Pistleri yok edilen Atatürk Havalimanı için Mimarlar Odası’ndan suç duyurusu

TMMOB Mimarlar Odası, Atatürk Havalimanı’nın iki pistinin kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle kamu malına zarar verme suçlaması ve zarara neden olanlarla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Pistleri yok edilen Atatürk Havalimanı için Mimarlar Odası suç duyurusu

Pistleri yok edilen Atatürk Havalimanı için Mimarlar Odası’ndan suç duyurusu

Coronavirus salgını nedeniyle İstanbul’da iki bölgede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle pandemi hastanesi inşa edilmesine başlanmıştı. Biri Sancaktepe askeri alanda inşa edilen hastanelerin diğeri de İstanbul Havalimanı nedeniyle kapatılan Atatürk Havalimanı’na kuruluyor. İki hastane inşaatı da ihalesiz olarak Rönesans firmasına verilmişti.


Atatürk Havalimanı’nda bulunan binaların pandemi hastanesi binaları olarak kullanılması yerine iki pistinin yok edilerek 1900’lü yılların başında Türkiye’nin hava ulaşımının ilk olarak başladığı havalimanın bu şekilde kullanılmaz hale gelmesi büyük tepki toplamıştı.

“Kamu malına zarar verme, kamunun zarara uğratılması”

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, Atatürk Havalimanı’nın (özellikle iki pistinin) kullanılamaz hale getirilerek kamu malına zarar verme, kamunun zarara uğratılmasına sebep olarak ve bunun yanı sıra bu zarar sonucunda oluşacak olanaklardan üçüncü kişilerin yararlanmasını temin eden ilgililerle hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mimarlar Odası suç duyurusunda. ‘Uzun yıllar sadece İstanbul’a değil tüm Türkiye’ye hizmet eden Atatürk Havalimanı “COVID-19” nedeni ile yaşanması muhtemel gereksinim nedeni ile “hastane binaları yapılmak” gerekçesi ile tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilmiştir’ dedi.

“İki pistin tahrip edilerek inşaatın yapılması suç işlenmesi niteliğindedir”

Pandemi hastanesi için başka bir alanın uygun olduğunu belirten Mimarlar Odası yapılanın suç olduğuna dikkat çekti:

“Atatürk Havalimanı’nın “hastane inşası” gerekçesi ile kullanılamaz hale getirilen iki adet pistinin hemen yakınında, karayolunun karşısında söz konusu inşaatın taban oturumu alanından daha da büyük bir “park alanı” bulunmasına karşın Atatürk Havalimanı’nın kuzey-güney istikametindeki 17/35 olarak tabir edilen iki adet pistinin tahrip edilerek anılan inşaatın yapılması suç işlenmesi niteliğindedir.”


Oda suç duyurusunda “Anılan inşaatın hem imar planlarına aykırı olduğunu hem de ruhsatsız şekilde gerçekleştirildiğini de önemle yinelemek isteriz” ifadelerine yer verdi.

Dilekçede bu suçu işleyenlerin savcılık tarafından soruşturulması, saptaması ve ilgililer ile ilgili kovuşturma açılması için iddianame düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Oda açıkladığı gerekçelerle faillerin eylemlerine uyan TCK madde 152/1 (a) (kamu malına zarar verme), TCK madde 250 (irtikap) ve TCK madde 251 (irtikap halinde denetim görevinin ihmali), TCK 184 (imar kirliliğine neden olma) ve/veya TCK madde 257 uyarınca cezalandırılmaları için kamu davası açılmasını talep etti.

“İnşaatın ihalesiz verilmesinden imar ve ruhsata kadarki süreç hukuki değil”

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen suç duyurusuyla ilgili Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada “Önce pandemi hastanesi olduğu belirtildi ancak daha sonraki açıklamalara bakıldığında bunun bir pandemi hastanesi olmayacağı sağlık turizmine yatırım hastaneleri olacağı belirtildi. Bu açıklamalar aslında yapılan işlemin hukuksuzluğunu da tescil etmiş oldu. Sonuç olarak kalıcı bir hastane yapılıyor. Kalıcı hastane yapılıyor ancak hastane inşaatının ihalesiz verilmesinden imar planı ve ruhsatı sürecine kadar hiçbir şey hukuki değil” dedi.

“Bölgeyi yüksek yoğunluklu yapılaşma tehlikesi bekliyor!”

Köymen pandemi hastanesi bahanesiyle Atatürk Havalimanı’nın 17/35 olarak tabir edilen iki adet iki pistinin yok edildiğini belirterek söz konusu alanın ileride yapılaşmaya açılması tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti:


“Daha önceki açıklamalarında burada millet bahçesi yapacaklarını söylemişlerdi. Bunun yanında mülkiyet devirleri de var. Parsellerin önce Milli Emlak Müdürlüğü’ne devri yapıldı, ondan sonra hastane alanı için Sağlık Bakanlığı’na bir bölümü tahsis edildi. Bu devirler de aslında 11 milyon 650 bin metrekarelik alanının parça parça yapılaşmaya açılacağını görüyoruz. İkincisi bu havalimanı ortadan kalkınca mania kriterlerinden etkilenen Bakırköy-Yeşilköy bölgesinde kat sınırlaması kalktı. Yapılacak imar planı değişiklikleriyle yüksek yoğunluklu yapılaşmanın yolu açılmış oldu.”

Erdoğan: Yeşilköy Hastanesi sağlık turizmi için kullanılacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.