Dünyanın Yedi Harikası’ndan Halikarnas Mozelesi açıkhava müzesi olacak

Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri kabul edilen Bodrum’daki Halikarnas Mozolesi’nin bulunduğu alan açık hava müzesine dönüştürülecek.

Halikarnas Mozelesi
Halikarnas Mozelesi alandaki mevcut ziyaretçi binasında bulunan Danimarkalı kazı başkanı Kristian Jeppesen tarafından yaptırılmış mozole maketi (Atölye Mimarlık arşivi)

Halikarnas Mozelesi açıkhava müzesi olacak

Atölye Mimarlık tarafından hazırlanan “Halikarnas Mozolesi Açık Hava Müzesi Çevre Düzenleme ve Koruma Projesi” iki yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanmış ve Bodrumlular’a tanıtılmıştı. Atölye Mimarlık kısa bir süre önce de proje hakkındaki bilgi ve detayları şeffaf olarak kamuoyuyla paylaştı.


Artemis Tapınağı ile birlikte Anadolu’nun çıkardığı iki antik harikadan biri olan Halikarnas Mozolesi, Milattan önce 353 yılında ölmüş olan Karya Kralı Mausolos adına, eşi ve kız kardeşi tarafından yaptırılmış. Dönemindeki ismi “Halikarnassos” olan Bodrum’da yaptırılan bu anıt, devasa bir mezar olarak tasarlanmış. Ne yazık ki, Karya Satrabı Maussollos’un anıt mezarının da bulunduğu Halikarnas Mozolesi hakkında günümüze gelen çok az bulgu var. Mozole tümüyle yıkılıp sökülmüş olduğu için, bugün sadece kazı çukuru görünür durumda.

Mozoleye adını veren Karya Satrabı Mausolos’un anıt mezarı da zaman içerisinde yıkılmış. Daha sonra bazı parçalar St. Jean Şövalyeleri tarafından kale yapımında kullanılmak üzere taşınmış. Mozole, 19 ve 20’nci yüzyılda ise arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılmış. 19.yy.’da ise Padişah’ın izniyle bu anıt mezardan kalan bazı özgün parçalar İngiltere’ye götürülmüş. Bu tarihi eser parçaları bugün hala British Museum’da sergilenmekte. Günümüzde Bodrum Turgut Reis Caddesi üzerinde bulunan mozole alanı, son olarak Danimarkalı arkeoloji ekibinin 20.yy’daki kazı çalışmalarının bitirmesi akabinde 1982 yılında düzenlenerek halkın ziyaretine açılmış.


Bugün Mozole’nin bir kazı çukuru olarak durması ve özgün çok az parçanın olması nedeniyle ortada anlaşılır bir görüntü yok. Bu proje, Mozole’nin önemine uygun bir hassasiyetle, yani alanı zedelemeden, kültür mirası onarımlarında geçerli olan bütün ulusal ve uluslararası mevzuatın gereklerine uygun bir şekilde planlandı.

Proje, mozole alanını bir açıkhava müzesine dönüştürürken, alanın ve buluntuların hem daha iyi korunacağı, hem de ziyaretçiler tarafından daha iyi algılanabileceği bir çevre düzenlemesi ve sergilemeyi amaçlamaktadır. Proje müellifi Atölye Mimarlık, yapımı tamamlandıktan sonra 24 yüzyılı aşan bir geçmişi olan bu bölgenin Bodrum’un ziyaretçileri için daha da önemli bir uğrak noktası haline geleceğini düşünüyor.

Dünyanın yedi harikası arasında

Keops Piramidi, Babil’in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri,  Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi) ve Efes’teki Artemis Tapınağı insanoğlu tarafından inşa edilmiş olağanüstü antik yapılardır ve Dünyanın Yedi Harikası ya da Antik Dönemin Yedi Harikası adıyla bilinirler. Türkiye, Mısır ve Yunanistan’da ikişer, Irak’ta bir dünya harikası bulunmaktadır. Bunlardan sadece Keops Piramidi bugüne kadar ayakta kalabilmiştir. Atölye Mimarlık’ın, muhtemelen 2021 yılında, hayata geçireceği bu proje tamamlandığında ülkemiz sınırlarında bulunan bu tarihi eser, daha bilinir ve anlaşılır hale gelecektir.


Proje hakkında detaylı bilgi: Halikarnas Mozelesi Açıkhava Müzesi

İlber Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet portresi hakkında bilgiler paylaştı


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.