İlk insan: Bulunan en eski kafatası modellendi!

Etiyopya’da büyük keşif: 2016 yılında 3,8 milyon yıl önce yaşamış ilk insana ait kafatası bulunmuştu. Bilim insanları, kaftasını inceleyerek ilk insanın neye benzediğini modelledi.

İlk insan: Bulunan en eski kafatası modellendi!
İşte ilk insan… 3.8 milyon yaşındaki bulunan en eski kafatası modellendi!

Bilim dünyası 2016 yılında Etiyopya’da bulunan bir kafatasını incelemeyi tamamladı. Uzmanlar 3.8 milyon yıl önceden kaldığı tahmin edilen kafatasını incelerken, ilk insanın neye benzediğini de modelledi.

Bilim dünyası Etiyopya’daki Woranso-Mille bölgesinde bulunan bir kafatasını inceleyerek, “ilk insan”ın neye benzediğini modelledi. MRD olarak bilinen ve Etiyopya’nın Afar bölgesinde bulunan kafatasının çok iyi durumda olduğunu belirten yetkililer, “4.1 milyon ile 3.6 milyon yıl arasında olduğu tahmin ediliyor” dedi.


İnsanın büyük büyük atası olduğu tahmin edilen kafatasını modelleyen uzmanlar bunun nasıl görüntülendiğini gözler önüne serdi.

ilk insan
MRD: İlk insan modellenerek neye benzediği ortaya çıkarıldı.

İlk defa 4,2 milyon yıl önce ortaya çıkan Australopithecus ananmensis türüne ait olan ve MRD adı verilen fosilin modern insanın evrim sürecinde çok önemli bir döneme ışık tutması bekleniyor.

Etiyopya‘nın başkenti Addis Ababa‘nın 550 kilometre kuzeydoğusunda keşfedilen kafatasının önden arkaya uzunluğu yaklaşık 20 santimetre, genişliği ise 11,5 santimetre.


Daha önceki çalışmalar bu türün boyunun yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda olduğunu ortaya koymuştu; ancak bu kafatasının ait olduğu erkeğin boyuna ilişkin bilim insanları henüz bir tahmin bildirmedi.

MRD’nin ait olduğu türün iki ayaklı olduğu ancak ağaçlar arasında gezebildiği ve modern insandan daha küçük olduğu sanılıyor.

MRD ve Lucy ilk insanların atasına ait dönüm noktası niteliğindeki iki fosil
MRD ve Lucy ilk insanların atasına ait dönüm noktası niteliğindeki iki fosil

Lucy’nin atası

Bulunan türün 1974 yılında keşif yapılan yerin yaklaşık 56 kilometre yakınındaki Afar bölgesinde gün yüzüne çıkarılan ve Lucy adı verilen iskelet kalıntılarının atası olduğu tahmin ediliyor. Lucy‘nin 3,2 milyon yıl önce yaşadığı tespit edilmişti.


Kafatası, ait olduğu türün nasıl beslendiğinden, beyninin büyüklüğüne ve yüz şekline kadar birçok önemli bilgi edinmek için büyük bir fırsat sunuyor. Bu nedenle araştırma ekibinin başındaki Cleveland Doğa tarihi Müzesi’nden paleoantropolog Yohannes Haile-Selassie; bulunan kafatasının hayatta bir kez yapılabilecek bir keşif olduğunu belirtiyor.

İnsanda yemek pişirme ile mutasyona uğrayan gen


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.