105 bin emekli maaşına 3 yıl zam yapılmayacak

1000 TL altında aylık alan 105 bin emeklinin maaşı 1000 liraya tamamlanacak. Ancak aylığı 1000 liraya tamamlanan emekliler yaklaşık 3 yıl boyunca normalde olması gereken zammı alamayacak.

105 bin emekli maaşına 3 yıl zam yapılmayacak

1000 liranın altında aylık alan 105 bin emeklinin aylık gelirinin bin liraya çıkarılmasını öngören yasa teklifi Meclis’ten geçti. Düzenleme, 105 bin emeklinin söylendiği gibi emekli aylığını değil aylık gelirini bin liraya çıkaracak. Önümüzdeki 3-4 yıl boyunca maaşlara gelecek zamlar bu emeklilerin bin liralık gelirinde artış sağlamayacak. 105 bin emekli uzun süre zamsız kalacak.

Sözcü’nün haberine göre; yasa tasarısı CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin itirazlarına rağmen Meclis’ten aynen geçirilerek onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderildi.


CHP’nin önergesi reddedildi

Maddenin Meclis’teki görüşmeleri sırasında CHP, bin liranın 2 bin 20 liralık net asgari ücret seviyesine yükseltilmesi; İYİ Parti de bin 300 liraya çıkarılması için iki ayrı önerge verdi. Ancak bu iki önerge de kabul edilmedi.

CHP Milletvekili Süleyman Girgin şöyle konuştu:

“En düşük emekli maaşı bin liranın altında olamaz diye düzenleme yapılıyor. Ama nasıl bir düzenleme yapılıyor? Yaklaşık 130 bin kişinin bin liranın altında ücret aldığı söylendi. Örneğin 700 lira maaşı olan bir emekli enflasyon oranında yüzde 10 zam alacak. Ne olacak maaşı? 770 lira. Bin liraya tamamlanacak. Sonrasında, gelecek yıl ne olacak? Yine yüzde 10, tekrar bin liraya tamamlanacak. Sonra? Tekrar yüzde 10, tekrar bin liraya tamamlanacak. Ne zamana kadar? En az 4 yıl boyunca bu emeklilerimiz bin liraya talim edecek. Bunu özellikle vatandaşlarımızın dikkatine sunmak istiyorum.”

Düzenlemeyi eleştiren İYİ Parti Milletvekili İsmail Koncuk da AK Parti’li vekillere, “Sizi emekliler vuracak. Yaşlılık aylığını bin TL yaptığınız, asgari ücret bile ödemediğiniz o emekliler vuracak. Böyle palyatif tedbirlerle insanların ne zamana kadar oyunu alabileceksiniz?” dedi.


Emekli reelde zam alamamış olacak

Örneğin aylığı 750 lira olan emeklilere 250 lira da Hazine’den destek sağlanarak ele geçen gelir 1000 liraya yükseltilecek. Her 6 ayda bir verilen maaş zammı bin liraya değil, emekli aylığı olan 750 liraya yapılacak. Böylece örneğin maaşlara yüzde 10 zam yapıldığını 750 liralık emekli aylığı 75 lira artarak 825 liraya çıkacak. Hazine’nin emekliye yapacağı ek ödeme 250 liradan 175 liraya düşecek. Emeklinin aylık geliri yine bin lirada kalacak. Bu sistem emekli aylığı bin liraya ulaşana kadar böyle devam edeceği için emeklinin aylığı 3-4 yıl boyunca hep bin lirada kalacak, reel zam alamamış olacak.

İşsizlik ödeneğinde prim şartı esnetildi

Ekonomi konusunda düzenlemeler içeren 71 maddelik Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Bu kapsamda işsizlik ödeneğinden yararlanmak için “son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma” şartı kaldırılacak, “hizmet akdine tabi” olarak çalışmak yeterli olacak. Kabin memuru ve pilot maaşlarının yüzde 85’i Gelir Vergisi’nden muaf iken bu oran yüzde 70’e indirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca sertifika verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimine KDV muafiyeti getirildi. Vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirlerin yanı sıra kur farkı da matraha dahil unsurlar arasında sayıldı.


Ayrıca, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’den yapacağı alımlar Kamu İhale Kanunu’ndan istisna tutulacak.

Ekonomik büyüme mutluluk getiriyor mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.