Anayasa Mahkemesi’nden “ışıklar yanıyor” açıklaması

Anayasa Mahkemesi, AYM üyesi Engin Yıldırım’ın “ışıklar yanıyor” paylaşımıyla ilgili açıklama yaptı: “Herhangi bir üyenin şahsi paylaşımları kurumsal görüşü yansıtmaz.”

anayasa mahkemesi

Anayasa Mahkemesi’nden “Işıklar yanıyor” açıklaması

Anayasa Mahkemesi, bugün saat 14.00’te gerçekleştireceği toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, AYM Üyesi Engin Yıldırım‘ın “Işıklar yanıyor” paylaşımına yönelik olarak, “Anayasa Mahkemesi’nin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesi’nin kurumsal görüşünü yansıtmaz” ifadelerini kullandı.


Anayasa Mahkemesi şu açıklamayı yaptı:

“Anayasa Mahkemesi’nin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesi’nin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Ne olmuştu? Neler yaşandı?

Hükümet ile AYM arasındaki polemik geçen ay İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları ile başladı. Soylu, Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünün iptal edilmesini eleştirerek, AYM Başkanı Zühtü Arslan’a yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım. Sen var mısın?”

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ise isim vermeden Soylu’ya şu yanıtı verdi:

Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir.


Bahçeli’den ‘AYM yeni baştan yapılandırılmalı’ çıkışı

TBMM’nin yeni yasama yılı açılışına bir gün kala yazılı açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, şaşırtan bir çıkış yaparak, “Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan destek: Seve seve katılırım!

Meclis’in açılışında yaptığı konuşmadan sonra TBMM koridorlarında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahçeli’nin sözlerinin hatırlatılması üzerine “Parlamento burada Anayasa Mahkemesi ile ilgili yeni bir yapılanmaya giderse, yeni bir adım atarsa, seve seve ben de buna katılırım” dedi.

İki liderin ‘yeniden yapılandırma’ açıklamalarını değerlendiren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, geçen hafta yaptığı bir konuşmada şu ifadeleri kullandı: Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne kavuşmak içi her türlü değişiklik yapılabilir. Bunu yapacak olan da milletin seçtiği parlamentodur.

Enis Berberoğlu kararı ve ‘ışıklar yanıyor’ açıklaması 

Dün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin, milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği karar ise gerilimin dozunu artırdı.

AYM Üyesi Engin Yıldırım sosyal medyadan AYM binasının fotoğrafını paylaşarak “ışıklar yanıyor” ifadelerini kullandı.

ışıklar yanıyor

İçişleri Bakanlığı da AYM üyesine benzer fotoğrafla yanıt verdi. Adalet Bakanı Gül de “Işıkları millet açar, millet kapatır” dedi. Yıldırım bir süre sonra attığı tweet’leri sildi ve açıklama yaptı.

İçişleri’nden AYM üyesi Engin Yıldırım’a istifa çağrısı

İçişleri Bakan Yardımcıları İsmail Çataklı, Mehmet Ersoy ve Muhterem İnce, tepki çeken paylaşımı nedeniyle Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım’ı istifaya davet etti.

Çataklı paylaşımında, “Dün ‘Genelkurmay’ın ışıkları yanıyor’ diyerek darbecilere selam çakanların bugün görevini üstlenenler bir saniye durmasın, istifa etsin!” dedi.


Ersoy ise, “Hesabı kilitlemek yetmez. Derhal istifa edin!” derken, İnce de “Vesayet özlemine milletimizin tepkisi böyle hesabı kilitletir. Ama yetmez, istifa gerekir, bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Süleyman Soylu: Anayasa Mahkemesi’ni kimlerin savunduğunu gördüm


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.