Hangi beyin tipine sahipsiniz? Beyniniz sizinle ilgili neler söylüyor?

Bazen neden herkesten fazla endişelendiğinizi merak ediyor musunuz? Ya da duygusallığınızın bir sebebi olduğunu mu düşünüyorsunuz? Beyniniz sizinle ilgili neler söylüyor? Hangi beyin tipine sahipsiniz?

Hangi beyin tipine sahipsiniz? Beyniniz sizinle ilgili neler söylüyor?

Dünyanın en büyük, davranışla ilgili beyin taramaları merkezi veritabanına göre; nasıl düşündüğünüz, nasıl hareket ettiğiniz, çevrenizdekilerle nasıl iletişim kurduğunuz… beyin fonksiyonlarınızla ilişkili olabilir. Peki farklı beyin tipleri birbirlerinden nasıl ayrılıyor ve kendi beyin tipinizi nasıl bulabilirsiniz?

Beyin tipleri neler?

Kan akışı ve beyin aktivitelerini inceleyen bir beyin görüntüleme cihazı olan SPECT; beynin sağlıklı aktivite gösteren, çok yoğun aktivite gösteren ve yeterince aktivite göstermeyen alanlarını inceleyen bir cihaz. Klinik Nörobilimci ve Psikiyatrist Daniel Amen, SPECT ile yaptıkları 150.000’den fazla beyin görüntülemesi esnasında, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk ve anksiyete gibi zihinsel problemleri ve bozuklukları saptayabilecekleri ve tedavi edebilecekleri şemalar üzerinde çalışmış.


Siz hangi beyin tipine sahipsiniz?

Amen ve ekibinin yaptığı araştırmalar, kim olduğumuzu, nasıl davrandığımızı, çevremizdekilerle nasıl iletişim kurduğumuzu belirleyen 5 farklı beyin tipinin varlığını ortaya çıkarmış. Bu sonuçlar ayrıca, Amen ve ekibi tarafından, anksiyete, depresyon ya da diğer zihinsel sağlık konularında neden herkese uyacak tek bir yöntem olmadığının da nedeni olarak görülüyor. Çünkü ihtiyacınız olan şey, beyin tipinizle doğrudan bağlantılı olarak değişiyor.

Tip 1: Dengeli beyin

Dengeli beyinler, beynin neredeyse tüm bölgelerinde eşit ve simetrik bir kan akışı ile kendilerini gösteriyor.

  • Kişilik tipi: En yaygın beyin tiplerinden biri olan dengeli beyne sahip kişiler, genellikle odaklanmış, esnek ve dengeli bir duygusal yapıya sahip. Eğer dengeli bir beyne sahipseniz, büyük ihtimalle yapması gerekenleri zamanında tamamlayan, dakik, verdiği sözleri tutan, hayatın iniş çıkışlarıyla iyi başa çıkabilen birisiniz. Çok fazla risk almıyor ve kurallarla yaşamayı seviyorsunuz.
  • Kariyer: Tip 1 beyne sahip kişiler, iyi bir çalışan ya da yönetici olarak herhangi bir sektörde başarı gösterebilirler.
  • Öğrenme tarzı: Kolay odaklanabilen ve planlı biri olduğunuz için, başarılı bir eğitim ve çalışma hayatınız olacaktır.
  • İlişkiler: Dramadan uzak, sakin ilişkilere sahipsiniz.
  • Potansiyel sorunlar: Eğer çok fazla abur cubur ve alkol tüketip hareketsiz bir yaşam tarzını seçerseniz, kendinizi ruhsal problemlere yatkın hale getirebilirsiniz.

Düzenli egzersiz, sağlıklı bir beslenme planı, Omega-3 ve D vitamini öncelikli olmak üzere gerektiğinde vitamin takviyeleri ile dengeli beyninizin sağlığını koruyabilirsiniz.

Tip 2: Spontane beyin

Spontane beyinler, genellikle prefrontal korteks denilen beynin ön kısmında daha fazla aktivite gösteren beyinlerdir.

  • Kişilik tipi: Spontane beyne sahip kişiler, yeni şeyler denemekten keyif alan, geniş ve çeşitli ilgi alanlarına sahip, planlı olmaktansa anı yaşamayı tercih eden kişilerdir. Bu beyin tipine sahipseniz kalıpların dışında düşünebildiğinizi, kurallara uymaktan keyif almadığınızı, yeterince organize olamadığınızı ve bolca risk aldığınızı söyleyebiliriz.
  • Kariyer: Spontane beyin tipi, girişim, eğlence, emlak ve politika sektöründeki kişilerde sıkça görülüyor.
  • Öğrenme tarzı: Spontane beyne sahip kişiler ne kadar zeki olursarla olsunlar, dikkatleri kolaylıkla dağıldığı için potansiyellerine ulaşmakta zorlanabilirler.
  • İlişkiler: Hayattan beklentileri heyecan olan bu kişiler, ilişkilerinde drama yaratmaya meyillidirler.
  • Potansiyel sorunlar: Spontane beyin tipine sahip kişiler risk almaktan hoşlandıkları için bağımlılık tehlikesiyle karşı karşıyadır ve dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon gibi sorunlarla karşılaşabilirler.

Prefrontal korteksteki aktiviteleri güçlendirmek için yüksek proteinli bir beslenme planı uygulayabilir, yeşil çay, ginseng gibi takviyeler alabilir ve kardiyo bazlı egzersizler yapabilirsiniz.


Tip 3: Israrcı beyin

Israrcı beyin tipine sahip kişiler, beyinlerinin anterior singulat denilen ve beynin ön kısmında yer alan bölgesinde yoğun hareketlilik görülen kişilerdir.

