Geminid Meteor Yağmuru ne zaman? Türkiye’den izlenecek mi?

Geminid Meteor Yağmuru Türkiye’den ne zaman izlenebilecek? Google bu özel günü unutmayıp Doodle hazırladı. Dünya her yıl güneş etrafındaki yörüngesinde 940 milyon kilometre yol kat ederek kalıntılar bırakıyor bu kalıntıların yanından geçtiğinde de meteor yağmurları oluşuyor.

Geminid Meteor Yağmuru ne zaman başlıyor Türkiye

Geminid Meteor Yağmuru, astronomların görülmeye en çok değer meteor yağmuru olarak gösteriliyor. Geminid meteor yağmurlarında saatte 120 göktaşı düşecek. Tüm dünyada izleyenlere büyülü sahneler yaşatan Geminid Meteor Yağmuru, Türkiye’de merakla bekleniyor.

Geminid Meteor Yağmuru ne zaman?

Geminid Meteor Yağmuru Aralık’ın 13’ünü 14’üne bağlayan gece, açık bir gökyüzü olan ve yeterince karanlık yerlerden izlenebilecek. Türkiye’de de gökyüzünün açık olduğu yerlerde, akşam saatlerinden itibaren izlenebilecek.


Geminid Meteor Yağmuru yörüngesi

Dünya her yıl güneş etrafındaki yörüngesinde 940 milyon kilometre yol kat ediyor ve aynı yolu son yıllar, onyıllar ve yüzyıllar boyunca kuyruklu yıldızlar ve metorlar da dolaştı ve Güneş sistemi yörüngesinde kalıntılar bıraktı.

Geminid Meteor Yağmuru
Geminid yörüngesi ve Güneş Sistemi ile kesişmesi – Kaynak: amsmeteors.org

Dünya her yıl bu kalıntıların yanından geçiyor ve geçtiğinde de meteor yağmurları oluşuyor.

Bunların en görmeye değer olanları da Ağustos’taki Perseid yağmuru ve Aralık’ta görülen Geminid yağmuru.

Meteor yağmurlarındaki görüntü her yıl değişiyor ancak bu geceki Geminid yağmurunun en görmeye değer meteor yağmuru olabileceği belirtiliyor.

“Meteor yağmurlarının kralı” olarak bilinen Geminid, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçalarıyla oluşuyor.


Google Doodle oldu

geminid meteor yağmuru Google Doodle oldu turkey geminid meteor shower

Google bu özel gökyüzü olayı için bir Doodle hazırladı. İşte Google’ın Geminid Meteor Yağmuru Doodle’ı ve bu Doodle için paylaştığı özel açıklama:

Antik Yunan tanrısı Apollo’nun oğlunun adını taşıyan 3200 Phaethon, yörüngesini güneşimize Merkür’den daha yakına getiren bir asteroittir. İlk olarak 35 yıl önce uydu verileriyle keşfedilen Phaethon, muhteşem Geminid meteor yağmurlarını her Aralık ayında Dünya atmosferine getirmekten sorumludur. 1800’lerin ortalarından bu yana geçen her yıl, gece gökyüzündeki sarımsı sarı ışıkların çoğalması daha da artmıştır.

Geçtiğimiz yılki Süper Ay göksel ışık şovunu takdir etmeyi zorlaştırmasına rağmen, sözde “kaya kuyruklu yıldızı”, Aralık ayının sonundaki 6,4 milyon mil toprakta geldi. Bu, bu yıl bir faktör olmayacak.

Hava açıksa, 2018 Gemenides’i izlemek için gelmiş geçmiş en iyi yıl olmalıydı. Bu yüzden isimleri Takımyıldızı’ndan geliyor gibi görünüyorlar. Teleskop ya da dürbüne gerek yok: Phaethon’un enkaz yolundan gelen parçalar, 13 Aralık günü saat 9’dan sonra, gece yarısından sonra saatte 120 kadar meteor ile zirveye çıkmalı. Kozmik toz, başka bir uçan cisimle çarpışmadan kaynaklanmış olabilir, ama dünya atmosferinde normal olarak dağıldığı için yeryüzüne herhangi bir Geminid iniş tehlikesi çok azdır.

Geminid Meteor Yağmuru canı yayın (YouTube)

Günümüzün slayt gösterisi Doodle 1 , Geminidlerin yolunu gökyüzünü aydınlatan Dünya atmosferi boyunca izliyor. Phaethon’un yörüngesi onu güneşin yakınında yönlendirdiği için, aşırı ısı kırılmasına ve orbital yolunda bir iz kalıntısı bırakmasına neden olur. Her Aralık ayında, Dünya’nın yörüngesi, bize 3200 Phaethon ve enkaz çöküşleri boyunca, saatte 79.000 mil (127.000 km) atmosfere ulaşır. Yeryüzü atmosferinde, Geminidlerin radyanı (ya da ortaya çıktığı görüldüğü gibi), meteor yağmuru ismini alan İkizler takımyıldızıdır.


En iyi görüntüleme koşulları için, mümkün olduğunca şehir ışıklarından uzaklaşın, Güney ile yüzleşin ve en üstteki ya da daha yüksek yerdeki en büyük şovlardan birinin tadını çıkarırken kalın giyinmeyi unutmayın.

NASA dünyayı tehdit eden Bennu gök taşını yakından görüntüledi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.