Futbola yönelik kötü bir öneri daha: VAR uygulamasını kontrol eden sistem

Futbola yönelik yeni bir öneri Türkiye siyasetinden ve siyasetin baş aktöründen geldi. Söz konusu öneriye göre; “Video Hakem Uygulaması’nı da kontrol eden bir sistem kurulmalı.”

Futbola yönelik kötü bir öneri daha: VAR video hakem kontrol eden sistem

Bilindiği üzere Video Hakem Uygulaması (VAR) özetle, karşılaşma sırasında hakemi tereddütte bırakan veya oyuncuların yoğun itirazda bulunduğu bir pozisyonda, hakemin ekran başında pozisyonların tekrarını izleyen diğer hakemlerle kulaklık aracılığıyla iletişim kurduğu ve onlardan gelen bilgiye göre karar verdiği bir sistem olarak tanımlanabilir.

Yani, sahadaki hakemi kontrol eden VAR, saha dışında VAR’ı kontrol eden bir sistem. Kontrolün kontrolü denilen şey bu olsa gerek.


Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi de bir kurumu, ilgili başka bir kurum ile yönetmek arzusu ve gereğine inanmaktır. Bu anlayış, bir şekilde en son yöneten kurum olan yapının son aşamada bir kişinin tasarrufuna kaldığı şekilde son bulmasıdır. Merkeziyetçiliğin en kötü hallerinden birisi olan bu yapı, şimdilik bir öneri olan ve öyle kalmasını umduğumuz önerinin yol açacağı sonuç, defalarca yaşayarak öğrendiğimiz gibi, sonunda her şeyin bir kişinin tasarruflarına bağlanması şeklinde sonuçlanacaktır. Çünkü bir sistemi, başka bir sistemle kontrol etme isteği, doğal olarak hep bir planın parçası olarak ortaya çıkar.

Böylesi bir öneri gerçek olursa, ortaya çıkacak olan şey, muhtemelen şahane bir şey olur. Ama bu Türkiye futboluna yönelik bir şahanelik değil, futbolu maniple etmek isteyenlere yarayacak bir düzenleme olur. Sonuç olarak Türk Futbolunun gerileyişi ve batışı hızlanır.


Bir ülkenin sporuna ve futboluna bu kadar müdahale edilmez. Edilirse bozulur, yozlaşır ve çürür. Çünkü bir işin denenmiş, sınanmış ve test edilmiş doğruları, olması gerekenleri gerçekleri ve olumlu örnekleri vardır. Bunlar bir taraflarda dururken, neden ve niçin böylesi düşünceler ortaya atılır?

Yaratıcılık ve yenilikçilik her aklına geleni söylemek ve her şekilde söylediğini yapmak demek değildir.

Çözüm, her şeyde olduğu gibi liyakat sahibi, tarafsız, dürüst insanlardan oluşan gerçekten bağımsız ve hesap verebilir yapılar, kurumlar kurmak ve işletmekten geçer.


İşin doğasıdır; Bir yapıyı, başka bir yapı ile kontrol etmeyi isterseniz, o yapıyı bir başka yapı ile yönetmek istediğiniz içindir. Kurumlarınızı bağımsız, o kurumlardaki insanlarınızı iyi yetişmiş insanlardan oluşmasını yolunu açarsanız, buna ilaveten hem kurumu, hemde insanları bağımsız yargı önünden denetim ve hesap verecek şekilde bir yapı inşa ederseniz, mesele kendiliğinden çözümlenmeye başlar.

VAR (Video Yardımcı Hakem Sistemi) devrim mi, delilik mi?