Ormanlar rant için yakılıyor: Ağaçlandırılacak alanlarda oteller yükseliyor!

Türkiye genelinde orman yangınlarına en fazla maruz kalan şehir 41 yılda 74 bin 699 hektar ormanı küle dönen Muğla. Yanan ormanlarda ağaçlandırılacak denilen alanlarda şimdi 5 yıldızlı oteller var ve yenileri inşa ediliyor!

Ormanlar rant için mi yakılıyor? Ağaçlandırılacak alanlarda oteller yükseliyor!

Tarihi ahşap bina ve orman yangınları sonrası dikilen ev ve oteller maalesef yangının kasıtlı çıkartıldığına işaret ediyor. İmar Barışı’nın zaman zaman suistimal edilmesi sıklıkla haber konusu oluyor. Ağaçların kesilerek yapılaşılan bölgeler de imar barışına sokulmaya çalışılıyor. Bu çerçevede rantın en büyük örneği ise 2007 yılı Temmuz ayında Bodrum Güvercinlik Koyu’nda yaşandı. 3 ayrı noktada çıkan orman yangını sonrasında kül olan 150 hektarlık alanın yeniden yeşillendirilmesi beklenirken, bölge imara açıldı.

Bakanlık, ‘yapılaşmaya izin verilmeyecek’ demişti

Söz konusu bölgede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, “Bölge temizlenerek yeşillendirilip hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir” açıklamalarına rağmen; bölgede 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri hizmete girdi. Kimilerinde ise hummalı bir inşaat çalışması var.


Ağaçlandırılacak denilen alanda şimdi 4 otel yükseliyor

Güvercinlik bölgesinde ormanlık arazinin üzerinde oteller yükselirken, bazı kaçak yapıları, 31 Aralık 2017’den önce yani İmar Barışı’ndan önce yapılmış gibi göstererek yapı kayıt belgesi alınacağı iddia ediliyor.

iztuzu manzaralı milyonluk villa

İztuzu manzaralı milyonluk villalar

Hatırlanacağı üzere imar barışına girebilmek için Göcek’in tepesinde müthiş manzaralı villa, dünyaca ünlü İztuzu Plajı manzaralı Gökbel ile Antalya Kaş’ta kaçak villalar gündeme gelmişti.


orman yangını

Gökova’nın cennet koyu olan Kissebükü Adalıyalı mevkisinde Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sahibi olduğu tur şirketine ait olan ve otel yapılmak istenen arazinin imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılmasına da Muğlalı çevreciler ve Denizde Birlik Platformu tepki göstermiş ve mücadele etme kararı almışlardı.

dalaman göcek orman yangını imar affı

İhale yandaş firmaya mı verildi?

Dalaman’da üç gün boyunca devam eden yangın için açıklama yapan Muğla’nın CHP’li milletvekili Burak Erbay; “Yaklaşık 400 hektar ormanlık alan yok oldu. Yangın başladığında helikopterlerle müdahalenin yanı sıra çok daha etkili olan amfibi tipi yangın söndürme uçakları neden devreye sokulmadı?

Bu uçaklar altı ton suyu 12 saniyede göl veya denizden çekerek yangına müdahale edebiliyor. Uçaklara helikopterler daha fazla kazansın diye mi izin verilmedi? Yangın söndürme ihalesinin yandaş bir firmaya verildiği ve ihaleyi alan şirketin yangına müdahale sırasında, uçuş başına saatlik ücret aldığı ve yıllık olarak şirkete yangın çıksa da çıkmasa da bir garanti ödeme verileceği bilgileri alıyoruz” diye konuştu.

dalaman göcek orman yangını muçep

MUÇEP: İmar değil, fırsat barışı!


Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) de kaçak imara tepki göstererek; “Bu gidişin değiştirilmesi için milletvekillerini göreve davet ediyoruz. Yanan orman alanları görüldüğü gibi, birkaç yıl sonra imar izni ile konut yapımına, turistik tesislere tahsis edilerek, talana izin verilmiştir. ‘Yanan orman alanları hiçbir şekilde ve hiçbir gerekçe ile imara açılmayacaktır’ şeklinde derhal bir yasa çıkarılmalıdır. Yanan orman alanlarının ekosisteminin yenilenmesi için her türlü tedbir alınmalıdır” açıklaması yaptı. (Sözcü / Mustafa SARIİPEK / Muğla)

Beykoz’da 553 villa uğruna 5 bin ağaç katletmek için izin istendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.