İngilizce iş görüşmesinde en çok sorulan sorular neler?

İngilizce mülakatlara hazırlanma rehberi… İngilizce iş görüşmesinde en çok sorulan sorular neler? Nasıl hazırlanmalı?

İngilizce iş görüşmesinde en çok sorulan sorular
İngilizce iş görüşmesinde en çok sorulan sorular

Uzun bir eğitim maratonun sonunda iş arayışlarına hızlı bir geçiş yapılır. Sektörler ve pozisyonlar farklı olsa da değişmeyen en önemli beklenti, adayın İngilizce bilmesi gerektiğidir. Bir de söz konusu iş görüşmeleri ise bu durum stres olmak için başlı başına bir neden olarak görülür. Özellikle de mülakatlar İngilizce gerçekleşecekse…

Gerek İngilizce bilmenin önemi, gerekse iş ilanlarında bunun vazgeçilmez bir kriter olarak görülmesi, İngilizce mülakatları kaçınılmaz kılar. Bu noktada adayların iyi bir hazırlık yapmaları gerektiğini vurgulayan Berlitz Dil Okulları Müdürü Çağdaş Kardaş, İngilizce mülakatlara hazırlanmak ve İngilizce iş görüşmesinde en çok sorulan sorular için faydalı bilgiler paylaştı.


Öncelikle genel bir hazırlık yapın

Gireceğiniz mülakat İngilizce olsun veya olmasın, kurum hakkında bilgi edinmek oldukça önemlidir. Bu kapsamda yapacağınız temel hazırlıklar, kendinizi en doğru şekilde ifade etmenizi sağlayacak ve bir yol haritası görevi görecektir. Yapacağınız küçük bir araştırma ile kurum hakkında gerekli bilgileri öğrenebilir, eğitiminiz ve iş deneyimlerinizle ilgili söyleyeceklerinizi planlayabilirsiniz.

Kendinizi İngilizce anlatma pratikleri yapın

Mülakatların amacı işe alınacak adayları en iyi şekilde tanıyabilmektir. Bu noktada sizden kendinizi tanıtmanız istenir. Üstelik İngilizce mülakatlarda sorulan soruların Türkçe mülakatlarda sorulanlardan çok farkı yoktur. Dolayısıyla kendinizi en iyi şekilde anlatmalı ve takılmadan akıcı bir şekilde konuşmalısınız.

Eğer günlük hayatta İngilizce’yi çok konuşmuyorsanız, akıcı konuşmak konusunda zorlanabilirsiniz. Bu durumda mülakatta en sık sorulan İngilizce sorularla ilgili yapacağınız pratik hayli faydalı olacaktır. Bunun için işiniz, kariyerinizi ve kendinizle ilgili gelebilecek soruları bulmalı, bunların cevaplarını önceden cevaplamalısınız. Gerekli sayıda pratik yaptığınızda istediğiniz akıcılığa ulaştığınızı göreceksiniz.


Sesinizi kaydedin, eksiklerinizi tespit edin

İngilizce pratik yaparken eğer yanınızda sizi dinleyen biri yoksa hatalarınızı fark etmeyebilir; hatta yaptığınız pratik sebebiyle yaptığınız hatayı kalıcı hale getirebilirsiniz. Size bu konuda destek olacak biri yoksa teknolojinin nimetlerinden faydalanabilir, telefonunuzun ses kayıt özelliğini kullanabilirsiniz.

Tüm soru ve onlara vereceğiniz cevapları kaydetmeli, her kayıt sonunda baştan sona dinlemeli ve varsa hatalarınızı tespit etmelisiniz. Ayrıca konuşmayı dinledikçe sizi ve isteklerinizi en doğru şekilde anlatacak kelimeleri bulmak daha kolay olacaktır.

İngilizce iş görüşmesinde en çok sorulan sorular neler?

Mülakatlarda en çok tercih edilen sorular siz, başvurduğunuz pozisyon ve şirketin beklentileriyle ilgilidir. Yaygın olarak sorular ise aşağıdaki gibi özetlenebilir;

  • Bana kendinizden bahsedebilir misiniz? (Tell me about yourself.)
  • Sizi en iyi tanımlayan 5 kelime nedir? (Can you give me five words that best describe you?)
  • Güçlü yanlarınız nelerdir? (What are your strengths?)
  • Zayıf yanlarınız nelerdir? (What are your weaknesses?)
  • İşinizde neden ayrılmak istiyorsunuz? (Why do you want to leave your job?)
  • Bu şirket için ne yapabilirsiniz? (What can you do for this company?)
  • Şirketimize dair neler biliyorsunuz? (What do you know about our company?)
  • Ne zaman çalışmaya başlayabilirsiniz? (When could you start?)
  • Maaş beklentiniz nedir? (What are your salary expectations?)

Yukarıda verilen ipuçlarına uyarak bol bol pratik yapmalı, ses kaydı yaparak hangi noktada olduğunuzu görmeli ve kendinize güvenmelisiniz. Unutmayın mülakat öncesinde yapacağınız tüm bu hazırlıklar sizi hayallerinize ulaştırabilir.

İngilizce anlayıp konuşamayanlar için etkili tavsiyeler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.