Rocketman: Elton John’un yaşam hikayesi

Gerçek bir fantazi… Efsanevi şarkıcı Elton John’un yaşam öyküsü: Rocketman… Taron Egerton başrolde.

Elton John, müzik dünyasında ‘yaşayan efsane’ olarak nitelendirilen sayılı sanatçılardan birisi… Rocketman; rengarenk, duygusal ve müzikal bir bakış açısıyla efsanevi sanatçının bilinen ve bilinmeyen birçok sıradışı yönünü beyazperdeye yansıtmış. Müzik ve sahne şovları sayesinde son derece canlı olduğu gibi sanatçının psikolojik dünyasını yansıtan kesitler nedeniyle zaman zaman çok dokunaklı olabilen bir film.

Rocketman: Elton John un yaşam hikayesi konusu fragman hikaye

Elton John; beste yapma, piyano çalma ve şarkı söyleme gibi üç ayrı yeteneğe deha derecesinde sahip olması sayesinde kırk yıl boyunca müzikseverler tarafından baştacı edildi. Bir şarkı ile unutulmazlar arasına giren nice ünlü sanatçıyı aklımıza getirdiğimizde elliye yakın başyapıt üretebilmiş bir sanatçının müzik tarihindeki yerinin ne derece eşsiz olduğunu sözcükler ile ifade etmek gerçekten de çok güç. Neler söylenebilir ki Roket Adam için?


Sonu gelmeyen üretkenlik, sınırsız bir yetenek, rengarenk sahne şovları

Elton John’u ilk defa 1984 yılında, henüz küçük bir çocukken, video kasetten ‘Still Standing’ parçasını söylerken izlemiştim. Ülkemizdeki televizyon ve radyo programlarında şarkıları en çok çalınan yabancı şarkıcıların başında gelir. 1993 yılında, İstanbul İnönü Stadyumu’nda, Türkiye’de verdiği ilk konseri canlı olarak izlemiş ve çok etkilenmiştim. Bu dünyadan değil gibiydi, fantastik bir varlıktı sanki…

Her müzikseverin özel bir Elton John şarkısı vardır; içine en güzel aşklarından birini gizlediği, dinlerken gözlerini buğulandıran bir şarkı…

Slow şarkılarında kullandığı yumuşak sound huzur verici, melodilerindeki duygusal derinlik büyüleyicidir. Yorumuna özgünlük katmak için olsa gerek, zaman zaman sözleri ağzının içinde kıvırır, sesi hafifçe çatlar gibi olur.  Onun slow şarkıları sakin sakin akan bir ırmağı anımsatır bana. Onu dinlerken, şarkı söylemek bu kadar kolay olabilir mi, diye düşünmekten kendinizi alamazsınız. Tekrar tekrar dinler, dinledikçe daha çok seversiniz. Elton John’u dinleyip de etkilenmeyen bir müziksever var mıdır ki?

Rocketman, Reginald Dwight’in Elton Hercules John’a dönüşümünü anlatıyor.

Film, Elton John’un çocukluğuyla başlıyor. Küçük Reginald, sahip olduğu yeteneğin ailesi tarafından kısa sürede keşfedilmesi sayesinde, piyano dersleriyle müziğe adım atar. Çocukluğunda yaşadığı ailevi sorunlar ve babasının ilgisizliğine karşın, bazen güven kaybı yaşasa da, çalışmalarını aralıksız sürdürür ve Royal Müzik Akademisi’nden mezun olmayı başarır. Müzik yapımcılarının tanıştırdığı genç şair Bernie Taupin ile yakaladığı uyum sonucunda olağanüstü parçalar yapmaya başlar ve Elton John adıyla inanılmaz bir müzik efsanesine dönüşür.


Yönetmen Dexter Fletcher, Elton John’u anlatırken oldukça nesnel davranarak sanatçının özel yaşamını, şöhret ile başaçıkma mücadelesini ve bağımlılık sorunlarını açıkça beyazperdeye yansıtmış. Her fırsatta ünlü sanatçının şarkılarına yer verip anlatımı müzikalleştirerek filmin seyir zevkini kat kat arttırıyor. Renkli görüntüler, sahne şovları ve dansların sergilediği görsel canlılıktan etkilenirken gerçek bir yaşam öyküsünde varolması gereken dramatik noktaları da görebiliyorsunuz.

Rocketman: Elton John un yaşam hikayesi

Ünlü sanatçıyı canlandıran Galli aktör Taron Egerton harika bir oyunculuk sergiliyor. Dramatik sahnelerde çok başarılı, şarkı söylerken Elton John’un tarzını yansıtmış, oyunculuk adına yapabileceklerine hiçbir sınır koymamış. Bernie Taupin rolündeki Jamie Bell ise karakterin Elton John’un yaşamındaki önemini çok iyi yansıtıyor. Rocketman’in en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında Oscar, Altın Küre ve BAFTA başta olmak üzere birçok ödüle aday gösterileceğine eminim.

Rocketman: Elton John yaşam hikayesi taron egerton

Şöhret; yalnızca alkış değil, başedilmesi zor sorunları da beraberinde getiriyor. Film; şöhreti olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı boyuttan yansıtarak düşündürücü mesajlar vermekte. Elton John’un yaşamında da görüldüğü gibi şöhret, sağladığı kazançlar kadar ciddi kayıplara da neden olabiliyor. Rocketman’i kaçırmayın. Elton John’un hayranı olsanız da olmasanız da çok seveceksiniz.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak filmin tanıtımını izleyebilirsiniz.

ROCKETMAN


Yapım Yılı: 2019
Ülke: İngiltere
Yönetmen: Dexter Fletcher
Oyuncular: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden

Bir Zamanlar Hollywood’da: Tarantino’nun yeni filminin konusu


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.