Üniversitelere ikinci ek yerleştirme olacak mı?

Üniversite yerleştirmelerinin tamamlanmasına rağmen, ek yerleştirme sonrasında 177 bin 103 kontenjan boş kaldı.

yök ösym ysk sınavı

“Açık kontenjanlar sonrasında ikinci bir ek kontenjan açılır mı?” sorunun cevabı ise ÖSYM’de. Uzmanlar, tercihlerde yerleşemeyen adayların öncelikle moral bozmamaları gerektiğini belirterek, programlı bir çalışma ile bu dönemi verimli geçirmelerinin mümkün olduğunun altını çizdi.

Üsküdar Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörlüğü Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, ek yerleştirme sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


80 bin 425 kişi daha ek yerleştirme ile üniversiteli oldu

Ece Tözeniş, “YÖK tarafından açıklanan Ek Yerleştirme raporuna göre;bu yıl devlet ve vakıf üniversitelerinde geçen yıla göre yerleşen öğrenci sayısının artarak ön lisans ve lisans toplamında 80 bin 425 kişinin daha ek yerleştirme ile üniversiteli olduğu belirtildi” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ek yerleştirme; yerleşemeyen adaylar açısından bir avantaj olarak her yıl adaylar arasında talep görmektedir. Bu yıl geçen yıla göre sınav sistemi değişikliği, ön lisansta tek puan türü ve vakıf üniversitelerinin ek kontenjan döneminde sağladıkları burs imkânları adayların tercih yapma eğilimini etkiledi.

Yeni bir ek kontenjan fırsatı olur mu?

Ek yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjan sayısı 177 bin 103. ‘Açık kontenjanlar sonrasında ikinci bir ek kontenjan açılır mı?’ sorusunun cevabı ise ÖSYM’de. Üniversiteler yavaş yavaş yeni akademik yıllarına başladılar. Bir ek kontenjan fırsatı daha olmazsa 177 bin boş kontenjanla bu yılki yerleştirmeler sona erecek.”


Şimdiden bir çalışma programı hazırlayın! 

Ece Tözeniş, ikinci bir ek kontenjan açılmaması halinde ilk yerleştirme ve ek yerleştirme ile yerleşemeyen adaylar için şu önerilerde bulundu:

“Burada iki farklı durum var; ilk yerleştirmede aldığı puana göre istediği bölüm olmadığı için tercih yapmayanlar; onlar zaten çalışmalara başladılar. İki yerleştirme sonrasında da yerleşemeyenler…

Öncelikle moral bozmak yok! Önümüzde uzun bir zaman var. Şimdiden bir çalışma programı hazırlayarak ve bu programa uyarak verimli bir dönem geçirmek mümkün. Zaman kullanımı sizin elinizde. Var olan zamanınızı verimli bir şekilde kullanırsanız hedeflerinize ulaşmanız mümkün.


YKS bu yıl itibarıyla daha oturmuş bir sınav sistemi oldu. Hedeflerimize ne kadar yaklaştığımızı kontrol edebileceğimiz taban puanlar ve başarı sıraları mevcut. Şimdi bir hedef belirleyerek yola çıkma zamanı geldi.”

Ek kontenjan üniversite adayları için yeni bir tercih fırsatı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.