Erdoğan: Harf devrimi ile her şeyin sıfırlandığı bir dönem yaşandı

Atatürk’ü anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, harf devrimi ile okuma-yazma oranı düştüğünü iddia ederek “Harf devrimiyle adeta her şeyin sıfırlandığını eklediğimizde elbette ülkemiz okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönem yaşadı ama bunun suçunu Osmanlı’ya yüklemek bir bühtandır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 81. yıl dönümünde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma töreninde konuştu.

Erdoğan, “Sürekli olarak Osmanlı’yı aşağılamak cehalettir, ya da gaflettir. Tarihimiz bizim yörüngemizdir. Türk milletini kendi tarihi yörüngesinden çıkarmaya muvaffak olamadı. Son günlerde birileri ağızlarına sakız ettiler. Neymiş ‘Osmanlı’da okuma-yazma oranı düşükmüş, silah sanayisi yokmuş, halklara zulüm edilmiş’ hepsi yalandır. Elbette eksikleri vardır. Bu tarihçilerin ve uzmanların işidir” dedi.


Erdoğan: Harf devrimi ile her şeyin sıfırlandığı bir dönem yaşandı
Erdoğan: Harf devrimi ile her şeyin sıfırlandığı bir dönem yaşandı

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Bugün Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı cumhuriyetimizin kurucusu ilk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 81. yıldönümü. Bu vesileyle gazi Mustafa Kemal’i ve onunla birlikte ahirete irtihal etmiş tüm kahramanlarımızı Bir kez daha hayırla yad ediyorum.

Türk tarihini binlerce yıllık devamlılığı ile kavramak yerine hala bir asra sıkıştırmaya çalışan ideolojik bir zihniyetle karşı karşıyayız.

Üstelik bunların arasında siyasetçilerin de bulunuyor olması üzüntü vericidir.

Cumhuriyeti yüceltmek adına tüm geçmişimizi yok saymaya çalışanlar bize göre kendi geçmişlerinden utananlardır. 2200 yılı aşkın devlet tarihimiz en büyük gurur ve güven kaynağımızdır. Atatürk bu milletin en önemli değerlerindendir. Ne Atatürk’ü ne de Cumhuriyet’i bu istismarcı zihniyetin insafına terk etmedik etmeyeceğiz.

Gazi Mustafa Kemal’in hizmetlerini anlatmak için ondan önceki tarihimize kin kusanlar da aynı şekilde Atatürk maskesi takarak bu millete olan husumetlerini gizlemeye çalışıyorlar.

1 asır önce istiklal harbini başlatarak milletimizin önünde yeni bir ufuk açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bu milletin en önemli değerlerinden biridir.

“Halen bu konuları konuşmamız üzüntü vericidir”

Her fani gibi Atatürk’ün yaptığı hizmetlerin de eksiği fazlası olabilir. Bunlar işin ehli kişiler tarafından konuşulabilir tartışılabilir. Ama bu durum tarihi bir şahsiyet olarak kendisinin milletimizin gönlündeki yerine asla halel getirmez. Halen bu konuları konuşmamız üzüntü vericidir.

Atatürk ve Cumhuriyet kavramlarını perde olarak kullanıp ülkemizi hedef haline getirenler oldu. SİHA ve İHA vermediler bize. Biz İHA’mızı kendimiz yapıyoruz. Akıllı bomba da vermediler. Hani biz NATO’da beraberdik? Üstelik paramla verecektin. Teröristlere parasız verdiler. Ne oldu? Biz şimdi akıllı bombamızı üretiyoruz. Biz hep birlikte tek yumruk olup düşmanlarımızın tepesine bindiğimizde kimsenin karşımızda dayanabilmesi mümkün değildir. Son birkaç yıldır bu gerçeği gördük. İnlerine gireceğiz demiştik. İnlerini tepelerine tepelerine geçirdik. Şimdi kaçacak delik arıyorlar. Suriye’de benim işim yok da Suriyelinin benim topraklarımda ne işi var?

“Cumhuriyetimizi Osmanlı’dan kurtarabildiğimiz miras üzerine kurduk”

Onlar taciz atışı yaptığında gereğini yapacağız. Ülkemize yönelik terör tehdidinin yoğun olduğu alanı güvenli hale getirdik. Güvenli hale getirdiğimiz yerlere ülkemizdeki Suriyelinin kendi topraklarına döndüğü bir zemini hazırladık.


