NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den Türkiye’ye destek açıklaması

Türkiye’nin talebi üzerinen toplanan NATO’nun kritik Suriye toplantısı sonra erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklama yaptı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Türkiye ye destek açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıklamaları:

• Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dün akşam Suriye’deki durumla ilgili görüştüm ve böyle bir danışma talebinde bulundu.


• Bugün Türkiye, Suriye’deki ciddi güvenlik durumuyla ilgili bize brifing verdi. Müttefikler İdlib’deki bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden askerler için baş sağlığı mesajını ilettiler.

• Müttefikler Suriye rejimi ve Rusya’nın İdlib’de devam ettirdiği hava saldırılarını kınıyor ve onlara çağrıda bulunuyoruz. Bu saldırılarını durdurmaları ve uluslararası hukuka uygun davranmaları ve BM’nin barışçıl çözümünü desteklemeleri için. Bu tehikeli duruma bir son verilmeli ve 2018’deki ateşkese acilen geri dönülmeli.

• İdlib’de mahsur kalan insanlara insani ulaşım sağlanmalı.

• Bugünün toplantısında Türkiye ile dayanışmamızı dile getirdik. Türkiye çok değerli bir NATO müttefikidir.

• Türkiye aynı zamanda Suriye’deki çatışmadan en derin şekilde etkilenen NATO müttefikidir. Milyonlarca mülteciye kapılarını açmıştır.

• NATO Türkiye’ye destek vermeye devam etmektedir. Birkaç şekilde bu destek olmaktadır. Hava savunması konusunda Türkiye’ye destek verilmektedir. Müttefikler daha fazla ne yapabiliriz konusuna eğiliyor. Durumu çok yakından takip ediyoruz. Türkiye de NATO müttefiklerine düzenli bir şekilde bilgilendirme yapıyor.


• Bugünkü toplantımızın sebebi de zaten NATO müttefiki olan Türkiye ile dayanışmamızı göstermekti.

Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, NATO Daimi Temsilciler düzeyinde İdlib gündemiyle bir araya gelen Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı yapıldı. Türkiye’nin talebi ile yapılan toplantı 1 saat 10 dakika sürdü.

Toplantı çerçevesinde Türkiye’nin NATO’nun Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk’ün son gelişmelere ilişkin bir sunum yaptığı ve müttefikleri bilgilendirdiği belirtiliyor.

Stoltenberg, sabah saatlerinde Twitter’dan Türkiye’nin talebi üzerine NATOnun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4’üncü maddesinin işletildiğini duyurmuştu.

4’üncü madde nedir?

NATOnun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015’te terör örgütü DEAŞ’ın Suruç’taki terör saldırısından sonra 4’üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye’den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye’ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti.


Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz’deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetlerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin telefonda görüştü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.