Dolar durmuyor: TL bir günde yüzde 7 değer kaybetti!

Dolar TL kuru 5,84 seviyesini aştı. Türk Lirası, Dolar karşısında bir günde yüzde 7 değer kaybetti. Borsa yüzde 3,5, bankacılık endeksi ise yüzde 6 kayıpta.

Dolar durmuyor: TL bir günde yüzde 7 değer kaybetti!

Dolar neden artıyor?

Uzmanlar yaşanan bu yükselişte son dönemde vatandaşların dövize olan talepleri, Orta Doğu’da yaşanan Golan Tepeleri gerginliği ile S-400 ve F35 konusunun etkili olduğu görüşünde.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 20 Mart’ta yapılan toplantıda faizleri değiştirmemesi ve 2019 yılı sonuna kadar faiz artışı yapmayacağını açıklaması dolar/TL’de sert düşüşe neden olsa da kur kayıplarını geri alarak 5.84 seviyesini aştı. Dolarda yaşanan bu yükselişte yerel seçim öncesi vatandaşların artan döviz talebi ve Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişeler etkili oldu.


Merkez Bankası müdahale etmesine rağmen artış sürüyor

Yurt içinde kurdaki yükseliş sonrası TCMB, finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verme kararı aldı. Ancak Merkez Bankası’nın bu kararının kurdaki oynaklığa etkisi sınırlı kaldı.

Uzmanlara göre Merkez Bankası’nın amacı; piyasaya daha az Türk Lirası verip TL’nin dolar karşısında değerlenmesini sağlamak. Merkez Bankası bu hamlesi ile yüzde 24 faiz yerine piyasayı yüzde 25.50’den borçlanmaya yönlendirdi.

Dolar TL kurunda 5.40 seviyesi önemli bir dirençti

Dolar TL kurunda 5.40’ın aşılmasının önemli bir direnç olduğunu belirten Eski Fed ekonomisti Erkin Şahinöz, “5.40 önemli bir dirençti, kur orayı geçti, 5.50’yi de bugün geçinde Merkez Bankası önlem almak amacıyla böyle bir hamle yaptı. Yerinde bir hamle bu. Ama kurdaki yükselişin önüne set çekebilir mi? Çok zor. Benim endişem 5.65’inde üzerinde kapatması. 5.65’in geçilmesi halinde hareketin hızlanabileceğini vurgulamakta yarar var.” ifadesini kullandı.

Araç Sağlayıcı: Investing.com

Dolar TL kuru neden yükseliyor?

Golan Tepeleri

Orta Doğu yeni bir krizin eşiğinde. Orta Doğu için kilit bir konumda olan Golan Tepeleri hakkında ABD Başkanı Donald Trump’ın, “ABD için İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi” sözleri sonrasında tansiyon yükseldi. Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülke Trump’a tepki gösterirken Suriye yönetimi, “Geri almak için her şeyi yaparız” açıklamasını yaptı. Rusya da, “Bu BM kararlarını ihlal etmek anlamına geliyor” dedi.


İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Tump’ın sözlerine yanıt verdi. Erdoğan “Amerika Başkanı’nın Golan tepeleriyle talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri’nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz veremeyiz.” dedi.

Vatandaş seçim öncesi dolar alıyor

Yaklaşık altı aydır döviz birikimlerini kesintisiz artırmaya devam eden bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 15 Mart haftasında 1.64 milyar dolar artışla 105.7 milyar dolar ile tarihi zirveye yükseldi.

Bireyseller döviz birikimlerini 23 haftalık süreçte her hafta aralıksız artışla tarihi zirveye taşırken, bankacılara göre hükümetin düşük faiz politikası çerçevesinde son dönemde TL mevduat faizlerinin enflasyonun altına gerilemesi hane halkının dövize yönelmesinde etkili.

S-400 ve F35 gerginliği

Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerilimin en önemli nedenlerinin başında Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 hava savunma füzeleri geliyor. ABD, Türkiye’nin S-400’leri almasına karşı çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı geçen günlerde yaptığı açıklamada Türkiye’nin bu füzeleri alması durumunda Amerikan yaptırımları ile karşı karşıya kalacağını açıkladı. Öte yandan ABD S-400 füzelerinin alınması halinde Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim etmeyeceğinin sinyallerini veriyor.


Ankara ise bu kararından geri adım atmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan konu hakkında yaptığı açıklamada S-400 kararından dönüş olmayacağını belirtti. Bu anlaşmazlık piyasalarda yeni bir Papaz Brunson krizi ihtimali olarak yorumlanıyor. Bu durum dolar kurunun düşmemesinde önemli bir etki yaratıyor.

Ekonomik kriz derinleşiyor: Türkiye slumpflasyona girdi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.