Bir neslin arayış hikayesi: Arkadaşlık uygulamaları

Yeni kuşak ilişkilerinin yüzde 68’inin internet üzerinde başladığını biliyor muydunuz? Hatta eski kuşakta bile giderek arkadaşlık uygulamaları trende girmeye başladı. Evliliklerin yüzde 34’ü bu uygulamalar üzerinden gerçekleşen tanışmaların bir meyvesi. Yani artık görücü usulü internetten “görüldü” usulüne döndü. “Ben arkadaş referansı olmadan, göz göze bakmadan ilişkiye girmem” diyenlere lafım yok ama dünyanın bu trendine ayak uyduracak ve henüz ne kullanacağını bilmeyenler için bazı tavsiyelerim var.

Bir neslin arayış hikayesi: Arkadaşlık uygulamaları

Bir neslin arayış hikayesi: Arkadaşlık uygulamaları

İki dominant uygulama var temelde. Tinder ve Happn. Bunların da kendine has kitleleri, özellikleri, karakterleri var. Peki eğer bu uygulamalar biri olsalardı, mesela bir yer, bir film olsalardı ne olurlardı?

Bir yer olsalar…

Tinder Serengeti gibidir. Vahşidir. Daha çok seçenek vardır. Aslanı, kaplanı, ceylanı, antilobu hepsi oradadır. Mahşer yeri gibidir. Çek sola çek sağa tamamdır.


Happn Avrupa şehri gibidir. Detaylıdır. Az ama öz insan vardır. Bir profile girip incelemen lazımdır. Sana uygun mu diye pek çok açıdan bakabilirsindir. Birini beğenirken çoktan onun hakkında bilgi edinmişsindir.

Tinder bir Serengetidir. Happn sakin bir Avrupa şehri...
Tinder bir Serengetidir. Happn sakin bir Avrupa şehri…

Nasıl biri olurlardı?

Tinder nerede belli değildir. Birkaç kilometre içinde biridir. Bilgiler kısa ve özdür. Sağa çekerek başlar, yatakta bitmesi arzulanır. Eğlenilecek kişidir.

Happn ise her gün gittiğin mekanda, iş yerinde, okulunda karşılaşacağın biridir. Hakkında daha fazla bilgi içerir. Okuma, anlama, araştırma gerektirir. Evlenilecek kişidir.

I m gonna call every girl in my phone until someone agrees to have sex with me

Bir film olsalar?

Tinder Batman’dir. Bruce Wayne’dir. Gündüzü başka, gecesi başkadır. Cat Woman’dır. Fantastik bir kahramandır. Gerçek dışıdır. Gecelerin insanıdır.

Happn gerçek hikayedir. Biyografidir. Güldürür. Ağlatır. Duygusaldır. Gece, gündüz ayırt etmez. İnsan ayırt eder.


(Azar da Batman gibidir ama bildiğimiz il olan Batman)

Duvarlarımı kaldırınca bir kedi gibiyim aslında...
Duvarlarımı kaldırınca bir kedi gibiyim aslında…

Nerede takılırlardı?

Tinder bilinmez bir yerdedir. Attığın konuma gelir. Ya da gelmez… Ne söylediğinle ilgilenmez, sabah seni öylece yatağında bırakır.

Happn kafede, konserde, her gün gittiğin bir yerdedir zaten. Onunla buluşmaz denk gelirsin. Sohbet eder. Seni dinler. Sabah yatağına kahvaltı getirir.

Ben elektrik hissettim. Olur bu kızdan mühendis…

Onlarla arkadaş olabilir miydin?

Tinder ile ortak noktalarının ne olduğunu tam olarak bilemezsin. Arkadaş kalamazsın. Gündüz kolay kolay buluşamazsın. Bir iki mesaj ve buluşmada, bazen bir kere yatmada ilişki biter. Çünkü Tinder çok seçenek olduğu için yenisini ister.

Happn’ı zaten tanıyorsundur. Muhtemelen aynı yerlere takılıyorsundur. Konsere, tatile gidersin. Günlük yaşamında vakit geçirirsin. Zaten arkadaş başlarsın. Sonra istersen sevgili yaparsın.

Bir neslin arayış hikayesi: Arkadaşlık uygulamaları
Bir neslin arayış hikayesi: Arkadaşlık uygulamaları

Ufak bir bilgi:


Neden biz Türkiye’de çöpçatanlık uygulaması diye çeviriyoruz? Mesela onlarda matchmaker yani en iyi eşleşmeyi bulan anlamında kullanılır. Bizde Farsçada değnek, çatı anlamında kullanılan çöp ile derme çatma ev ya da kuşların dalları birleştirerek yaptığı eve çatma dendiğinden çöpçatan onlara yuva kuracak kişi anlamında kullanılır. Yani onlar eşleşmeye çalışıyor bizse yuva kurmaya. Sen neye uğraşıyorsun? Ona göre uygulamanı seçersin. Bu işler ince işler…

Lümberseksüel nedir? Artık hangi seksüel olacağımızı şaşırdık!


Özgür Uysal
12 Yapım şirketinin yöneticisi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi lisans, Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans diplomalarına sahip. Cosmopolitan dergisinde Seks ve İlişkiler üzerine yazıyor, Kadıköy Life ve Tourmag dergisilerinde konuk yazar olarak röportajlar yapıyor.