Yeni normalde girişimcilik için tavsiyeler

Yeni normalde girişimcilik için tavsiyeler… Her ne kadar adı normalleşme olsa da bildiğimiz bir normalde olmayışımız, yaşadığımız belirsizlikler hepimizin kaygı ve stres düzeyini artırıyor. Ancak tüm girişimciler şunu bilmeli ki her belirsizlik ve kriz dönemi fırsatlarını da beraberinde getirir.

girişimcilik

Yeni normalde girişimcilik için tavsiyeler

Salgın var, geldi gelecek derken bir anda pandemi kavramıyla tanıştık ve tüm hayatımız değişiverdi. Normalimiz yerini yeni normale bıraktı ki tüm alanlarda olduğu gibi iş dünyası da yeni normalden nasibini aldı.


İş dünyasında firmaların ekonomik kaygısı artarken girişimciler de hamle yapmaktan çekiniyorlar. Peki, bu hep böyle mi devam edecek?

Artık hepimiz hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını biliyoruz. Normalleşiyoruz tabi; ama yenilenerek adı üstünde ‘Yeni Normal’.

Yeni normal hayattaki değişimin etkisini iş hayatında da yoğun şekilde hissediyoruz. Yaygınlaşan evden çalışma sistemi, ofis girişlerinde yapılan ateş ölçümleri, dezenfeksiyon işlemleri, logolu maskeler, siperlikler… Bunlar çalışma ortamındaki yeni normallerimiz ki yeni normalde değişen koşulları incelediğimizde birçok uygulamanın değiştiğini söyleyebiliriz.

Değişen müşteri davranışları ve müşteri talepleri tüm sektörlerde kabuk kırmayı, yenilenmeyi zorunlu hale getiriyor.

• Yeni normalde beni neler bekliyor?

• Nasıl başarılı olabilirim?

• İş fikrimi nasıl geliştirebilirim?


• Kaynaklarımı nasıl yönetmeliyim?

• Yeni normale nasıl adapte olmalıyım?

Bunun gibi birçok soru işareti yeni girişimcilerin kafasında kaygılı bir şekilde cevaplanmayı bekliyor. O halde girişimcilerin kaygısını azaltacak ufak tüyoları paylaşmanın vaktidir.

Yeni normalde girişimcilik için tavsiyeler:

Büyük resmi görerek işinizi geliştirebilecek kaynaklara yönelin

Her ne kadar adı normalleşme olsa da bildiğimiz bir normalde olmayışımız, yaşadığımız belirsizlikler hepimizin kaygı ve stres düzeyini artırıyor. Ancak tüm girişimciler şunu bilmeli ki her belirsizlik ve kriz dönemi fırsatlarını da beraberinde getirir. Bunun için yapılması gereken tek şey sakinliği korumak ve iş fikrini sürekli değiştirip fikirler arasında savrulmak yerine büyük resmi görerek işinizi geliştirebilecek kaynaklara, modellere, fikirlere odaklanarak hareket etmek.

Online iş sisteminizi iyi kurgulayın

Pandemi ile birlikte tüm sektörlerin gerek çalışanlarına gerek müşterilerine yönelik online sistemlere ağırlık verdiğini görüyoruz. Online sistem karşısında başta hepimiz ön yargılı olduk; ancak süreç ilerledikçe çalışan davranışları da müşteri davranışları da online sisteme uyum sağlayarak değişim gösterdi. Daha uzun bir sürede iş, eğitim ve sosyal yaşamdaki pek çok faaliyeti online sistemle yürütecek gibiyiz. Bu nedenle güçlü bir online sistem işinizi güçlendirecektir.

Online rekabete dikkat!

Geleneksel iş duvarları online sistemle birlikte yıkılırken rekabet anlayışımız da geleneksellikten uzaklaşıyor. Online sistemle birlikte online rekabet etkisini gösteriyor. Rakiplerinize fark atmak için güçlü bir online sistem oluşturmalı, yaratıcı, yenilikçi ve hızlı olmalısınız. Yeni normalde online rekabetin anahtar kelimeleri yaratıcı, farklı, hızlı ve esnek.

Müşteri beklentileri iyi analiz edilmeli

Geleneksel iş dünyasının temelini oluşturan ‘Üret – Sat’ stratejisi bu süreçte geçerliliğini yitiriyor. Firmalar ‘Anla – Yanıtla’ stratejisiyle hareket ettiği sürece başarıyı yakalayacaktır. ‘Anla – Yanıtla’ stratejisinin temelinde müşterinin beklenti ve ihtiyaçları vardır bu beklenti ve ihtiyaçlara göre firma kendine bir yol haritası belirler.

BONUS: İş kurmak ayrı, girişimcilik ayrı şeylerdir

Girişimcilik farklı bir iş fikrinin hayata geçirilmesidir. Dolayısıyla bizde algılanıldığı gibi cafe, restaurant, güzellik salonu vb. işletmeler açmak girişimcilik değil yeni bir iş kurmaktır. Şayet farklı bir girişimci fikriniz varsa yeni normaldeki ihtiyaç analizini, müşteri beklentilerini, sektördeki sürekliliğini iyi analiz ederek hareket etmeli, etkili bir eylem planı hazırlamalısınız.


Unutmayın her kriz kendi fırsatını yaratır. Fırsatları görebilmek için araştırmalı, yenilenmeli, değişimden korkmadan harekete geçmeli.

İşe alımlara corona etkisi: Online mülakatlar tercih ediliyor


Gamze Özyedek
Sosyolog, İK Yöneticisi & Kariyer Gelişim Uzmanı | İnsan Kaynakları Yönetimi, Stratejik Yönetim Süreçleri, İş Planlama ve İş Değerlendirme, Kişisel Gelişim, Liderlik Becerileri, Müşteri Yönetimi, Kurumsal İletişim, Profesyonel Yönetim Becerileri, Diksiyon ve Beden Dili, Müşteri Memnuniyeti ve Devamlılığı, Satış ve Sektöre Özel Yönetim Eğitimleri vermektedir. İnsan Kaynakları & Yönetim Danışmanlığı ve Eğitim başlıklarında çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni bir şeyler öğrenerek ve keşfederek yaşamayı ilke edinerek, bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır düşüncesinden hareketle 2017 yılında İdeal Psikolojik Danışmanlık ve Kariyer Gelişim Merkezi’ni kurarak çalışmalarına burada devam etmektedir.