Z kuşağı gençler iş hayatından neler bekliyor?

Z kuşağı genç çalışanlar iş hayatından neler bekliyor? 96 bin 269 çalışanın temsil edildiği “Türkiye’nin En İyi İşverenleri Benchmark” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma bulgularına göre, Z kuşağının beklentileri saygı ve gurur alanlarında diğer kuşaklardan farklılaşıyor. Üç kuşağın ortak paydası ise iş yerinde güven.

Z kuşağı gençler iş hayatından neler bekliyor?
Z kuşağı gençler iş hayatından neler bekliyor?

Great Place to Work Enstitüsü tarafından yapılan “Türkiye’nin En İyi İşverenleri Benchmark” araştırmasında 96 bin 269 çalışan temsil edildi. Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 82’sini Y kuşağı oluşturdu. X ve Z kuşaklarının katılım oranları yüzde 9 olarak gerçekleşti.

Araştırmaya göre, Z kuşağının işten beklentileri, X ve Y kuşaklarından farklı. Z kuşağı için ortaya çıkardıkları ürün ve hizmetler, esnek çalışma olanakları, bina ve ofislerin fiziksel şartları ile ilgili beklentileri diğer kuşaklara göre daha yüksek.


Z kuşağı hangi alanlarda mutlu, hangi konularda beklediğini bulamıyor?

Araştırmaya katılan Z kuşağı çalışanları, diğer kuşaklara göre daha fazla önemsedikleri ürün ve hizmetler, iş ve topluma katkı gibi saygı boyutları açısından incelendiğinde iş yerinde mutlu olduklarını belirtiyor. Bina ve ofisler, esnek çalışma koşulları, özel sosyal ve yan haklar gibi konularda ise beklentilerinin karşılanmadığını ifade ediyorlar.

Araştırmaya katılan Z kuşağının yüzde 86’si “Ürünlerimizi ve hizmetlerimizi kesinlikle tavsiye ederim.” derken, yüzde 83’ü “Burada birlikte gerçekleştirdiğimiz işlerden gurur duymaktayım.” diyor. Yüzde 79’u topluma değer katma biçiminden memnun olduğunu belirtiyor.

Bina ve ofislerinin iyi bir çalışma ortamı yaratmaya katkıda bulunduğunu, esnek çalışma koşulları ve özel sosyal yan haklara sahip olduklarını ifade eden gençlerin yüzdesi ise yüzde 68’de kalıyor.


Kuşaklar arası beklentiler farklı ama güven konusunda hemfikirler

İş hayatında Y kuşağı temsilcilerinin çok daha fazla olduğunu belirten Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Araştırmada harika iş yeri kültürünün kuşaklar tarafından farklı şekillerde tanımlandığını gözlemliyoruz. Tüm kuşakların hem fikir olduğu konu ise güven. Harika bir iş yeri kültürü için kuşaklar arası güven zeminini sağlayabilmek bu nedenle önem kazanıyor.

X kuşağı başarılı olmaya ve işini iyi yapabilmeye ehemmiyet veriyor. Y kuşağı ise yaptığı işte anlam arıyor.

Z kuşağı diğer kuşaklardan esnek çalışma saatleri, sosyal olanak ve yan haklar konusunda ayrışıyor. Bu konularda beklentileri daha yüksek. Ayrıca gurur duyabilecekleri bir iş yerinde çalışmaya daha fazla değer veriyorlar.” dedi.

Yaptıkları işte anlam bulamayanların yüzde 60’ı yeni iş arıyor

Küresel çapta 400 bin Y kuşağı çalışanının dahil olduğu “Best Workplaces for Millennials” araştırmasına da değinen Toprak, şu bilgileri verdi:


Y kuşağı, kendilerine verilen sözlerden çok iş yerinde yaşadıkları tecrübelere itibar ediyor. Yaşadıkları deneyimler, unvanlardan ve sözlerden daha inandırıcı. Bu taleplerin karşılandığı iş yerlerinde çeviklik ve yenilikçilik konularında 8 kat daha verimli çalışabiliyorlar. Araştırmadan elde edilen verilere göre, yaptıkları işte anlam bulamayan Y kuşağı çalışanlarının yüzde 60’ı yeni bir iş fırsatı arıyor, yüzde 21’i bir sene içinde işini değiştiriyor.

Türkiye’nin ilk sosyal medya ölçeği: Z kuşağı risk altında!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.