Hulusi Akar: Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz yok. Soçi Mutabakatının arkasındayız. Hava sahası sorunu Rusya’nın karışmamasıyla aşılabilir. Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, hedefi gösterdi. A, B, C planlamalarımızı yaptık bu planlamalar yeri zamanı geldiği zaman uygulanmaya başlar. Rejim bir şekilde kendisine muhalif olan herkesi terörist olarak damgalıyor ve onlara hiçbir şekilde yaşam hakkı tanımıyor.

Hulusi Akar: Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNN Türk yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye’deki ve Libya’daki gelişmelere dair konuşan Akar, “Rusya’yla karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz yok” dedi.

Hulusi Akar, İdlib’de Türkiye’nin askeri operasyonlarında hava sahasının kullanılabilmesi için Rus makamlarla görüşüldüğünü açıkladı. Akar, görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi.


Akar, “Rejim bir şekilde kendisine muhalif olan herkesi terörist olarak damgalıyor ve onlara hiçbir şekilde yaşam hakkı tanımıyor.” ifadelerini kullandı.

Akar’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

• Soçi Mutabakatının arkasındayız. Taraflar Soçi Mutabakatına uysun. Soçi Mutabakat muhtırası esastır. Rusya-İran-Türkiye buna ‘evet’ dedi. Bunun barışçıl yol ve yöntemlerle gerçekleşmesini umuyoruz bekliyoruz. aksi halde de yapılması gereken bir şeyler varsa, silahlı kuvvetlerimiz bakanlığımız gerekeni yapacaktır.

• Birliklerimizi sevk etmek, gerekirse zor kullanmak suretiyle ateşkesi sağlayacağız diyoruz, kim olursa olsun. Bu konuda kararlıyız.

• Rusya’nın bu konuda etkisini kullanması gerektiğini her toplantıda söyledik, söylemeye devam ediyoruz.

“Rejim muhalif olan herkesi terörist olarak damgalıyor”

• Rejim devamlı İdlib’de yaşayan milyonlarca insanı ki 3,5 – 4 milyon insan yaşıyor orada, bu insanları terörist olmakla suçluyor. Bu bir kere kavramsal olarak rejimin iflası demektir. Rejim burada bir şekilde kendisine muhalif olan herkesi terörist olarak damgalıyor ve onlara hiçbir şekilde yaşam hakkı tanımıyor.

Varil bombaları dahil, havadan karadan saldırılar dahil, hiçbir ayrım yapmaksızın herkesi katlediyor. Bu bir katliam. Türkiye olarak biz bütün tarihimiz boyunca olduğu gibi bugün de mazlumların yanında olmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede biz orada varlığımızı sürdürüyoruz ve Soçi Mutabakat Muhtırası’na uyulmasını talep ediyoruz.

• Rejimin saldırıları bir taraftan radikalleşmeyi, bir tarafından göçü hızlandırıyor. Bu devam ederse göç artacak. Bu durumda da bizim gelen bu misafirlerimizi ağırlamamız imkansız, bu Avrupa’ya, Amerika’ya da yansıyacak.

“Soçi’yi esas alacağız”

• (“Onlar artık o kadar geriye çekilemezler, oldukları yerde uzlaşalım’ gibi bir teklif mi getiriyorlar?” sorusu üzerine) Buna benzer onların bazı görüşleri, önerileri var. Fakat bizim burada onlara hatırlatmamız gereken bir başka nokta da Astana Mutabakat Muhtırası’nın 5. maddesi.


Bu maddede İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde, gerginliğin azaltılması bakımından alınması gereken ilave tedbirlerin taraflarca alınacağına vurgu yapılıyor. Biz de bu çerçevede birliklerimizi oraya sevk ederek, burada biz ‘gerekirse zor kullanarak ateşkesi sağlayacağız.’ diyoruz. Kim olursa olsun, ateşkesi kim ihlal ederse.

• Rusya ile görüşmelerimiz devam edecek. Soçi’yi esas alacağız.

• Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, hedefi gösterdi. A, B, C planlamalarımızı yaptık bu planlamalar yeri zamanı geldiği zaman uygulanmaya başlar.

• Bizim Rusya’ya karşı herhangi bir tavrımız söz konusu değil, tek hedefimiz rejim. Ateşkesi ihlal eden gruplardır.

“Hava sahası zorluğu, Rusya’nın karışmaması ile aşılır”

Hande Fırat’ın  “Kimi yorumcular Suriye hava sahasının Rusya kontrolünde olmasının zorluk çıkaracağını söylüyorlar, bu nasıl aşılabilir? sorusuna Bakan Akar, “Doğru, Rusya’nın bu konuda karışmaması ile aşılır.” yanıtını verdi. Fırat bu cevap üzerine “Rusya’dan böyle bir adım bekliyorsunuz o halde” dedi ve Bakan Akar da “Gayet tabi, zaten böyle çalışmalarımız var, böyle iz ve emareler var.” ifadelerini kullandı.

Akar şöyle devam etti:

• Rusya ile Türkiye arasındaki diyalog devam ediyor.

• Hangi grup olursa olsun gerekirse zor kullanarak ateşkese uydurmak için her türlü gayreti gösterdik bundan sonra göstermeye devam edeceğiz. Bunun için de en önemli unsurlardan biri hava sahasının tarafımızdan etkin bir şekilde kullanılması bunu koordine etmeye çalışıyoruz bunu anlatıyoruz, ilerlemeler var.


• Rusya’yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Bizim oradaki tek niyetimiz rejimin katliama son vermesi ve böylelikle radikalleşmenin ve göçün önlenmesi.

İdlib’de 2 asker şehit oldu, 5 asker yaralandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.