Çavuşoğlu: ABD olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız adımlar var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Biz S-400’ü aldık. Hiçbir şekilde geri adım atılmayacak. ABD, CAATSA konusunda olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız adımlar var.

Çavuşoğlu: ABD olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız adımlar var

Çavuşoğlu: ABD olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız adımlar var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu:


• Biz S-400’ü aldık. Başka bir şeyi yok bunun. Aldık.

• Bağımsız ve özgür millet olmak için kararlılığımızı devam ettireceğiz.

• Anlaşmayı iptal etmemiz mümkün değil, sonucu ne olursa olsun.

• ABD, Patriotlar için garanti veremiyor. Fransızlar kendi hava savunma sistemleri için teklifte bulundu. Ancak S-400’leri aldık. S-400’ler konusunda kararlıyız, geri adım atmayacağız. Türkiye’nin menfaati için bu adımı atmak durumundayız.

ABD bu hakkı nereden buluyor?

• Bir ülkenin tek başına başka ülkelere “Al ya da alma” şeklinde talimat vermesini kabul etmiyoruz. ABD’nin bu yaklaşımından vazgeçmesi lazım. ABD’nin bu yaklaşımından Avrupalı ortakları da çok rahatsız. ABD bu hakkı nereden bulunuyor?


• ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız adımlar var.

• Bizim en ihtiyaç duyduğumuz dönemde Türkiye’den Patriot bataryaları geri çekildi. Bize saldırı olursa NATO’nun koruma kapasitesi yok.

• Bugün siyasi adımları konuşuyorsak bu Astana süreci sonucunda olmuştur. Diğer taraftan İdlib ve Suriye genelinde ise rejimin garantörü ise Rusya ve İran. Bu nedenle “Rejime söz geçiremiyoruz” diye bir şeyi kabul etmiyoruz. İdlib’deki terörist grupları rejim oraya getirdi. Dünkü atışlarda 3 askerimiz hafif bir şekilde etkilendi. Rusya’ya gerekli mesajları verdik. Ateşkes için Rusya ile çalışıyoruz. Normal şartlarda Cenevre’deki toplantıya çok yakınız.

Suudi Arabistan

• Suudi Arabistan ile ikili bir problemimiz yok. Bu (öldürülen gazeteci Cemal) Kaşıkçı olayını ikili ilişkilerimizden tamamen bağımsız tuttuk. Bu gelişmelerden sonra Suudi Arabistan’ın bize karşı tutumu değişti. Bu bir cinayet meselesi, buna göz yummamızı istiyorlarsa hiç doğru bir yaklaşım değil. Ölen kişinin cesedi nerede, onu bile söylemediler. Biz bağımsız tutuyoruz ama onlar gördüğümüz kadarıyla bağımsız tutmuyorlar. Cumhurbaşkanımızın, Ramazan Bayramı’nda (Suudi Kralı Selman ile) telefon görüşmesini de bu noktada değerlendirmek gerekiyor.

Kürfezdeki saldırılar

• Körfezdeki saldırılar gerçekten endişe verici. Biz kimseyi korumuyoruz ama birkaç saati içerisinde suçlunun gösterilmesini de doğru bulmuyoruz. Ciddi bir incelemenin yapılması gerekiyor. İran’a yönelik yaptırımları doğru bulmadığımızı söyledik. İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler İran’la INTEX gibi bir mekanizma kurdu. Biz de buna mı dahil olacağız yoksa özel bir anlaşmamı oluşturacağız göreceğiz. Biz İran’la asırlardır komşuyuz. Biz birçok konuda ticaretimizi devam ettiriyoruz.

• Suriye’deki güvenli bölgenin derinliği konusunda sıkıntı olmaz. Münbiç yol haritası 90 günde uygulanacaktı. 4 Haziran’da bir yılı doldu. Fransa, ülkesindeki PKK’lılara yönelik adımlar attı. Fransa PKK’ye yönelik bu adımları atarken, niye YPG’yle işbirliği içerisinde. Bir farkları olmadığını onlar bizden daha iyi biliyorlar.


• (Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi) Şu anda bu gündemde olan bir konu değil.

CAATSA yaptırımları nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.