İthal çöpler İzmir Kemalpaşa’da çöp dağları oluşturuyor!

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde evlerin ve tarım arazilerinin olduğu bir bölgede büyük bir çöp yığını ortaya çıktı. Türkiye, dünyaya beyin göçü verip, nitelikli insanlarını elinde tutamazken, dış ülkelerden çöp ithal etmesi tartışma yaratmaya devam ediyor. Türkiye dünyada en fazla plastik çöpü ithal eden üç ülkeden biri konumunda bulunuyor.

İthal çöpler İzmir Kemalpaşa'da çöp dağları oluşturuyor!
İthal çöpler İzmir Kemalpaşa’da çöp dağları oluşturuyor!

İthal çöpler İzmir Kemalpaşa’da çöp dağları oluşturuyor! Evlerin ve tarım arazilerinin olduğu bir bölgede büyük bir çöp yığını ortaya çıktı. Alanda yaklaşık 500 ton atık plastik çöpün depolandığı ve içerisinde tehlikeli atık sınıfından malzemelerin olduğu iddia edilirken, çöp yığının içinde İtalya menşeili plastikler görüntülendi.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu TBMM gündemine taşıdı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.


İtalya menşeili plastikler
İtalya menşeili plastik ithal çöpler

“Erdoğan’ın iktidarı ülkemizi çöp dağlarına dönüştürüyor!”

Daha önce atıklarla ve çöp ithalatıyla ilgili yaptığı uyarılara, Bakanlıklara sorduğu sorulara dikkat çeken CHP’li Murat Bakan, şunları söyledi:

“Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem Ticaret Bakanlığı’na bu konuda defalarca sorular sorduk. Ülkemize gelen bu çöplere ne oluyor? Nerelerde depolanıyor? Hangi işlemlerden geçiyor? Geri kazandırılamayan ithal çöplere neler oluyor? Soru çok cevap yok! Bakanlık sorularımıza verdiği yanıtta, ithal edilen plastik atıkların tamamının geri kazandırılarak hammadde elde edildiğini, bertaraf amaçlı depolama ve/veya yakma amaçlı atık ithalatının yasak olduğunu belirtiyor.

Biz olanları anlatıp, çevrilen işlerin detaylarını soruyoruz, önlem alınmasını istiyoruz. Bakanlık olanlarla ilgilenmiyor, dönüp olması gerekeni tekrar bize anlatıyor! Aklımızla dalga geçmeyi bıraksınlar da sakladıkları gerçekleri anlatsınlar! AKP Genel Başkanı’nın ağzı açılıyor, ‘CHP demek; çöp çukur çamur demek’ diyor. Erdoğan’ın iktidarı, güzel İzmirimizi, güzel ülkemizi ithal çöp dağlarına dönüştürüyor! Peki biz ne diyelim? Cevabı kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum!”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan

Bakana sorular

CHP’li Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

1– Tonlarca plastik atığın/çöpün bulunduğu Kemalpaşa’daki bu alan kime aittir?


2– Çöp yığının içinde İtalya menşeili plastik çöpler bulunmaktadır. Bu atıklar ithal midir? Ne zaman ve nereden gelmiştir? Kemalpaşa’daki bu alana ne zaman getirilmiştir?

3– Bu çöpler denetimden geçmiş midir? Geçtiyse nerede, ne zaman ve hangi denetimlerden geçmiştir? Geçmediyse nasıl denetim yapılmamış ve nasıl hem yaşam alanı olan hem de tarım arazilerinin olduğu bu bölgeye getirilmiştir?

4– Bu çöplerin nasıl çevresinde evlerin ve tarım arazilerinin olduğu bu bölgeye getirildiğinin ve bu organizasyonu kimlerin yaptığının tespit edilmesine yönelik yürütülen bir çalışma var mıdır?

5– İthal plastik çöplerin neden olduğu çevre suçlarına engel olmak için çevre ve halk sağlığı açısından çok tehlikeli olan plastik atık/çöp ithalatının ülkemizde yasaklanmasına yönelik yürütülmekte olan bir çalışma var mıdır? Bu konuda hangi adımları atacaksınız?”

Türkiye çöp yığınına dönüştürülüyor!

Öte yandan, Türkiye’ye plastik çöp ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye dünyada en fazla plastik çöpü ithal eden üç ülkeden biri konumunda bulunuyor.


Türkiye’nin 2018 yılı içinde, sadece PVC esaslı plastik malzemelerin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle PVC üretimini azaltmaya ve PVC kullanımını sınırlamaya yönelik yaptırımları hayata geçirmeye çalışan İngiltere’den ithal ettiği plastik çöp miktarının 100 bin ton civarında olduğu ifade ediliyor.

Skandal iddia: Salda Gölü, Suudlara söz verilmiş


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.