İran, Irak’taki ABD hava üssünü füze saldırısı ile vurdu

İran Devrim Muhafızları, ABD’nin Irak’taki el Esed Hava Üssü’nü vurduğunu açıkladı. Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer de Anbar vilayetindeki üsse roket saldırısı düzenlendiğini doğruladı.

İran, Irak ABD hava üssünü füze saldırısı ile vurdu

Başkent Bağdat’ın batısındaki üsse en az 6 füzenin isabet ettiği belirtiliyor.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars, “intikam başlıyor, ABD üssüne füze saldırısı” mesajıyla saldırıya ait olduğu belirtilen görüntüleri yayınladı.


İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin savaş nedeni olduğunu söylemişti.

Foreign Policy muhabiri Siavash Fallahpour, saldırının İran topraklarından değil, Irak sınırları içinden yapıldığını bildirdi.

İran devlet televizyonu “General Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misilleme gerçekleştirildi” duyurusunu yaptı.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, saldırıya dair görüntüler yayınladı.

​Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, yaptığı açıklamada Ayn el-Esad üssüne 6’dan fazla füzeyle saldırı düzenlendiğini, ölü ve yaralılara ilişkin henüz bilgilerinin olmadığını söyledi.

​Al Hadath kanalının ulaştığı kaynaklar, Ayn el-Esad üssü çevresinde helikopter uçuşlarının yaşandığını bildirdi.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, saldırıya dair görüntüler yayınladı.

Al Arabiya kanalı, saldırının Irak Hizbullahı tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.

​Ayn el-Esad üssüne yönelik saldırının ardından Erbil’de de patlama seslerinin duyulduğu bildirilse de iddialar yerel medya tarafından yalanladı.

ABD’li askeri yetkililer, yalnızca Ayn el-Esad’ın değil, Irak topraklarındaki tüm Amerikan üslerinin ateş altında olduğu bilgisini verdi.

​İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada “ABD güçlerine ev sahipliği yapan ülkelerden İran’a bir saldırı olursa yanıt vereceğiz. Askerlerinizin hayatını korumak istiyorsanız geri çağırın” ifadeleri yer aldı.

Beyaz Saray ve Pentagon’dan açıklama

Beyaz Saray’ın açıklamasında da “Irak’taki tesislere yönelik saldırılardan haberdarız. Başkan Trump bilgi aldı ve konuyu yakından takip ediyor” denildi.

Vurulan Ayn el-Esad üssü, geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump tarafından Şükran Günü’nde ziyaret edilmişti.


Pentagon’dan yapılan açıklamada “Irak’taki iki ABD üssü İran tarafından 12’den fazla balistik füzeyle vuruldu” bilgisi verildi.

Dış Politika haberleri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.