Araçta sigara cezası uygulanmaya başlandı: 153 TL ceza kesildi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı özel araçta sigara yasağı uygulaması hayata geçirildi. Bugün birçok ilde trafik polisleri özel araçlarında sigara içtiklerini tespit ettikleri vatandaşlara 153 TL para cezası kesti. Cezayı yiyen vatandaşlar isyan etti. 2013’te yürürlüğe giren kanunun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına kadar uygulanmadığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada şahsi araçlarda sigara yasağının kapsamının genişletileceğini ve bununla ilgili bir çalışma yapılacağını söylemişti.

Erdoğan, “Ben şimdi bakıyorum; aracı kullanan sigara içiyor. Bazen ben de işaret ediyorum. Yazılı kaide girmek suretiyle şoför de arkada oturanlar da sigara içemeyecek. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu işin üzerine çok daha sıkı gideceğiz. Para cezası ne gerekiyorsa olacak.” ifadelerini kullanmıştı.


Erdoğan’ın sözleri üzerine harekete geçen trafik ekipleri bir çok ilde ‘dumansız araçlar’ denetimi başlattı. Araçlarında sigara içtiği tespit edilen bir çok sürücü ve yolcuya 153’er TL para cezası kesildi.

Araçta sigara cezası uygulanmaya başlandı: 153 TL ceza kesildi!
Araçta sigara cezası uygulanmaya başlandı: 153 TL ceza kesildi!

Sigara cezası yiyen isyan etti!

Muğla’nın Fethiye ilçesinde ‘dumansız araçlar’ uygulaması kapsamında İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı asayiş ve trafik büro amirliği ekipleri şehir merkezinde özel araçta sigara uygulamasına başladı. Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde ekipler hususi, ticari ve toplu taşıma araçlarında sigara içilip içilmediği ile ilgili uygulama yaptı. Polis ekiplerinin uygulamaları sırasında özel araçta sigara içen bazı sürücülere 153 TL para cezası kesildi. Ceza yiyen bazı sürücüler tepki gösterirken, bazıları da uygulama sebebiyle şaşkınlık içinde kaldı.

Ceza yiyen İsmail Akdağ, bütün sigara satan yerlerin kapatılması gerektiğini söyledi. Sigara serbest olduğu sürece vatandaşın alacağını belirten Akdağ, “Bu sigara aldığında evde yada araçta içilecek. Vatandaşın suç işlenmesi istenmiyorsa, bunun satılmaması lazım” dedi. Öte yandan, yaklaşık iki saat yapılan uygulamada altı sürücüye toplam 918 TL ceza yazıldı.


150 personel ile dumansız araç denetimi

Aksaray’da da polis ekiplerinin trafikte sigara yasağına ilişkin yaptığı “dumansız araçlar” uygulamasında, araç içerisinde sigara kullandığı tespit edilen 13 sürücü ve yolcuya 153’er lira para cezası kesildi.

Manisa il merkezi ve ilçelerinde de, trafikte sigara yasağına ilişkin “dumansız araçlar” uygulaması gerçekleştirildi. İl merkezinde, asayiş ve trafik ekiplerinin müşterek katılımıyla 15 noktada, 150 personelle yapılan denetimde, araçlarda sigara içilip içmedikleri denetlendi.

Kanunu zaten vardı ancak uygulanmıyordu

2013 yılında 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’da yapılan değişiklikle hususi araçların sürücü koltuklarında da sigara içilmesine yasak getirilmişti.

2013’te araçlarda sigara içilmesini yasaklayan bir kanun çıkarılmıştı. Kanunun çıktığı ilk 10 ay içinde kimseye ceza kesilmemesi gündem olmuştu. Dönemin CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesinde kimseye araçta sigara içtiği için ceza kesilmediği ortaya çıkmıştı. Dibek Ekim 2014’te Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Araçlarda sigara içen sürücüler ile ilgili bir denetimin olmadığı burada ortaya çıkmıştır.” demişti.

Uzun yol şoförleri için ayrıcalık istenmişti


Yapılan düzenlemeye göre araç başında sigara içenlere 88 TL para cezası verilmesi planlanmıştı. Hatta Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Sigara insan hayatına çok zarar veriyor, ama keşke uzun yola çıkan kamyoncuya yasa kapsamı dışında bırakabilseydik.” demişti.

Erdoğan’dan sigara yasağı, elektronik sigara ve vergi açıklaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.