Ana Sayfa Kültür Sanat İranlı yönetmenin İspanyol filmi: Everybody Knows (Herkes biliyor)

İranlı yönetmenin İspanyol filmi: Everybody Knows (Herkes biliyor)

İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin İspanya’da Penolope Cruz – Javier Bardem çiftiyle çektiği film aile konusunu işliyor. Hekesin mutlu olduğu bir düğün gecesi başlayan 3 günlük hikaye, bir gerilim filmi şeklinde devam ediyor.

everybody knows herkes biliyor film sinema ashgar farhadi iranlı yönetmen ispanyol
Todos Lo Saben / Everybody Knows (Herkes biliyor)

Hiç bir sır sonsuza kadar gizli kalmaz

17 yıl önce Arjantin’e taşınmış olan İspanyol Laura, kerdeşinin düğünü vesilesiyle çocuklarıyla birlikte köyünü ziyarete geliyor. Ne var ki; klasik bir İspanyol köy düğünü gecesi yaşanan beklenmedik bir olay Laura ve çevresindeki herkesin hayatını değiştiriyor. Zira çok uzun yıllardır herkesin bildiği ama kimsenin üzerine konuşmadığu bazı sırlar düğün gecesi Laura’nın kızının kaçırılmasıyla ortaya dökülüyor ve o günden sonra insanların aklında kalacak olay kaçırılma olayından ziyade bu olayın aile içinde yarattığı sarsıntılar oluyor.

Todos Lo Saben / Everybody Knows (Herkes biliyor)

Film eğlenceli ve sıcak bir kasaba hikayesi olarak başlayor fakat gerilimi yüksek bir polisiye şeklinde devam ediyor. Aradaki bu geçisi hissettirmeden işleyen filmin başında seyrettiğimiz evlilik töreninde beklenmeden çalan kilise gongu muhtemelen seyirciyi filmin bu beklenmedik gidişatına hazırlamak istiyordu. Öte yandan filmin amacı filmin temel noktası olan cocuk kaçırma suçununun faillerini ya da neden bu suçu işlediklerini çözmekten ziyade, böyle bir olayın insanları nasıl etkilediğini ortaya çıkarmak.


Tamamen gömülmemiş sırların, kapanmamış yaralar ve bastırılmış duyguların er ya da geç kendini göstereceği gerçeğini yüzümüze vuran film Madrid yakınlarındaki bir köyde ve tamamen İspanyolca olarak çekilmiş. İnsanların ne kadar kırılgan ve ne kadar gizemli olduğunu ortaya seren film, ahlak anlayışımızı da kurcalıyor.

Filmin hikayesi günümüzde geçiyor. Yani akıllı telefonlar hatta bir dron kamera film içerisinde önemli rol oynuyor. Fakat tüm bu teknolojik öğeler samimi kasaba hayatı, geniş aile, sıcakkanlı İspanyollar’ın yer aldığı filmin samimi ve otantik havasını bozmamış.


Todos Lo Saben / Everybody Knows (Herkes biliyor)
Todos Lo Saben / Everybody Knows (Herkes biliyor) – Penelope Cruz – Javier Bardem

İspanya’nın en başarılı ve tanınmış oyuncalrının yer aldığı filmde iki eski sevgiliyi canlandıran Oscar’lı çift Penelope Cruz – Javier Bardem, gerçek hayatta evli ve iki çocuk sahibi.

Asghar Farhadi

Yaptığı her film ses getiren, İran gibi kapaı bir ülkede tüm Dünya’yı etkileyebilecek hikayeler anlatan Farhadi hem Oscar hem de Altın Küre ödülüne sahip.

Aile ve insan ilişkilerini anlatan filmleiriyle kendini kanıtlamış olan İranlı otör yönetmen, son filmiyle gerilim filmlerinin de üstesinden geleceğini ispatlamış. Bunun yanında bilmediği bir kültürün hikayesini yazıp bilmediği bir dilde film yönetip ortaya otantik bir İspanyol filmi çıkartmış olması da yönetmenin diğer bir üstün özelliği.

Mart 2019’da Türkiye’de

Todos Lo Saben / Everybody Knows (Herkes biliyor) - Yönetmen: Asghar Farhadi
Todos Lo Saben / Everybody Knows (Herkes biliyor) – Yönetmen: Asghar Farhadi

İlk gösterimi Mayıs 2018’de Cannes Film Festivali’nde gerçekleşen “Everybody Knows” (Herkes biliyor), 2004 yapımı Pedro Almodovar imzalı “Kötü Eğitim”den bu yana, Cannes Film Festivali’nin açılışını yapan ikinci İspanyolca film oldu. Orijinal adı “Todos la saben” olan filmin Türkiye’deki vizyon tarihi 08 Mart 2019.

Unutulmaz filmlerin peşinde gezi seyahat rotaları


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.