İnan Kıraç 4.1 milyon Euro dolandırdı!

Türkiye’nin tanınmış iş adamlarından İnan Kıraç, Fransız bir dolandırıcıya 4.1 milyon Euro kaptırdı. Fransız Savunma Bakanı kılığına giren bir kişi terör örgütünün elindeki bir Fransız vatandaşını kurtarmak bahanesiyle iş insanlarından 80 milyon euro toparlamış.

İnan Kıraç 4.1 milyon Euro dolandırdı!

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Fransa’daki bir dolandırıcılık vakasını köşesine taşıdı. Fransız televizyonunda canlandırmasıyla yayınlanan öyküde bakan kılığına giren bir dolandırıcı, milyonlarca euro para topluyor. Profesyonel dolandırıcının mağdurları arasında Türk iş adamı İnan Kıraç da bulunuyor.

İşte Fatih Altaylı’nın yazısının ilgili bölümü:

2015 yılında, dönemin Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian’ı taklit eden bir dolandırıcı, Fransız televizyonunun iddiasına göre 80 milyon avroya yakın bir para toplamış.


Gerçek Fransa Savunma Bakanı:

fransa savunma bakanı

Sahte bakan:

sahte fransız bakan

Ancak bu dolandırıcı Parsadan’a oranla biraz daha donanımlı.

Öncelikle Fransız Bakan’ın çalışma odasının bir kopyasını yaptırmış.

Ağır lambrilerle kaplı, arkasında Fransız ve AB bayrakları olan tam bir Bakan makam odası…

Daha sonra Bakan le Driand’ın birebir bir maskesini yaptırıp, kendisini Bakan’a benzetmiş.

Ardından da Fransa’nın önemli işadamlarını, Fransa ile yakın ülkelerin siyasetçilerini, kilise yöneticilerini, Fransa ile iş yapan yabancı işadamlarını aramaya başlamış.

Aradığı kişilere cihatçı teröristler tarafından kaçırılan bir Fransız gazeteciyi kurtarmak için para gerektiğini ancak Fransa’nın terörle mücadele tavrından dolayı devletin bu parayı doğrudan teröristlere ödemesinin mümkün olmadığını söyleyerek her birinden milyonlarca avro talep etmiş.

“Fransa Devleti olarak size daha sonra ödeyeceğiz”

“Merak etmeyin, bu parayı Fransa devleti size daha sonra ödeyecek ama teröristlere doğrudan veremediğimiz için önce sizden alacağız” demiş.

Bu yolla topladığı para televizyon haberinin iddiasına göre 80 milyon avro civarı.

Konunun bizi ilgilendiren tarafı ise dolandırılanlar arasında bir de Türk işadamının olması.

Haber bu işadamını şöyle tanımlıyor:

“Türkiye’nin en önemli işadamlarından biri ve Fransa’nın dostu”

Ve ekranda tanıdık bir yüz.

İnan Kıraç.

Habere göre en fazla para kaptıran kişi de İnan Kıraç olmuş.

İddiaya göre tam 41 milyon avro…

Peki bu haber doğru mu?

Geçelim aşağıdaki yazıya.

Ben bu haberi izleyince açık söyleyeyim inanmadım.


41 milyon Euro haberleri doğru değil

İnan Kıraç’ı tanıyan biri olarak böyle bir yöntemle 41 milyon avro dolandırılamayacağını düşündüm.

Kıraç hayır işlerini sever, yardımseverdir ama 41 milyonu böyle bir kalemde kaptırmaz dedim kendi kendime.

İnan Kıraç ile Galatasaray meselelerinden dolayı pek anlaşamadığımız için de bir ortak dostumuzu aradım.

“İnan Abiye sorar mısın, Fransız televizyonunda çıkan haberden haberdar mı? Hakikaten 41 milyon avro kaptırmış mı?”

Dostumuz Kıraç’a sormuş.

Haber yüzde 10 oranında doğru.

Evet, İnan Kıraç Fransız Parsadan’ına para kaptırmış.

Ama 41 milyon avro değil.

4.1 milyon avro.

Yani Fransız televizyonu olayı 10 katı abartmış. (Kaynak: Habertürk)

Biyografi: İnan Kıraç kimdir?

İşadamı ve sanayici İnan Kıraç, 1937 yılında Eskişehir’de doğdu. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Londra’da City College of Business’te okudu. Eşi Suna Kıraç, Vehbi Koç’un kızıdır. Rahmi Koç ise kayın biraderidir.

İnan Kıraç, Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç ile 1969 yılında evlendi. Çocukları olmadı ama evliliklerinin 15. yılında 4 aylıkken İpek Kıraç (d. 29 Kasım 1984) adında bir kız çocuğunu 1 Şubat 1985 tarihinde evlat edindiler.

Uzun süre Koç Holding’de üst düzey yöneticiliklerde bulundu.

İnan Kıraç, 24 yaşındayken 1961 yılında Koç Grubu’ na bağlı Ormak A.Ş.’de satış memuru olarak işe başladı.

1966 yılında Fiat Kamyonları’nın ve Midibüslerinin imalatçısı olan Otoyol’un Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1970 yılında Türkiye’de üretilen Fiat Otomobilleri’nin pazarlama ve dağıtım şirketi Tofaş Oto Ticaret’in Genel Müdürü oldu. Önce Koç Holding’in Tofaş’tan sorumlu Başkan Yardımcılığı’n Otomotiv Grubu Başkanlığı’na atandı.

1998 tarihinde emekliye ayrılıncaya kadar Koç Holding Yürütme Kurulu Başkanı (CEO) olarak hizmet veren Kıraç, Türk Otomotiv Sektörü’nün gelişiminin her anına tanıklık etmiş, her ayrıntısına profesyonel yönetici olarak emek vermiş ve birçok dev fabrikaya imzasını atmıştır.

1998 yılında İnan Kıraç, Claude Nahum ile birlikte Kıraça Şirketler Topluluğunu kurdu.

Kıraç, 2000 yılında, Suna Kıraç ile birlikte; Vehbi Koç Vakfı Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Antalya Kaleiçi Müzesi’ni kurdu. Daha sonra da 2003 yılında, kültür-sanat, eğitim ve sağlık konularında faaliyet gösteren Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nı ve 2005 yılında da Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’ni kurmuştur.


Kıraç, İstanbul’un Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine yönelik araştırmaları desteklemek amacıyla eşi Suna Kıraç’la birikte kurdukları İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü 1 Mart 2007 tarihinde hizmete açmıştır.

İngiliz Kraliyet ailesinin sırlarını eski çalışan ifşa etti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.