4 Aralık Madenciler Günü: Kozlu’dan Soma’ya bir fıtrat hikayesi

1992 Kozlu grizu faciası… Tarih 3 Mart 1992, Zonguldak Kozlu ardı ardına meydana gelen patlamalar sonucunda yitip giden 263 can ve bu manşetler o güne ait:

kozlu maden faciası kazası

Fark ettiniz mi değişen çok da bir şey yok!

Yine kusurlardan, yine hatalardan bahsediliyor. Bu manşetlerde olmasa da devamında bunun son olacağından bahsediliyor. Yani deniyor ki biz 7 Mart 1983 tarihinde Zonguldak’ın Armutçuk beldesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen grizu patlamasında 103 can yitirdik; yetmedi 7 Şubat 1990 tarihinde Amasya’da meydana gelen grizu patlamasıyla 3 işçinin yanarak, 65 işçinin ise göçük altında kalarak yitip gitmesinden çıkaramadığımız dersi bu kez çıkartacağız.

Yani dediler ki bir daha yitip gitmeyecek canlar. Önlemler alınacak. Şimdi aşağıdaki bu manşetler de Soma’dan! Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciasından:


soma maden faciası kazası gazete manşetleri

“En güvenilir maden” sloganıyla açılan madenden Kozlu’dan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak denilen madenden…

Soma’da 301 kişi öldü. Yapılan ilk açıklama, gerekli yetkilinin olduğu onların da madende öldüğü üzerineydi. Madenin sahibi elbet beraat etti ve Soma elbet son olmadı.

4 Aralık Madenciler Günü

4 Aralık Madenciler Günü: Kozlu'dan Soma'ya bir fıtrat hikayesi
4 Aralık Madenciler Günü

Bugün 4 Aralık Madenciler Günü. Bir yerlerde hala yerin metrelerce altında gün ışığı görmeden tırnaklarıyla kazıya kazıya ekmek parası çıkartıyor işçiler. Bugün hala pamuk ipliğine bağlı yaşamlarıyla hayata tutunmaya çalışıyorlar.

Dilerim bir gün madencileri anmak yerine, günlerini kutlayabiliriz. Dilerim bir gün toprağın altındakilerin cefalarıyla; yiten canlarıyla yükselen plazalardakiler emeğin kıymetini bilir, emekçinin de canı olduğunun farkına varırız.

Bağırsam neye yarar, nasılsa duymazlar
Ben bir kömür ocağının onulmaz göçüğüyüm;
içimde cesetler ve daha ölmemişler var?


Metin Altıok

Türkiye gerçeği: Köpeğe tazminat var; madenciye yok!


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.