Enerji tüketiminde yüzde 30 tasarruf etmek için yöntemler

Basit önlemlerle konut faturalarında yüzde 30’a varan tasarruf sağlayabilirsiniz. Enerji verimliliği ve tasarrufu için evlerde ve işyerlerinde kolayca uygulanabilecek önlemlerle hem enerji tüketimi hem de maliyetten tasarruf edebilirsiniz.

Enerji tüketiminde yüzde 30 tasarruf etmek için yöntemler
Enerji tüketiminde yüzde 30 tasarruf etmek için basit yöntemler

Enerji verimliliği danışmanlık ve uygulama şirketi Enervis, kış aylarının gelmesiyle birlikte artan enerji tüketimine karşı alınabilecek önlemleri paylaşıyor. Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu; “Binanın toplam inşaat maliyetinin sadece yüzde 3’ünü oluşturan ısı yalıtımı ile yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlayabiliriz” dedi.

Enerji Verimliliği Haftası kapsamında enerji verimliliği ve tasarrufun önemine dikkat çeken uzmanlar; ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi evde, okulda, işyerinde, trafikte kısacası her yerde verimli kullanmamızın önemli olduğunu vurguluyor.


Dünyamızda, en önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar hızla tükeniyor, enerji üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan sera gazı emisyonları küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenleri arasında. Bunun yanında kullandığımız enerjinin yüzde 70‘ini yurtdışından döviz ödeyerek satın alıyoruz. Evimizde ve ulaşımda tükettiğimiz enerjinin faturası aile bütçemizin en önemli kalemlerinden birini oluştururken, ülkemizin bütçesinde de enerji en yüksek harcama kalemimiz durumunda.


Tüketim alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler bizlere neler kazandırır?

Yapılan araştırmalara göre yalıtımsız binaların,pencereleri, duvarları, merdivenleri, tavanları, eşyaları ve zemin döşemeleri bile ısı kaybında önemli bir yere sahip. Bu da faturaların yüksek gelmesindeki en önemli sebep… Binanın toplam inşaat maliyetinin sadece yüzde 3’ünü oluşturan ısı yalıtımı, yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor ve bütçeye önemli katkıda bulunuyor. Isı yalıtımı, çevre dostu olmasının yanı sıra binanın ömrünü de uzatan bir işlem. Isı yalıtımıyla hem binanızın ömrü uzuyor hem de paranız cebinizde kalıyor.

Büyük yatırımlara gerek kalmadan tasarruf mümkün


Binadan kaçan ısı miktarını azaltan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu için ilk ve en önemli adım olarak öne çıkıyor. Ancak yatırım gerektirmeyen, basit yöntemlerle de enerji tüketimini en aza indirmek mümkün. Özellikle ısıtmada gün ışığından mümkün olduğunca çok yararlanmak gerekiyor. Güneşli günlerde ısınmak için ısıtıcı kullanmak yerine perdeleri açarak evin güneşle ısınmasını sağlamak çok basit bir yöntem gibi görünse de,önemli miktarda tasarruf sağlıyor.

Enerji tasarrufu için uygulanabilecek diğer basit yöntemlerden bazıları ise şöyle:

  • Kuzeye bakan pencerelerinizin perdelerini, varsa panjurlarını kışın kapalı tutun.
  • Oda sıcaklığını 1 derece azaltarak yüzde 6 enerji tasarrufu yapmak mümkün. Oturma odaları için 22 °C, yatak odaları için de 20 °C olan ideal oda sıcaklıklarını tercih edin.
  • Radyatörlerinizin önünü uzun perde ve/veya mobilyalarla kapatmayın.
  • Evinizi havalandırmak için güneşli veya öğlene yakın zaman dilimini tercih etmeye çalışın.
  • Buzdolaplarınızın arkasında hava sirkülasyonu için yeterli boşluk bırakın.
  • Beyaz eşya veya ısıtma soğutma amaçlı cihaz alırken, ihtiyacınıza uygun kapasitede ve enerji verimli olanları tercih edin.
  • Kapı ve pencere kenarlarındaki boşlukları yalıtım bantlarıyla kapatın.
  • Isı verimliliği yüksek çift cam kullanarak ısı kaybını yüzde 50 oranında azaltabilirsiniz.
  • Gereksiz durumlarda lambaları söndürerek tasarruf edin. Özellikle çocuklar bu konuda daha duyarlı hale getirilebilir.
  • Bir akkor lamba, kompakt floresan veya LED’li lamba ile değiştirildiğinde, aydınlatma maliyetiyüzde 80’e varan oranlarda azalır.
  • Kullanmadığınız zamanlarda şarj aleti, televizyon, DVD player, bilgisayar ve radyo gibi elektrikli aletlerin fişlerini prizden çekin.

Pek bilinmeyen enerji tasarrufu önerileri: Fatura düşüren yöntemler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.