  • Kişilik tipi: Israrcı beyin tipine sahip kişiler, yapılacaklar listesindeki işleri tamamlamaktan keyif alırlar. Azimli ve hayırı cevap olarak kabul etmeyen bir yapıları vardır. Israrcı beyne sahipseniz kendi rutinlerinizi oluşturarak başarılı olabilir; planlarda meydana gelen ani değişiklikler karşısında zorlanabilirsiniz. Akışa bırakmak ve geçmişin yaralarını unutmak, sizin için pek de kolay değildir.
  • Kariyer: Israrcı beyne sahip kişiler, proje yöneticisi, üst düzey yönetici ve yazılım mühendisliği gibi işlerde başarılı olacaklardır.
  • Öğrenme tarzı: Seçenekleriniz olduğunda daha kolay öğrendiğiniz için; size alan tanıyan ve farklı materyaller ve yöntemler kullanan derslere ve eğitimlere katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
  • İlişkiler: İnatçı bir karaktere sahip olduğunuz için, geçmişteki tüm tartışmaları hatırlıyor ve bunları ara ara konu ederek ilişkilerinizde sorunlara yol açıyor olabilirsiniz.
  • Potansiyel sorunlar: Anterior singulat bölgesindeki aşırı hareketlilik, negatif düşüncelere takılı kalmanıza ve anksiyete, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi problemlerle boğuşmanıza neden olabilir.

Aşırı hareketli ısrarcı beyni sakinleştirmek için, serotonin miktarını yükseltmenize yardımcı olacak humus, somon, hindi, yumurta, kuru yemişler gibi sağlıklı serotonin kaynaklarını beslenme planınıza ekleyebilirsiniz.

Tip 4: Hassas Beyin

Hassas beyin, beynin duygusal merkezi olan limbik sistemdeki hareketin daha yoğun gözlemlendiği beyin tipi olarak tanımlanıyor.

  • Kişilik tipi: Hassas beyne sahip olmak, arkadaşlarınız, aileniz, hayvanlar ve hatta tüm insanlar için yüksek bir empati duygusuna sahip olmanız anlamına geliyor. Hassas beyin tipine sahipseniz müzik, filmler ve farklı sanat türleri ilginizi çekiyor olabilir. Vahşet, nefret gibi duygular sizi zorlayacağı için, genellikle bu tarz filmlerden ve ortamlardan uzak durmaya çalışabilirsiniz. Hassas beyin tipine sahip kişiler kolaylıkla bunalabilir, sık sık ruh hali değikliği yaşayabilir ve pek çok otomatik negatif düşünceye sahip olabilir.
  • Kariyer: Terapistler arasında sık görülen hassas beyin tipine sahip kişiler, sağlık sektöründe, sosyal hizmetlerde ve yaratıcılık gerektiren işlerde başarılı olabilirler.
  • Öğrenme tarzı: Kalabalık ve gürültülü mekanlar sizin için bunaltıcı olacağından, sessiz mekanlarda çalışmak daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. Diğer yandan destekleyici bir mentor ya da danışman potansiyelinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.
  • İlişkiler: Başkalarının sorunlarıyla yakından ilgili olduğunuz için, çevrenizdeklerin ihtiyaçlarını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Dış etkenlere karşı çok hassas olduğunuz için, zaman zaman yenilenmek için yalnız kalmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Potansiyel sorunlar: Çok hassas olmak, sizi depresyon, bağımlılık ve bipolar bozukluk gibi problemlere daha yatkın hale getirebilir.

Beyninizin duygusal merkezini dengelemek ve sakinleştirmek için avokado, badem, somon gibi sağlıklı yağlar, omega 3, D vitamini açısından zengin besinler tüketebilir, dans ya da takım sporları gibi fiziksel aktiviteleri tercih edebilirsiniz.

Tip 5: Tedbirli beyin

Tedbirli beyin kendini beynin bazal gangliyon, insular korteks ya da amigdala gibi anksiyete merkezlerinde yükselen aktivite ile kendini belli eder. Bu durum genellikle sakinleme ve rahatlama nörotransmitteri (nöronlararası iletken madde) olarak bilinen Gama aminobütirik asitin (GABA) düşük seviyede olmasına bağlanır.

  • Kişilik tipi: Tedbirli beyin tipine sahipseniz, sizi her an hazırlıklı olmaya iten bir telaş döngüsü içinde olabilirsiniz.. Bu beyin tipine sahip kişiler genellikle heyecanlı ve endişeli oldukları için rahatlamakta zorlanırlar. En kötüsünü beklemek ve hata yapma korkusu, hayallerinin peşinde koşmasına engel olabilir.
  • Kariyer: Güven hissini sevdiğiniz ve analitik bir zihne sahip olduğunuz için, muhasebe, araştırma ya da data/veri madenciliği gibi işlerde başarılı olabilirsiniz.
  • Öğrenme tarzı: Hazırlıklı olmayı sevmenize rağmen, telaşınız, hak ettiğiniz başarıyı elde etmenize engel olabilir.
  • İlişkiler: Reddedilme korkusu ve partnerinizden sürekli olarak onay beklemek, sizi kurduğunuz ilişkilerde ilgi meraklısı gibi gösterebilir.
  • Potansiyel sorunlar: Tedbirli beyne sahip kişiler, anksiyete ve bağımlılığa karşı hassas olurlar.

Beynin anksiyete merkezlerini sakinleştirmek için, kafein, alkol ve şekerden uzak durabilir; GABA, magnzeyum, B6 seviyelerinizi kontrol ettirebilir, yoga gibi sakinleştirici akivitelere katılabilirsiniz.


Kaynak: Brain Health Assesment, Mindbodygreen, uplifers.com

Beyin yaşı testi: Bu test ile beyin yaşınızı öğrenebilirsiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.