İşe alımlara corona etkisi: Online mülakatlar tercih ediliyor

Araştırmaya göre, insan kaynakları uzmanlarının %84’ü işe alım süreçlerini yeni sisteme uygun bir hale getirdiler ve online mülakatlar sayesinde işe alım süreçlerini iyi bir şekilde yönetiyorlar.

online mülakatlar

İşe alımlara corona etkisi: Online mülakatlar tercih ediliyor

Corona, hayatımızın her alanına etki ederken yeni mezun veya iş değiştirmeyi düşünen insanların işe alım süreçlerinde de oldukça büyük bir değişikliğe yol açtı. İşe alımların büyük oranda durdurulduğu veya minimize edildiği bu dönemde, Corona’nın işe alım süreçlerine etkisi nasıl mı oldu? Gelin beraber inceleyelim.


Avrupa Birliği tarafından açıklanan rakamlara göre Nisan ayında 397.000, Mayıs ayından 253.000 ve Haziran ayında 281.000 insan işini kaybetti.

BP, Rolls Royce, British Airways, Renault, Thyssenkrupp ve Scandinavia Airlines gibi birçok dünyaca ünlü firma, corona sürecinde globalde çeşitli iş hacmi küçülmelerine gideceklerini belirttiler. Bu da iş arayan ve işe girmeyi planlayan insanlarda haliyle bir endişe uyandırdı.

Evet, işe alımların azalacağı aşikar ancak durum o kadar da korkulacak vaziyette değil. Bazı meslekler ve bazı iş grupları bu dönemde de işe alımlarına tam gaz devam ediyorlar. O yüzden iş arayanların öncelikle hangi meslek grubuna yöneleceklerine iyi karar verip o yönde başvuru yapmaları gerekiyor.


Elon Musk - latest news, breaking stories and comment - The ...

İşverenler genel itibarıyla çok daha az insan işe alma kararı aldıkları için Corona öncesi döneme göre daha seçici olmaya başladılar. Bir işe alım yazılımı tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, işe alım uzmanlarının %84’ü işe alım süreçlerini yeni sisteme uygun bir hale getirdiler ve online mülakatlar sayesinde işe alım süreçlerini iyi bir şekilde yönetiyorlar.

Bu %84’lük dilimin de %58 gibi yüksek bir oranı Linkedın gibi sosyal ağlardan yararlanarak işe almayı düşündükleri adayları takip ediyor ve onlar hakkında bilgi topluyorlar. Bu yüzden özellikle bu dönemde iş arıyorsanız; LinkedIn, Facebook, Instagram gibi sosyal medya profillerinizde güzel bir imaj çizdiğinizden ve güncel bilgilerinizin yer aldığından emin olmanızı tavsiye ediyoruz.

How To Flawlessly Customize The Same Piece Of Content Across ...

Bu sosyal ağlardan yapılan ön elemelerin ardından sıra çoğu zaman küçük bir onlina sınav sonrasında görüntülü konuşmaya geliyor ve bu da işe alım uzmanları açısından oldukça önemli bir basamak. Bu yüzden iyi giyinilmiş ve prova edilmiş bir görüntülü mülakat, işe alımda sizi ön plana çıkarabilecek bir detay olacaktır. Görüntünüz, rahat ancak laubali olmayan tavrınız, sorulara uygun cevaplar verecek duruşunuzla işe alım uzmanlarının kolayca dikkatini çekebilirsiniz.

Tener hijos, ¿añade estrés a la pareja? | Mãe que trabalha ...

Elbette bu mülakatlar esnasında bazen arkadan bebek ağlaması, köpek havlaması veya matkap gibi beklenmedik sesler ortaya çıkabilir ancak pandemi döneminde hepimizin evlere kapandığı zamanlarda bunlar işe alım uzmanları tarafından kesinlikle sorun edilmeyecek durumlar olacaktır, siz hiç merak etmeyin. Bu tür bir durumla karşılaşırsanız panik yapmadan ne tür şartlar altında çalışabileceğinizden bahsedip bu negatif durumu çok daha pozitif bir hale çevirebilirsiniz.


Özetlemek gerekirse, aktif olarak iş arayan gruptaysanız Corona yüzünden umudunuzu kaybetmeyin, doğru mülakat teknikleri sayesinde işe alım şansınızı artırın ve istediğiniz işe daha kolay bir şekilde ulaşın!

Ergonomik çalışma ortamı: Masa, sandalye, monitör nasıl seçilmeli?


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.