CHP corona raporu: Türkiye’de vaka sayısı 1 milyona ulaşabilir!

Kılıçdaroğlu’nun liderlere gönderdiği mektuba eklediği Türkiye corona salgın raporunda ‘iyimser’, ‘olası’, ‘kötümser’ ve ‘felaket’ olarak tanımlanan dört ayrı senaryoya yer verildi. Felaket senaryosunda vaka sayısının 1 milyona ulaşabileceği; ülkeler arasında savaş riskinin artabileceğine vurgu yapıldı.

CHP corona raporu: Türkiye'de vaka sayısı 1 milyona ulaşabilir!
CHP corona raporu: Türkiye de vaka sayısı 1 milyona ulaşabilir!

CHP corona raporu: Türkiye’de vaka sayısı 1 milyona ulaşabilir!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun, siyasi parti liderlerine gönderdiği 196 sayfalık Koronavirüs Raporu’nda, salgının ulaşabileceği boyutlara ilişkin dört senaryo yer aldı. ‘Felaket’ olarak tanımlanan senaryoda, Türkiye’deki vaka sayısının bir milyona ulaşabileceği ileri sürülerek, “Uluslararası ilişkiler kesilir ve savaş ihtimali artar” değerlendirmesi yapıldı.


CHP’nin hazırladığı Corona Raporu’nda salgınla ilgili ‘iyimser’, ‘olası’, ‘kötümser’ ve ‘felaket’ olarak tanımlanan dört ayrı senaryoya yer verildi.

‘İyimser’ senaryoda, “aşı veya ilacın bulunup pandemi halinin ortadan kalkacağı” bunun için “seyahatlerin ve sosyal etkinliklerin kısıtlandırılmasının, evde kalmanın özendirilmesinin gerektiği” belirtildi.

‘Olası’ senaryoda ‘vaka sayısının 1000-10 bin arasına ulaşacağı; pandeminin devam edeceği, günlük ortama artış hızının yavaşlayacağı’ değerlendirilirken, bunu sağlamak için ‘bölgesel karantina’ gerektiği belirtildi.

‘Pandeminin artış hızının azalmayacağı, uluslararası ilişkilerin kesileceği’ savunulan ‘kötümser’ senaryoda ise ‘birden fazla bölgede karantina’ uygulamasının şart olduğu vurgulandı.

Raporda yer alan ‘felaket’ senaryosunda ise vaka sayısının 1 milyona ulaşabileceği değerlendirilirken, “Pandemi devam eder, artış hızı artar, uluslararası ilişkiler kesilir, savaş ihtimali artar” denildi.

Olası senaryo:

Vaka sayısının 1000 ile 10 bin arasında olduğu olası senaryoya göre Haziran ayı sonu itibarıyla dolar kurunun 8 TL’ye kadar çıkabileceği; tarım sektörünün 1 puan; sanayi sektörünün 5 puan; inşaat sektörünün 2.5 puan; hizmetler sektörünün 7 puan; genel olarak büyümenin 5 puan küçülebileceği belirtiliyor.


Olası senaryoda; 1.5 milyon ya da 2.7 milyon kişinin işsiz kalabileceği; enflasyonun da 5 puan ya da 7 puan artabileceği tahmini yapıldı. Türkiye’de bölgesel karantinanın uygulanması gerektiği belirtilen olası senaryoda pandeminin dünya genelinde devam edeceği belirtiliyor.

Kötümser senaryo:

Vaka sayısının 10 bin ile 100 bin arasında olduğu kötümser senaryoya göre Haziran ayı sonu itibarıyla dolar kuruyla ilgili sabit kur rejimine geçileceği tahmini yapılıyor. Kötümser senaryoda; tarım sektörünün 7 puan, sanayi sektörünün 15 puan, inşaat sektörünün 3,5 puan, hizmetler sektörünün 15 puan; genel olarak büyümenin ise 15 puan küçülebileceği belirtiliyor.

Kötümser senaryoda 3,9 milyon ya da 6 milyon kişinin işsiz kalabileceği; enflasyonun da 20 ya da 30 puan artabileceği tahmininde bulunuluyor. Türkiye’de birden fazla bölgede bölgesel karantinanın uygulanması gerektiği öngörülen kötümser senaryoda uluslararası ilişkilerin kesilebileceği kaydediliyor.

Felaket senaryosu:

Vaka sayısının 100 bin ile 1 milyon arasında olduğu felaket senaryosunda dolar kuruyla ilgili sıkı sermaye kontrollerinin yaşanabileceği belirtiliyor. Felaket senaryosunda tarım sektörü 10 puan, sanayi sektörü 40 puan, inşaat sektörü 25 puan, hizmet sektörü 30 puan, genel büyümenin ise 30 puan küçüleceği tahmin ediliyor.

İşsiz sayısının 7 milyon ile 11 milyon arasında artabileceği; enflasyonun da 60 puan artacağı tahmini yer alıyor. Ulusal düzeyde karantina ve sokağa çıkma yasağının uygulanması gerektiği belirtilen felaket senaryosunda uluslararası ilişkilerin kesilmesiyle birlikte ülkeler arasında savaş çıkma riskinin artacağı belirtiliyor.

Ekonomik etkiler

Raporda salgının ekonomiye etkileri de yer aldı. ‘Olası’ senaryoya göre; bir doların 8 TL’ye kadar yükselebileceği; ekonomik büyümenin -5 seviyelerinde gerçekleşeceği belirtildi. “Sabit kur rejimine geçiş ve sermaye kontrollerinin” başlayacağı savunulan “kötümser” senaryoda, ‘bankacılık sisteminin işlevsiz, piyasa faiz oranının anlamsız’ olacağı ileri sürüldü.


‘Felaket’ senaryosunda ise ekonominin 30 puana kadar küçülebileceği ve bir ‘bankacılık krizinin gerçekleşeceği’ savunuldu. ‘Olası’ senaryoda 1.5 ila 2.7 milyon, ‘kötümser’ senaryoda 3.9 ila 6 milyon, ‘felaket’ halinde ise 7 ila 11 milyon  çalışanın işsiz kalabileceği, enflasyonun 60 puana kadar artabileceği öngörüldü.

Corona salgınının Türkiye’de yayılımında 3 senaryo


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.