğu kadar annenin kendisi için de yararlıdır. Erken emzirme sayesinde annenin doğum sonu kanamaları çabuk kesilir. Memelerde şişme ve iltihaplanma sorunu daha az görüleceği için lohusalık süreci kolaylaşır.


Annenin bebeğini emzirmesi ile bebek ile olan ilişkisi güçlenir, annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması sağlanır. Rahmin ilk büyüklüğüne dönmesi hızlanır. Böylece kanamanın azalmasını sağlayıp, anneyi kansızlıktan korur. Emzirme annede yumurtalık kanseri ve meme kanseri riskini düşürür.

Bebekler inek sütünü sindiremiyor

Anne sütünde enerjinin çoğunu sağlayan yağ, enfeksiyonlardan koruyan protein ve laktoz bulunur. Hayvan sütleri ise anne sütünden nitelik ve nicelik yönünden farklıdır; çok daha fazla protein içerir. Protein önemli bir besin maddesidir; daha fazla proteinin daha iyi olduğunu düşünülse de öyle değildir.

Hayvan sütündeki protein bebeğin tam olgunlaşmamış böbrekleri için zararlı olabilir. Ayrıca inek sütündeki proteinin çoğu kazeindir. Kazein de bebeğin midesinde yoğun ve sindirilemeyen pıhtılar oluşturur.

Formül sütler egzama ve astım yapabilir

Formül mama ile beslenen bebeklerde hayvan sütü proteinine entolerans gelişebilir. Değişik türde protein içeren besinleri alan bebeklerde ishal, karın ağrısı, alerjik döküntü görülebilir. İshal problemi kronikleşebilir.


Büyüme-gelişme geriliği yapabilir. Süt formülleri ile beslenen bebeklerde, anne sütü alanlara göre egzamaya ya da astıma yol açan alerjiler hastalıklara daha fazla yatkınlık saptanmıştır.

Emzirme dönemindeki anneler için sağlıklı beslenme tüyoları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.