CHP’den iddia: İstanbul’da sandık kurulu üyelerine GBT sorgusu yapılıyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in iddiasına göre; İstanbul’daki sandık kurulu üyelerine GBT sorgusu yapılıyor.

CHP den iddia: İstanbul da sandık kurulu üyelerine GBT sorgusu yapılıyor
CHP’den iddia: İstanbul’da sandık kurulu üyelerine GBT sorgusu yapılıyor

AK Parti hükümetinin, İstanbul’daki sandık kurullarında görev yapanların GBT’lerini incelemeye aldığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “İktidar olarak bu sandıkların görevlilerini siz belirlemediniz mi? Bu saatten sonra insanların GBTlerine bakmanın anlamı ne? Nereye bağlamak istiyorsunuz?” dedi.

Daha önce seçimlerde CHP’nin yaptığı itirazlar üzerine bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “atı alan Üsküdar’ı geçti”, bir önceki seçim dönemindeki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “kim sandıkta hile yapılıyor diyorsa, bilin ki kaybetmiş” dediğini hatırlatan Tekin, şöyle konuştu:


“Bu seçim bitmiştir. YSK sonucu ilan etmiştir. Bu ilana herkes tabi olmak zorundadır. Aksi takdirde milletin iradesi İstanbul’da gasbedilmiş olunur Bütün bunlara baktığımızda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkiye’yi zor durumda bırakmayın. YSK Başkanı Sayın Güven bir an önce belediye başkanımıza mazbatasını versin ve Türkiye rahatlasın”. (Kaynak: Sözcü)

GBT nedir?

GBT, yani genel bilgi toplama anlamına gelen bir sistemdir. İç İşleri bakanlığına bağlı çalışan bu sistem, kişi ile ilgili genel bilgi verici bir sistemdir. Yasal olarak çalışır ve mahkeme kararı ve adli karar olmadan ve devlet çalışanı olmayan kişiler herhangi bir kişinin GBT’sini değiştiremez.


Genellikle polis araştırmalarında, kişinin şüpheli ya da anormal hareketleri fark edildiğinde, bu sistem ile sorgusu yapılarak, kişi hakkında geçmişinde ahlaki ya da toplumsal bir suç işlemiş ya da işlememiş, hükümlü ya da eski hükümlü olup olmadığına bakılıp, genel bir bilgi sahibi olunabilir.

GBT sorgulamasında hangi bilgiler çıkar?        

GBT sorgulamasında kişi ile ilgili, geçmişte görülen bir davası ve verilen hüküm, adli bir sonuç ya da erkeklerde askerlik döneminde yaşadığı adli bir suç ve verilmiş bir hüküm söz konusu ise bu bilgilere ulaşılabilmektedir. Polislerin, şüpheli bulduğu kişiler için ya da bir olayın yaşanması durumunda, o an kişi hakkında bilgi sahibi olabilmesi için, GBT sorgulama yaparak bilgilere ulaşmaktadır.


GBT sorgulamasında geçmişte herhangi bir suç işlememiş, davası görülmemiş ya da hüküm verilmemiş olması durumunda kişinin GBT sorgusu temiz çıkar. Adli, hükümlü bir sonuç söz konusu olmaz.

Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’ın 1994 seçimlerindeki fotoğrafını hatırlattı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.