İzmir şehir merkezinde 17 aktif fay var: 330 yıldır yıkıcı deprem yaşanmadı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İzmir kent merkezinde 6 ila 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip 17 aktif fay hattı var. 330 yıldır yıkıcı deprem yaşanmadı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü (DAUM), birinci derece deprem bölgesinde yer alan İzmir’deki fayların haritalandırılması ve imar haritalarına işlenmesi için çalışma başlattı.

DAUM Müdürü Prof. Hasan Sözbilir, 6 ila 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip 17 aktif fayın bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:


“Her fay için deprem senaryosu oluşturacağız”

“Bu faylar 10 bölge içerisindeki farklı yerlerde bulunduğundan hepsi için tek tek deprem senaryosu oluşturacağız. Deprem senaryoları oluşturmadan önce İzmir’de yapı stoğunun ortaya çıkarılması gerekiyor.

20 yıl içerisinde çok ciddi bilimsel gelişmeler yaşandı. O bilimsel gelişmeleri master planına yansıtmak ve o planı il ölçeğinde yapabilmek için böyle bir çalışma başlattık.

Örneğin Tire fayı deprem ürettiğinde burada nasıl bir yıkıma neden olacak, onu önceden bilmek, buna göre afeti yönetmek için gerekli çalışmaları yapacağız.”

İzmir de 330 yıldır yıkıcı deprem yaşanmadı, şehir merkezinde 17 aktif fay var!

“İstanbul’un içinden diri bir fay geçmiyor, ama İzmir’in merkezinden geçen fay hattı var!”

Bilim insanlarının olası İstanbul depremi üzerinde yoğunlaştığını ancak İzmir’in İstanbul’a göre biraz daha tehlikeli sayılabileceğini anlatan Prof. Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü:


“İstanbul’un içerisinden diri bir fay geçmiyor. Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu fayından dolayı bir deprem oluşursa İstanbul’un nasıl etkileneceği değerlendiriliyor. Ama İzmir’de doğrudan kent merkezinden geçen 17 fay var. Bunların geçmişlerini çok az biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla öncelikle bu fayları tanımaya çalışıyoruz.

Bu fayları tanımak için hendek tabanlı paleosismoloji, haritalandırma gibi çalışmalar yapılıyor. İzmir’de yaklaşık 330 yıldır yıkıcı deprem olmuyor.

Son deprem 1688 yılında üretildi ve ciddi anlamda can ve mal kaybı yaşandı. Ancak o zamandan beri deprem olmadığı için İzmir’de deprem riski çok daha fazla. Çünkü 17 fay var ve bunların hangisinin ne zaman deprem üreteceğini bilmiyoruz. Bunları belli tahminler yaparak, belli çalışmalar yaparak anlayabiliriz.”

“İzmir şehir merkezindeki fay Güzelbahçe’den başlıyor, Konak’tan geçiyor”

Prof. Sözbilir, fayların geçtiği ilçelerle ilgili ise şunları söyledi: Örneğin Seferihisar fayı 7 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline yakın. Bu fay ilçenin içerisinden geçiyor. İzmir fayı Güzelbahçe’den başlıyor, Narlıdere, Balçova, Konak, Pınarbaşı, Altındağ’dan devam ediyor. Bu fayın üstünde yerleşimler var.


Fakat bu yerleşimlerin yapı stoğu konusunda çok az fikrimiz var. Bu fayları tanımlamamız ve geçmişlerini öğrenmemiz gerekiyor. Ona göre de gelecekle ilgili kısa ve uzun vadeli ne yapılması gerektiğini ortaya koymamız şart. (DHA)

İstanbul depreminden en fazla etkilenecek ilçeler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.