Hindistan ile Pakistan arasında nükleer savaş gündemde!

Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir gerilimi tehlikeli bir şekilde tırmanıyor. Pakistan, Hindistan’a ait bir savaş uçağını düşürdü. Ulusal Güvenlik Kurulu’nu acilen toplayan Pakistan, “Gerekirse nükleer silah kullanırız” açıklaması yaptı.

Hindistan ile Pakistan arasında nükleer savaş gündemde!
Hindistan ile Pakistan arasında nükleer savaş gündemde!

NELER YAŞANDI?

14 Şubat – Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik iki hafta önce yükselmeye başladı. Hindistan’da paramilis konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda 44 asker hayatını kaybetti, 20 asker yaralandı.

26 Şubat – Yeni Delhi yönetimi saldırıyla ilgili Pakistan’ı suçladı. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetti. Hindistan, Keşmir Kontrol Hattı’nın Pakistan tarafındaki Ceyş-i Muhammed örgütüne ait kampa hava saldırısı düzenledi.


Hint savaş uçakları Keşmir bölgesine hava harekatı düzenledi

27 Şubat – Pakistan, iki ülke arasındaki gerginliğin ardından bu sabah, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan’a ait iki savaş uçağını düşürdü. Ayrıca Pakistan uçakları Hindistan hava sahasına girdi.

Hindistan medyası, Hint ordusunun Pakistan’a ait bir F-16 uçağı düşürdüğünü bildirdi. Pakistan sivil havacılık otoritesi tüm hava sahasını kapattığını duyurdu.

Uluslararası uçuşlar durduruldu

Hindistan ise Cammu Keşmir bölgesindeki Srinagar, Cammu ve Leh havaalanları ile Haryana ve Pencap eyaletlerinin ortak merkezi Çandigarh, Pencap eyaletindeki Amritsar havaalanlarından uçuşları durdurdu.

Hint basını, Pakistan savaş uçaklarının Keşmir’de Nowshera bölgesine girdiğini; bölgedeki sıcak gelişmeler üzerine havalanan Hindistan ordusuna ait bir MiG jetinin düştüğünü duyurdu.

Budgam’da gerçekleşen olayda 2 pilotun hayatını kaybettiği; uçağın düşme nedeninin araştırıldığı duyuruldu. Bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra ise Pakistan’dan olayı netleştiren bir açıklama geldi.

Pakistan: İki Hint uçağını vurduk, biri düştü

Pakistan ordusu, hava sahalarına giren iki Hint savaş uçağının vurulduğunu ve birinin düştüğünü açıkladı. Ordu tarafından yapılan açıklamada bir pilotun ele geçirildiği belirtildi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bugün Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan hava sahası içerisinde kontrolü sağladı. Hint savaş jetleri Pakistan’a girdi. İki uçak düştü, bir pilot ele geçirildi” ifadesi kullanıldı.

Hindistan ile pakistan savaş uçakları
Reuters

Pakistan Silahlı Kuvvetleri’nin sözcüsü General Asıf Ghafoor, “Hava sahamızın ihlal edilmesi sonrasında müdahale ettik. Hindistan’a ait iki savaş uçağını vurduk. Bunlardan ikisi de düştü. Bölgede yapılan çalışmalar sonrasında Hindistan ordusuna mensup bir pilot tutuklandı” dedi.

Pakistan: Gerekirse nükleer silah kullanırız

Pakistan yaşananların ardından acil olarak Pakistan Ulusal Güvenlik Kurulu’nu topladı. Pakistan, “Gerekirse nükleer silah kullanırız” açıklamasını yaptı.


Pakistan Başbakanı Imran Khan da konuyla ilgili bir açıklama yaparak gerilimi düşürmeye çalıştı… Khan, “Hindistan ile krizi çözmek için oturup konuşmalıyız. Hindistan ile yaşanan anlaşmazlığı çözmek için bilgeliği ve sağduyuyu kullanmak gerekiyor” dedi.

Bugdam keşmiş hindistan pakistan
Reuters

Uluslararası uçuşlar durduruldu

Yaşanan gelişmeler üzerine Keşmir’deki Srinagar Havalimanı üç saat süre ile uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

Hindistan hükümetinden bazı yetkililer Reuters’a açıklamada bulundu. İsmini açıklamayan yetkili, “Ülkenin kuzeyyindeki en az dört havaalanı kapatıldı. Gerilimin yükselmesi sonrasında Pathankot, Leh, Srinagar ve Jammu havalimanları kapatıldı” açıklamasını yaptı.

Bu gelişmeler yaşanırken Taliban da devreye girdi… Taliban Sözcüsü Zebiullah Mücahid bir açıklama yaparak, “Bölgede yaşanan bu gerilim Afganistan’daki barış sürecini etkiliyor” dedi. Taliban yetkilisi, Hindistan’ın bu gerilimi bir an önce bitirmesi gerektiğini de dile getirdi.

Pakistan bütün hava sahasını kapattı

Pakistan ordu sözcüsünün yaptığı açıklamada ise, “Hindistan’la krizi tırmandırmak istemiyoruz, bölgeyi savaşa sürüklemek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan yaşananların ardından Pakistan’dan flaş bir hamle geldi… Pakistan, Hindistan’la yaşanan çatışmaların ve gerilimin ardından tüm hava sahasını kapattığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı da devreye girdi

Yaşananların ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da çağrıda bulundu. Pompeo iki ülke arasındaki gerilimin sona ermesini istedi. Pompeo, “Hint ve Pakistan Dışişleri Bakanlıkları’yla iletişim halindeyim ve her iki tarafa da askeri müdahaleyi bırakması çağrısında bulunuyorum” dedi.

Çin’den Hindistan ile Pakistan’a çağrı: Orta yolda buluşun

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan, gerginliğin tırmandığı Hindistan ile Pakistan’a itidal çağrısında bulunularak, iki ülkenin Güney Asya’da uzun süreli istikrar ve barışın sürdürülebilmesi yönünde çaba harcamasının umulduğu bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, başkent Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, Hindistan ile Pakistan’a itidal çağrısında bulundu.


Lu, şunları kaydetti: “Hindistan ile Pakistan tarafının, soğukkanlılığı sürdürebilmelerini, diyaloğu teşvik edici önlemler almalarını, Güney Asya’nın uzun süreli barış ve istikrarını sağlamak için orta yolda buluşmalarını ve yapıcı çabalar harcamalarını umuyoruz. (Keşmir bölgesinde) son zamanlarda yaşanan bazı gelişmeleri takip ediyoruz. Uluslararası toplum da gelişmeleri takip ediyor. Çin’in bu konudaki tutumu çok net.”

Atatürk Havalimanı 7 Nisan’da ticari yolcu taşımacılığına kapanıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.