Emzirme dönemindeki anneler için sağlıklı beslenme tüyoları

Emzirme döneminde bebeğin gelişimi için en sağlıklı ve ideal besinleri tüketmeye çalışan anneler nasıl beslenmeli? İşte doğum sonrasında, “ya sütüm kesilirse”, “acaba sütüm yetiyor mu” endişelerine çözüm olabilecek tüyolar…

Emzirme dönemindeki anneler için sağlıklı beslenme tüyoları

Bu dönemde annelerin vücutlarının süt salgılamak için ek 300-500 kaloriye daha ihtiyacı olduğunu söyleyen Emsey Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Evnur Saray, annelerin beslenme programlarını süt artırıcı gıdalarla zenginleştirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Annelere nasıl beslenmesi gerektiğine dair önerilerde bulunan Dyt. Evnur Saray, kolay ve pratik süt artırıcı tarifler de paylaştı.


Kadınlar için hamilelik ve sonrasında bebeğine kavuştuğu zamanlar en özel dönemlerden biridir.

Bu dönemde endişe ve kaygıları artan anneler özellikle “Bebeğim için doğru besleniyor muyum?” sorusunu kendisine sıkça sorar. Evnur Saray, bebeğin gelişimi için annelerin bilinçli bir diyet programı izlemesi gerektiğini belirtti.

Dyt. Evnur Saray, emzirme dönemini hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için en ideal şekilde geçirmek zorunda olan annelerin beslenme programında; yeterli sıvı tüketiminin ve beslenme yoncasına uygun dağılımla gıdalar bulunmasının önemli olduğunu belirtti. Saray, “Anne eğer sağlıksız beslenirse bebeğin ihtiyacı olan anne sütünün kalitesi düşer ve bu da bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca dengesiz beslenme annenin sütünün azalmasına ve hatta kesilmesine de neden olabilir” dedi.

Dyt. Evnur Saray’dan emzirme dönemi için annelere beslenme tüyoları:

1. Değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen gösterin.

2. Süt artışında en önemli kaynak sıvı tüketimidir. Günde 2,5-3 litreye yakın su tüketmeye dikkat edin. Her emzirme sırasında bir bardak, yani 200-250 ml su için. Su tüketimi haricinde; Rezene, ıhlamur, papatya, ısırgan ve anason gibi bitkilerin çaylarının tüketiminin de süt artışına olumlu etkisi olacaktır.

3. Kafein alımına dikkat edin. Çay ve kahveyi günde 2 kez tüketebilirsiniz. Fazla içilen çay, kahve, kola gibi içeceklerdeki kafein süte geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

4. Sigara içmemeye dikkat edin. Araştırma sonuçlarında, nikotinin sütü azalttığı ortaya konmuştur. Tamamen bırakamıyorsanız, içtiğiniz miktarı en aza indirgeyin ve zaman olarak bebeği emzirdikten hemen sonrayı seçin.

5. Çiğ sebze ve meyve, kuru baklagiller, bulgur, süt gibi besinler gaz yapabilir. Bu da emzirme sırasında bebeğe gaz geçişi olarak yansıyabilir. Bu yüzden gaz yapan besinleri dikkatli tüketmelisiniz.

6. Yeterli miktarda protein alımı önemlidir. Özellikle haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.

7. B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. En iyi kaynağı ise, yağsız kırmızı et ve yumurtadır.

8. Kalsiyumun yeterli alınması, annenin kemik sağlığı için önemlidir. Kadınlardaki osteoporoz riski unutulmamalıdır. Gaz yapmıyorsa süt ve peynir tüketimi artırılmalıdır.

9. Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzelerin bol tüketilmesi folik asit açısından kritiktir.

10. B vitamini tüketimi de yeterli olmalıdır. Bunun için tam buğday, gaz yapmıyorsa bulgur ve kuru baklagiller tercih edilebilir.


Kırmızı et, fındık ve badem

11. Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir. En iyi kaynaklarından bazıları kırmızı et ile fındık ve bademdir.

12. Demir eksikliğiniz varsa, pekmez veya kuru üzüm yanında C vitamini içeren bir taze meyve tercih etmelisiniz.

13. Tatlı yemek isterseniz, gaz yapmayacak şekilde sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

14. Süt; protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahiptir ve emzirme döneminde süt tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Gaz yaparsa, laktozsuz sütleri veya sindirim farklılığı açısından keçi sütünü tercih edilebilirsiniz. Ayrıca yapılan araştırmalar yoğurda eklenerek kullanılabilen probiyotik ve prebiyotiklerin hem annenin hem de bebeğin kabızlık riskini ortadan kaldırdığını ve bağırsak dengesini sağladığını kanıtlamıştır.

15. Gebelik sonrasında eski vücut ağırlığınıza dönmek için acele etmeyin. Bebeğinizi emzirdiğiniz sürece zayıflamak amacıyla çok düşük kalorili diyetler yapmayın. Ancak emziriyorum diye gerekenden fazla enerji almanızda doğru değildir. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir. Bu konu ile ilgili mutlaka diyetisyeninize başvurun.

Emzirme döneminde olan anneler için önerilen günlük besin miktarları:

beslenme

Besin grupları Normal tüketim Emziklilikte yapılacak ek tüketim oranı
Süt ve süt ürünleri 1-2 porsiyon 2 porsiyon ek
Protein

(Et ve et ürünleri,

2 porsiyon 1 porsiyon ek
yumurta,
kuru baklagiller)
Taze sebze ve meyve 3-5 porsiyon 2 porsiyon ek
Tahıllar
(pirinç, bulgur, makarna hiç ya da 1-2 porsiyon 1 porsiyon ek
ekmek) 3-6 dilim hiç ya da + 1 dilim
Yağ 30-35 gram 5 gram ek
Şeker 30-50 gram 5 gram ek

Dyt. Evnur Saray, emzirme döneminde annelerin sütünün artırılması için kolay ve hızlı hazırlanabilir tarifler önerdi.

Süt artıran smoothie tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı laktozsuz süt
  • 1 yemek kaşığı yulaf
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 1 çay kaşığı çörek otu
  • ½ muz

Yapılışı: Bütün malzemeleri blender’dan geçirip içebilirsiniz. Afiyet olsun…

Süt artıran çay tarifi

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı rezene
  • 1 tatlı kaşığı anason
  • 1 yemek kaşığı ısırgan
  • 1 yemek kaşığı ıhlamur
  • 1 tatlı kaşığı tane kimyon

Yapılışı: Malzemeleri kaynamış suyun içinde demlendikten sonra süzdürüp içebilirsiniz. Afiyet olsun…

Süt artıran hurma topları tarifi

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • Süslemek için Hindistan cevizi
  • 6 adet iri hurma
  • 5-6 adet badem
  • 5-6 adet ceviz
  • 2 çay kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/4 çay bardağı süt

Yapılışı: Hurmaları yumuşaması için 10 dakika ılık suda bekletin. Yulaf ezmesi, badem, ceviz, kakao, tarçın ve çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları rondo’ya koyun. Küçük parçalar haline gelene kadar çekin. Üzerine sütü ilave edip, ceviz taneleri gibi şekillendirin.

Sağlıklı anne sütü için 15 beslenme önerisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.