MUÇEV tarafından işletilen yerler: Sahiller parsel parsel verilmiş!

Halkın sahilleri, vakıf adı altındaki bir şirkete parsel parsel verilmiş. Antalya’dan Marmaris’e, Bodrum’dan Edirne Keşan’a kadar pek çok sahil ve iskeleyi MUÇEV işletiyor. Halkın seçtiği belediyeler ise devre dışı bırakılmış!

MUÇEV sahiller

MUÇEV tarafından işletilen yerler: Sahiller parsel parsel verilmiş!

Antalya’dan Marmaris’e, Bodrum’dan Keşan’a kadar sahillerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve eski kamu bürokratlarının yönetici olarak görev yaptığı MUÇEV’e verilmesine tepki gösteren siyasiler konuyu Meclis gündemine taşıdı.


İyi Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, MUÇEV’e kiralanan işletmelerin iptal edilerek belediyelere tahsisini istedi. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer de konu hakkında soru önergesi vererek, “Bakanlık kamuoyunu hiç umursamıyor, aksi olsaydı bu peşkeşe son verirlerdi” dedi.

Yönetiminde eski kamu bürokratları, devlet memurları ve iş insanlarının yer aldığı Muğla’ya Hizmet Vakfı’na bağlı MUÇEV Tur. Tic. Ltd. Şti. Türkiye’nin en değerli sahilleri veriliyor.

Söz konusu uygulama en son Datça sahillerinde ücretsiz denize girilebilecek yer kalmamış haberiyle gündeme gelmişti.

MUÇEV tarafından işletilen yerler:

Fethiye: Ölüdeniz Kumburnu, Belcekız, Kayaköy Gemiler Koyu, Çalış Plajı, Şat Burnu Günübirlik Alanları, Göcek Fethiye Belediyesi Yat Bağlama İskelesi.

muçev ölüdeniz

Ortaca: Sarıgerme Sahilleri.

sarıgerme

Ula: Akyaka Kadın Azmağı Günübirlik Alanı ve İskelesi ile Akyaka Kamp ve Mesire Yeri, Akbük Koyu. Menteşe’de Akbük Günübirlik Alanı.

akbük

Marmaris: Kızkumu, Karacasöğüt ve Selimiye iskeleleri.

kız kumu

Datça: İskele Plajı, Kargı Koyu, Kurucabük, Kumluk ve Taşlık plajları ile Karaincir.


kargı koyu

Bodrum Gümüşlük: Bitez Plajları.

bitez

Antalya: Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Demre’ye bağlı Üçağız Mahallesi’nde yaklaşık 13 hektarlık denizalanı ve iskele.

üçağız kekova

Belediyeler devre dışı bırakıldı

Sözcü gazetesinden Mustafa Sarıipek ve İsmail Akın’ın haberine göre, MUÇEV’in, Antalya’da Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma sınırlarında bulunan Demre Üçağız’da yaklaşık 13 bin metrekarelik kıyı alanı kiraladığı iddialarına karşı İyi Parti ve CHP Antalya milletvekilleri Meclis’i önerge yağmuruna tuttu.

Bahşi, önergede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, MUÇEV’e kiralanan işletmelerin iptal edilerek belediyelere tahsisini istedi. “Kıyıları kiralamak için neden bu şirket seçilmiştir” diye soran Bahşi, soru önergesinde kamu yararına faaliyet gösteren vakıf veya dernek statüsünde olmayan MUÇEV’e kıyıların işletme hakkının verilmesinin anayasa ihlali olduğunu vurguladı.

Bahşi, sahillerin imar planlarını yapma yetkisinin belediyelere ait olduğunu ve bu uygulama ile belediyelerin devre dışı bırakıldığını, yağmalamaya uygun yapı oluşturulduğunu belirtti. Antalya İyi Parti Milletvekili Hasan Subaşı ile CHP Milletvekilleri Rafet Zeybek ve Aydın Özer de konu hakkında TBMM’ye birer soru önergesi verdi.

Özer, MUÇEV’e Antalya sahillerini kiralamasına “Vatandaşın hakkını gasp etmek değildir de nedir” diye tepki gösterdi. Özer, “Muğla ve Edirne’den sonra Antalya sahillerine de yanaşan MUÇEV isimli şirkete, Demre’deki 13 bin metrekarelik Üçağız sahilinin yanı sıra Alanya Aydap’ta bulunan Aysultan Kadınlar Plajı’nın da ihalesiz olarak 10 yıllığına kiralandığı iddia edildi. Bizce bakanlık kamuoyunu hiç umursamıyor, aksi olsaydı bu peşkeşe son verirlerdi” dedi.

Zeybek de konuya ilişkin soru önergesi verirken, sahillerin MUÇEV’e kiralanmasına DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen tepki gösterdi.

Ticari şirket olan MUÇEV adlı limited şirketin yönetiminde eski kamu bürokratları, devlet memurları ve iş insanları yer alıyor. MUÇEV, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında 20 bin TL sermaye ile 2014 yılında kuruldu.

Keşan’da sahil şeridini tel örgü ile çevirmişler

keşan muçev

Edirne’nin Keşan İlçesi’nde de 11 sahil alanının MUÇEV’e ihalesiz olarak verildiği ortaya çıktı. Tartışmalı şirkete tahsis edilen sahilin girişine iki kapı koyuldu ve geçişler kontrol altına alındı.


Daha önce Keşan Belediyesi’nin de bu bölgeyi ihaleyle kiraya vermek istemesinin önü kapatılınca buranın MUÇEV’e pazarlık usulü ile kiralandığı belirlendi. Bölgedeki çevreciler ve vatandaşlar ise sahil şeridinin tel örgülerle çevrilmesine isyan etti.

Türkiye’nin saklı kalmış doğa harikaları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.