Bulduğu her fırsatta ülkesini dışarıya şikâyet edenlerin zihniyeti ile mücadele edilemez. Milletimiz kimin nerede durduğunu gayet iyi biliyor. Türkiye Cumhuriyeti ve onun kurucusuna sahip çıkmak hepimizin görevidir.Geçmişte de Osmanlı ve Selçuklu’ya da sahip çıkmak gerekir. Cumhuriyetimizi Osmanlı’dan kurtarabildiğimiz miras üzerine kurduk. Bu mirasa kurumlarımız ve geleneklerimiz de dahildir. Gazi Mustafa Kemal Samsun’a bir Osmanlı subayı olarak çıkmıştır.”

“Sürekli Osmanlı’yı aşağılamak cehalettir, ya da gaflettir”

Sürekli olarak Osmanlı’yı aşağılamak cehalettir, ya da gaflettir. Tarihimiz bizim yörüngemizdir. Türk milletini kendi tarihi yörüngesinden çıkarmaya muvaffak olamadı. Son günlerde birileri ağızlarına sakız ettiler. Neymiş ‘Osmanlı’da okuma-yazma oranı düşükmüş, silah sanayisi yokmuş, halklara zulüm edilmiş’ hepsi yalandır. Elbette eksikleri vardır. Bu tarihçilerin ve uzmanların işidir.

Osmanlı’nın silah sanayisi olmadığı iddiası da yalandır. Savaşsız neredeyse bir haftası olmayan Osmanlı’nın silah sanayisi olmadığını söylemek doğru olmaz. Sorun Osmanlı’nın son yüzyıllarda üstünlüğünü koruyamamasıdır. Bu ister istemez silahların diğer yerlerden alınması gerekmiştir.

Cumhuriyet döneminde Kırıkkale başta olmak üzere arkasında böyle bir gelenek vardır. Biz ecdadın mirasından aldığımız ilhamla 17 yılda ülkemizin dışa bağımlılığını neredeyse tersine çeviriyoruz. Yerli 20 milyar dolarlık bir yapımız var. Nereden nereye… Hedef yüzde yüz. Füze sistemiyle bu alanda kritik eşiği geçtik. 2023 yılında kendi millî savaş uçağımızda göklerde görerek bu alandaki kritik eşiği de aşmış. olacağız.

Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın satımı diye bir şey söz konusu değil.

Biz netice netice netice diyoruz, siz farklı bakıyorsunuz. Hakikatle yüzleşmek bazılarının işine gelmiyor. Her alanda gece gündüz çalışıyoruz. Atatürk’ü anlamak da anmak da böyle olur, lafla değil.”

“Sürekli Atatürk denilerek onun mirasına sahip çıkılamaz”

Atatürk’e ve cumhuriyete yapılacak en büyük katkı ülkemizin içinden geçtiği şu kritik dönemde birliğimize kardeşliğimize 2023 hedeflerimize sıkı sıkıya sahip çıkmaktır. Sürekli Atatürk denilerek onun mirasına sahip çıkılamaz. Cumhuriyete en büyük katkıyı şahsımın başında bulunduğu hükümetler yapmıştır. Ülkemizde yıllardır en büyük ticaret Atatürk ve cumhuriyet ticaretidir.

Bu kavramlar perde gibi kullanılarak arkada ülkemizin nasıl sömürüldüğünü en iyi milletimiz biliyor. Bize olan düşmanlığın en büyük sebeplerinden biri bu kirli ticareti ifşa etmiş ve önüne geçmiş olmamızdır. Buna rağmen halen aynı kafayla kendi tarihine kültürüne küfretmeyi maharet sayanların ortada dolaşıyor olması henüz işimizin bitmediğini gösteriyor.

Tıpkı son teröristi imha etmeden terörle mücadelemizi sona ermeyeceği gibi, tarihimize kültürümüze husumet eden son müstevli kafayı da aydınlatmadan bu mücadelemiz bitmeyecektir.

“Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır”


Türkiye’nin geçtiği tarihi süreçte iktidarıyla muhalefetiyle her kesimden insanımızla ne yapmamız gerektiğini Gazi Mustafa Kemal’in şu sözü gayet iyi açıklıyor; Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bugün ülkemizdeki hiçbir bireyin kendi çıkarını düşünme lüksü yoktur.

11.11 indirimleri: 9, 10 ve 11 Kasım’da hangi markalar indirimde?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.