Apollo 11’in görevi: İnsanın Ay’a ilk adımı

Google, Apollo 11’in görevi olan insanın Ay’a ilk kez gidişini Doodle ekranına taşıdı. Kısa bir video gösterimiyle astronot Micheal Collins’in kendi sesiyle tarihi macera anlatıldı. “İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım.”

Apollo 11'in görevi: İnsanın Ay a ilk adımı

Google, günün anlam ve önemini belirtmek için Apollo 11’in Görevi ile Ay’a insanın ilk gidişini Doodle yaptı. İşte Apollo 11’in görevi…

Apollo 11’in görevi

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18’de Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.


İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01:56’da Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin’i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

Apollo 11'in görevi: İnsanın Ay'a ilk adımı

16 Temmuz günü Florida’nın Merritt Island kasabasında bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden Saturn V tarafından fırlatılan Apollo 11, NASA’nın Apollo projesinin beşinci insanlı uçuşuydu. Daha önceki uçuşlardan ikisi Ay çevresinde uçmuş ve biri Dünya yörüngesinde Ay’a iniş manevralarını gerçekleştirmişti.

Roket tarafından fırlatılan uzay aracı üç bölüme sahipti:

1- Üç astronot ve erzaklarının bulunduğu Komuta Modülü

2- Yön değiştirme amacıyla yakıt ve motorların bulunduğu Hizmet Modülü

3- Ay Modülü.

ay modülü nasa lunar lander apollo 11 görevi
Ay Modülü (Lunar Lander) – NASA

Uzay aracı fırlatma roketi tarafından Ay rotasına sokulduktan sonra ikisi birbirinden ayrıldı ve uzay aracı üç gün boyunca Ay yörüngesine girinceye dek yoluna devam etti.


Burada Armstrong ve Aldrin Ay Modülü’ne geçti ve Ay’ın Dünya’ya bakan tarafında bulunan Sessizlik Denizi’ne iniş yaptı. Astronotlar araç dışındaki iki buçuk saat da dahil olmak üzere toplamda yaklaşık 21,5 saat boyunca Ay yüzeyinde kaldı.

Ay’a ayak basarken Neil Armstrong “İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım” ifadesini kullandı. İniş canlı yayınla aktarıldığından bu söz dünya çapındaki insanlar tarafından duyuldu. Apollo 11 Uzay Yarışı’nı fiilen bitirdi ve ABD başkanı John F. Kennedy’nin 1960’ların sonuna kadar Ay’a ulaşma hedefini gerçekleştirmiş oldu.

Uçuş nasıl yapıldı?

Ay modülü’ne geçebilmek için Neil Armstrong Ay modülü’nü çevreleyen adaptörün 4 büyük kapağını fırlatan patlayıcıları kullandı ve bu çok önemliydi. Ateşleyerek birleştirme manevrasını yaptı. Sonrasında Komuta-Hizmet Modülü’ne U dönüşünü yaptıracak roketleri de ateşleyerek Ay modülü ile Komuta Modülü’nü burun buruna getirdi.

buz aldrin
Edwin Aldrin – Apollo 11’in görevi

Modüller bu haldeyken Komuta Modülü’ndeki kenetleme düzeneği sayesinde ikisi arasında geçiş olanağı sağlandı. Ay yörüngesine girebilmek için ters duran Hizmet Modülü’nün roketi ateşlenerek fren olarak kullanıldı.

Ay yörüngesindeyken Edwin Aldrin ve Neil Armstrong Ay modülü’ne geçti ve Ay modülü’nün pilotu Edwin Aldrin fren görevi gören ters haldeki roket sayesinde Komuta-Hizmet Modülü’nden ayrılarak Sessizlik Denizi’ne yumuşak bir iniş yaptı.

Son kontrollerden sonra başpilot Neil Armstrong 21 Temmuz 1969 tarihi 06:17 saatinde Ay’a ayak bastı. İncelenmesi için Ay’dan örnekler toplayarak görevlerini bitiren astronotlar Ay modülü’ne yeniden binerek Ay’dan ayrıldılar ve yörüngedeki araca kenetlendiler.

ayda ayak izi nasa neil armstrong

Pasifik Okyanusu’na iniş yaptılar, 21 gün karantinaya alındılar


Astronotlar Komuta Modülü’ne geçince Ay modülü uzaya bırakıldı. Hizmet Modülü’nün roketleri ateşlendi ve Dünya’ya doğru yola çıkıldı. Komuta Modülü dışında tüm parçalar da bırakılarak Büyük Okyanus’a paraşütler kullanılarak inildi. Astronotlar Dünya’ya mikroorganizmalar taşımış olabileceklerinden 21 gün karantinaya alındılar.

First Man: Trajik hayatı ve Ay yolculuğuyla Neil Armstrong


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.