European Premier League: Avrupa Premier Ligi

FIFA, Avrupa futbolunun zirvesinde yeni bir lig mi kuracak? Avrupa’da devler ligi fırtınası esiyor…

European Premier League: Avrupa Premier Ligi

European Premier League: Avrupa Premier Ligi 

Dünya futbol gündemi geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ilginç bir sızıntı nedeniyle hafif bir çalkantı yaşıyor. Sky Sports tarafından verilen bilgiye göre, yalnızca avrupalı dev kulüplerin katılımıyla sınırlı, uluslararası üst bir lig kurulmasına ilişkin ciddi girişimler var.


İddiaya göre Liverpool ve Manchester United kulüpleri, FIFA’nın desteği ve Amerikalı finans devi JP Morgan’ın finansal katkısıyla, yeni bir uluslararası lig kurmak amacıyla bazı Avrupalı kulüpler ile iletişim halindeler. İddiaya konu olan Avrupa Premier Ligi’nin ayrıntılarına aşağıda kısaca değinelim.

premier

• Bu yeni oluşumun arkasındaki kurucu güç, dünyanın futbolunun zirvesindeki FIFA.

• İngiltere’den Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester City, Liverpool ve Manchester United ile temas kurulmuş durumda.

• İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya liginden bir düzine takımın kurucu üye olarak lige katılmasına ilişkin görüşmeler sürmekte.

• 18 takımdan oluşması tasarlanan bu yeni lig, her yıl Avrupa’da bir tam sezon boyunca oynanacak.

• Wall Street’in dev bankalarından JP Morgan tarafından 4.6 milyar sterlin kaynak sağlanacak.

• Başlangıç tarihinin en erken 2022 olması için çaba harcanmakta.

• Yakın bir zaman sonra resmi bir açıklama yapılıp katılımcı takımların listelesi yayınlanacak.


Şu anda dünyanın en görkemli ligi olan UEFA Şampiyonlar Ligi’nin bu yeni format nedeniyle ciddi bir darbe almasının kaçınılmaz olduğunun altını çizmekte yarar var.

Gary Neville, Avrupa Premier Ligi’nin zamanlamasının yanlış olduğuna dikkat çekti.

Gary Neville

Avrupa medyasının gündeme getirdiği Avrupa Premier Ligi’yle ilgili olarak düşüncesini açıklayan ilk yorumculardan birisi ünlü ingiliz futbol adamı Gary Neville’ydi. Neville, konuyla ilgili kısa bir konuşma yaptı:

“Şu anda bir pandeminin tam ortasında olmamızın yanında futbolun birçok açıdan dizlerinin üstüne çökmüş olduğunu da görmekteyiz. Düşük seviyedeki takımlar ücret ödemelerini güçlükle yapmakta ve yaşamda kalma mücadelesi vermekteyken yeni bir lig kurmak için 6 milyar sterlin tutarında bir paketin açılması gibi bir fikir var. Şu an, bu konuyu konuşmak için doğru bir zaman değil.”

Avrupa Premier Ligi’ne ilişkin gelişmeleri hep beraber izlemeyi sürdüreceğiz. Covid-19 ve diğer sorunlar nedeniyle önümüzdeki sezon herhangi bir değişiklik olmayacağı kesin gibi görünmekle beraber 2022 yılının heyecan verici gelişmelere gebe olduğunu düşünüyorum.

Avrupa Premier Ligi kurulduğu takdirde Türkiye Süper Ligi alt küme seviyesine düşmüş olacak. 

süper lig

Türk futbolu, Türkiye ekonomisinde yaşanan ekonomik çalkantılar ve asılsız şike iddialarına da bağlı olarak 2010 yılından sonra gittikçe zayıflayarak akıl almaz bir borç batağına saplandı.

Önümüzdeki on yıl boyunca borçlarını kapatmakla yükümlü olan kulüplerimiz uzun bir süre kadrolarına üstün yetenekli oyuncular katamayacaklar ve uluslararası karşılaşmalarda averaj takımı olmama savaşımı vermekle yetinecekler. Futbol kulüplerimizin yönetimleri yıllarca finansal açıdan çok kötü performans gösterdikleri için uzun bir süre taraftarlar olarak bu sıkıntıyı çekmek zorunda kaldık.

Avrupa Premier Ligi örneğinde görüldüğü gibi dünya futbolu Türk futbolunun kendine gelmesini beklemekle zaman kaybetmeyi düşünmüyor ve gelişmeyi sürdürüyor. FIFA ve JP Morgan tarafından tasarlanmakta olan yeni şampiyona yaşama geçirildiği takdirde beş dev ligin dışında kalan diğer ligler ve bu liglerde oynayan takımlar, özellikle finansal güçsüzlük ve küresel popülaritenin zayıflığı nedeniyle, bir alt seviyeye indirilmiş olacak.


Avrupa takımlarını birleştiren Avrupa Premier Ligi’ni uzaktan seyrederek sevgiyle tuttuğumuz takımlarımızı daha alt seviyelerdeki uluslararası turnuvalarda izlemekle yetinmek durumdayız. Ama, Türk futbolunun daha parlak bir gelecek hak ettiğini söylemeden geçemeyeceğim. Futbolumuzdaki sorunları on yıldan daha kısa süre içerisinde çözmenin yollarını bulmalı ve uygulamaya geçirmeliyiz.

Stadyum sponsorluğu: Futbolun keşfedilmeyi bekleyen sahası


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.