Merkez Bankası yıl sonu Dolar ve enflasyon beklentisi yükseldi!

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon (TÜFE) beklentisi yüzde 16.23’ten yüzde 16.68’e, yıl sonu Dolar/TL beklentisi ise 6.2030’dan 6.431’e yükseldi.

Merkez Bankası yıl sonu Dolar ve enflasyon tüfe beklentisi yükseldi!
Merkez Bankası yıl sonu Dolar ve enflasyon beklentisi yükseldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 65 katılımcıyla gerçekleştirdiği 2019 yılı Mayıs ayı Beklenti Anketi’ni yayımladı.

2019 yılı Mayıs ayı için tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 1.12 iken, bu anket döneminde yüzde 1.48 oldu.


Yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 16.23’ten yüzde 16.68’e yükselirken, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 15.38’ten, bu anket döneminde yüzde 15.48’e çıktı.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 12.06 ve yüzde 12.34 olarak gerçekleşti.

Dolar/TL son durum

Dolar/TL geniş bantta sert dalgalanmaya devam ederken, İstanbul seçimlerinin yenilenme kararı ardından piyasalarda siyaset gündemi, küresel piyasalar, veri gündemi ve ABD ile ilişkiler takip ediliyor. Bu sabah dolar/TL güne 6.05 seviyesinin hemen altında başladı.

Hazine’nin Mayıs ayı iç borçlanma programını bu hafta başında düzenlediği 4 ihale ile tamamlaması ardından, piyasalarda başta bütçe olmak üzere veri gündemi takip edildi.

Merkez Bankası yıl sonu dolar ve tüfe beklentisinin açıklanmasıyla Dolar/TL saat 14:20 itibariyle yukarı yönlü seyir eğilimine girdi. An itibariyle (15:22) 6.0145 seviyesinden işlem görüyor. Dolar kurunun dalgalı seyri devam ediyor.


Kambiyo vergisi

Dün (15 Mayıs 2019) yapılan Gider Vergileri Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre bankalar ve döviz bürolarında döviz satış tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV kesilecek!

Bazı kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi sıfır olarak belirlenirken, diğer işlemlerde BSMV yüzde 0.1 olarak uygulanacak.

Daha basit ifade etmek gerekirse, bankalar ve döviz bürolarında yapılacak döviz satışlarında binde 1 oranında vergi alınacak. Detaylı bilgi

Bütçe açığı

Merkezi yönetim bütçe açığı, harcamalardaki artış trendinin giderleri tetiklemesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın gelirlere negatif etkisiyle yılın ilk dört ayında yüzde 135.1 artışla 54.5 milyar TL’ye yükseldi.

Artan harcamalar borçlanma ihtiyacı artışına da neden olurken, bunun enflasyondaki yükselişle aynı dönemde yaşanması ikincil piyasalarda faizlerde sert yükselişleri de beraberinde getiriyor. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 20, iki yıllık gösterge tahvil yüzde 26 civarında seyrediyor.

Hazine’nin bu haftaki ihalesinde iki yıllık gösterge tahvilde borçlanma maliyeti bir ay önce gerçekleştirilen bir önceki ihaleye göre 313 baz puan geçen yıl Mayıs ayına göre 870 baz puan artış gösterdi. Benzer vadede 2017 Mayıs ayında yapılan borçlanmanın maliyeti ise 1,391 baz puan arttı.

Piyasa üzerinde baskı unsuru yaratan gelişmeler


İşlemcilere göre piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratan konular:

  • S400-Patriot tercihi ve ABD-Türkiye ilişkileri
  • Küresel ticaret savaşları,
  • Yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek bütçe genişletici adımlar,
  • Yerel seçimlerin tekrarı kararı,
  • Son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydır aralıksız döviz biriktirme eğilimi
  • Yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon.

Erdoğan: Herkesin midesini doyurduk, yine de oy vermiyorlar


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.