Trump’ın mektubuna siyasilerden tepki: Tarihimizin en ezik dış politikası

Trump, Erdoğan’a hitaben yazdığı mektupta “Sen binlerce kişinin katledilmesinden, ben de Türk ekonomisinin yok edilmesinden sorumlu olmak istemem. Sert bir adam olma. Aptal olma” ifadelerini kullanmıştı. CHP’li vekiller “Tarihimizin en ezik dış politikası” diyerek mektuba yanıt verilmemesini eleştirdi. 

Trump mektubuna siyasilerden tepki: Tarihimizin en ezik dış politikası

ABD Başkanı Donald Trump‘ın 9 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a gönderdiği savunulan mektuba siyasilerden tepki geldi. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu özür dilenmediği takdirde ABD heyeti ile yapılacak görüşmelerin ve ABD ziyaretinin iptal edilmesi gerektiğini söylerken CHP’li vekiller “Tarihimizin en ezik dış politikası…” diyerek mektuba yanıt verilmemesini eleştirdi.

Söz konusu mektupta Trump, Erdoğan’a hitaben “Sen binlerce kişinin katledilmesinden, ben de Türk ekonomisinin yok edilmesinden sorumlu olmak istemem. Sert bir adam olma. Aptal olma. Seni daha sonra arayacağım” ifadelerini kullanıyor.


Davutoğlu: Görüşme iptal edilmelidir 

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın şahsında Türk milleti ve devleti rencide edilmiştir. Özür dilenmediği takdirde yarın yapılması beklenen görüşmeler ve ABD ziyareti acilen iptal edilmelidir” dedi.

Burhan Kuzu: Ne yapacağını şaşırmış bir ruh hali

AKP eski İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu da yaptığı paylaşımda Trump’ın sözlerine en güzel cevabın ‘Barış Pınarı Harekâtı’yla verildiğini savundu. Kuzu’nun paylaşımı şöyle:

“Trump’ın mektubu meselesini fazla büyütmeyelim. Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump’ın küstah sözlerine karşı en güzel cevabı #BarışPınarıHarekatı’nı başlatarak verdi ve mektubu yırtıp attı. Trump’ın mektubu aynı tweetleri gibi.Ne yapacağını şaşırmış bir ruh hali…”

AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin ise Twitter hesabından “Cevap…” diyerek Erdoğan’ın 9 Ekim’de ‘Barış Pınarı Harekâtı’nın başladığını duyurduğu tweet’i alıntıladı.

Aytun Çıray: Mektuba rağmen Pompeo’ya randevu neden verilmiş?

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Çıray, da kişisel sosyal medya hesabından Ahmet Hakan‘ın söz konusu mektubu paylaşırken kullandığı, “Mektup 9 ekimde yazıldı. Erdoğan tarafından arabuluculuk teklifi reddedilerek çöpe atıldı. Bu mektuba Verilmiş en net cevap 9 Ekim tarihinde saat 16:00’da verilmiş olan cevaptır. Bu cevap barış pınarı harekâtıdır” ifadelerine de tepki gösterdi.


Aytun Çıray’ın paylaşımı şöyle oldu:

Buna itirazım var. Tezkereye onay 8 ekimde verilmişti. Saat 16.00’da ABD’de saat 09.00. Bu durumda mektubun harekâtın başlamasından sonra gelme ihtimali yüksek.

Keşke bu terbiyesizce yazılmış mektup kamuoyundan gizlenmeseydi. Mektuba rağmen Pompeo’ya randevu neden verilmiş?

Veli Ağbaba: Tarihimizin en ezik dış politikası

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Tarihimizin en ezik dış politikası… Cumhurbaşkanına ‘Aptallık etmeyin’ diyen kişiyle hala neyi görüşürsünüz? Çadır devletleri bile böyle bir hakarete cevap verirken neden susuyorsunuz? Sessizliğin sebebi ‘Bazı sorunlarınızı çözmek için çok uğraştım’ cümlesinde mi saklı?” açıklaması yaptı.

CHP Genel  Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal Trump’un mektubuna karşı herhangi bir yanıt verilmemesini eleştirerek “En ufak eleştiriye hakaret davaları açan, yüzlerce insanı bu yüzden hapislere gönderen, tazminatlara mahkum edenlerden hiçbir şey olmamış gibi sessizliğe gömülmeleri, mektubun dilinden daha vahim bir durum” dedi.


CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç “Türkiye, diplomasi tarihinde hiçbir zaman hakarete uğrayan bir ülke olmamıştır. Maalesef Erdoğan bize bunu da yaşattı. Trump, nasıl olur da T.C. Cumhurbaşkanına ‘salak olma’ diyebilir? Nasıl böyle gayriciddi bir resmi yazı gönderebilir? Dış politikada her zaman ülkemizin yanındayız, Mehmetçiklerimizin menfaatlerinden yanayız. Ancak Türkiye, ABD karşısında sus pus olamaz, kendini kullandıramaz! Bu milletin genlerinde böyle bir alçaklığa göz yumacak bir gen yok! Bu millet, ahval ve şerait içinde dahi yurdunu kanının son damlasına kadar savunmuş şerefli, onurlu bir millettir. Kesinlikle yabancı ülkelerin yönlendirmeleriyle yönetilemez. Yabancı ülkelerin hakaret etmesine izin veremez. Trump’ın bu tutumunu kınıyor, bir haftadır susan iktidarı Trump’a cevap vermeye çağırıyoruz” dedi.

Trump’ın Erdoğan’a yazdığı zehir zemberek mektup


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.