ABD seçim sonuçları: Donald Trump mı Joe Biden mı önde?

ABD seçim sonuçları: Kazanan neden hala belli değil? Sonuçların belli olması neden uzuyor? Şu ana kadar gelen sonuçlar bize ne söylüyor? Joe Biden mı, Donald Trump mı önde? Beş kritik eyalette son durum ne? İşte detaylar…

abd seçim sonuçları

ABD seçim sonuçları: Trump mı Biden mı önde? (son sonuçlar aşağıda)

ABD’de seçim günü, seçim haftasına dönmek üzere. Seçim gününe kadar ABD’de anketler Joe Biden’ın açık ara veya Donald Trump’ın az farkla kazanabileceğini söylüyordu. Bir önceki seçimde olduğu gibi Trump’ın rakibine kıyasla daha az oy almasına rağmen Seçici Kurul’da daha fazla sandalyeye sahip olma ihtimali de var.


Geceden sabaha uzayan oy sayımıyla birlikte Biden’ın büyük farkla seçimi kazanma ihtimali gündemden düştü. Kazanan kim olursa olsun az farkla kazanacak. Herkes bir sonraki ABD başkanını öğrenmemizin ne kadar süreceğini merak ediyor.

Donald Trump halihazırda zafer ilan etti ve rakibini seçimde “sahtekarlık” yapmaya çalışmakla suçladı. Fakat bu gerçeği yansıtmıyor. Sandıklarda, yasal bir şekilde kullanılmış ve daha sayılmamış milyonlarca oy var.

En büyük çekişme beş eyalette yaşanıyor: Arizona, Georgia, Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania.

ABD seçim sonuçları neden belli olmadı?

Bunun başlıca nedenini, koronavirüs salgını nedeniyle postayla seçim gününden önce kullanılan oyların sayısındaki ciddi artış oluşturuyor.

• Her eyaletin oy sayımına ilişkin kendi düzenlemeleri bulunuyor. Örneğin bir eyalet postayla kullanılan oylara öncelik verirken, bir başka eyalet de seçim günü şahsen kullanılan oyları önce sayıyor.

• Ayrıca gönderim tarihi seçim gününden önce olan oy pusulalarını teslim tarihine bakılmaksızın seçim gününden sonra saymayı kabul eden eyaletler de var.

• Bazı eyaletlerde yarış o kadar yakın ki postayla kullanılan oyların belirleyici olması bekleniyor.

• Bu nedenle seçimin düğümlendiği yerlerde sayım işleminin günlerce sürmesi olasılık dahilinde.

• İşin mahkemeye taşınması halinde ise sonucun netleşmesi haftalar sürebilir.

Şu ana kadar gelen sonuçlar bize ne söylüyor?

• ABD’deki seçim sistemine göre, ülke genelinde en çok oyu alan değil, Seçici Kurul’da en fazla delegeyi kazanan aday başkan seçiliyor.

• Seçici Kurul’daki delege sayısı da kabaca eyaletlerin nüfusuna göre belirleniyor.

• Bu nedenle de eyaletlerdeki sonuçlar seçimin akıbeti açısından kritik rol oynuyor.

Eyaletlerin büyük bir bölümü partilerden birinin kalesi olarak biliniyor. Bazı eyaletler ise seçimlere göre farklı adaylara oy verebiliyor. Bu nedenle de yarış bu eyaletlerde yoğunlaşıyor.

biden trump son durum

Şu ana kadar gelen sonuçlara göre ortaya çıkan tablo şöyle:

  • Biden ve Trump, kazanacakları tahmin edilen eyaletleri rahat bir şekilde kazandı
  • Birkaç kritik eyalette yarış başa baş gidiyor
  • Bu eyaletlerden bazılarında postayla kullanılan oyların sayımına dahi başlanmadı ve bu oylar sonuç üzerinde önemli etki yaratabilir

Bu eyaletler hangileri?

  • Florida: Kafa kafaya giden yarışı Trump’ın kazandığı tahmin ediliyor.
  • Arizona: 1996’dan bu yana Demokrat bir adaya destek vermeyen bu eyalette ibre Biden’ı gösteriyor.
  • Pennsylvania: Oy sayımına ara verildi. Eyaletin en büyük kendi Philadelphia’da güncel verilerin TSİ 17.00’de açıklanacağı belirtildi.
  • Wisconsin: Postayla kullanılan oyların sayımına henüz başlanmadı.
  • Kuzey Carolina ve Georgia: Oy sayımı sürüyor ve Trump önde olmasına karşın ibrenin Biden’a dönme ihtimali saf dışı bırakılmıyor.

abd seçimleri

salınacak eyaletler

Kaynak: AP & Google

Çekişmeli eyaletleri kim kazanacak?

Arizona’da Biden önde gözüküyor. Bu sonuca göre Biden’ın zafere ulaşmak için “Mavi Duvar” lakaplı üç eyaletten ikisini kazanması gerekiyor.

Bunlar Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania.

ABD’de “Mavi Duvar” olarak adlandırılan 18 eyalette 1992’den 2012’ye kadar tüm seçimleri Demokrat adaylar kazanmış, Trump 2016’da bunu değiştirerek bu üç eyalette zafere ulaşmıştı.

Biden bu eyaletlerde şu ana kadarki oy sayımında geride fakat henüz sayılmamış oylarda oranının daha yüksek olduğu biliniyor. Belki bu fark onu öne geçirmeye yetebilir.

Pennsylvania’da mektupla kullanılan 1,4 milyondan fazla oy henüz sayılmadı. Bunların sayılması günler sürebilir.

Michigan’daki Detroit ve Wisconsin’deki Milwaukee gibi büyük şehirlerin oy sayımları da henüz tamamlanmadı ve bu şehirlerde demokratların önemli farkla önde çıktığını biliyoruz.

Georgia’da ne olacağını kimse kestiremiyor!

Trump’ın rahat bir şekilde kazanacağı düşünülen bu eyalette büyük bir çekişme yaşandığı ortaya çıktı.

Joe Biden’ın eyaletteki en büyük kent olan Atlanta’da ise oyların sayıldığı merkezde bir su borusunun patlaması nedeniyle oy sayımı durduruldu.

Biden sürpriz bir şekilde Georgia’yı kazanırsa, yukardaki üç eyaletten birini kazanarak da zafere ulaşabilir.

ABD seçim sonuçları: Kazanan neden hala belli değil, sonuçların gecikmesinin nedeni ne?

Demokrat Parti adayı eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, sonuçların netleşmesinin zaman almasını beklediklerini söyledi.


Biden’ın konuşması sırasında Twitter’dan mesaj atan ABD Başkanı Donald Trump ise rakibini seçimleri çalmaya çalışmakla suçladı ve buna izin vermeyeceklerini belirtti.

Ardından da yaptığı konuşmada Trump, özellikle postayla kullanılan oylarda usulsüzlük yapıldığını iddia etti; buralardaki oy sayımının durdurulmasını istediklerini ve seçimleri Yüksek Mahkeme’ye taşıyacaklarını söyledi:

“Bu Amerikan halkına yönelik bir sahtekarlıktır. Biz bu seçimi kazanmaya hazırlanıyorduk. Açıkçası bu seçimi kazandık.”

Ancak Trump’ın seçim zaferi ilan etmesi için henüz çok erken!

ABD’de seçimler beş kritik eyalette düğümlenmiş durumda. Yarışın başa baş gidiyor olması kazananın tahmin edilmesini de zorlaştırıyor.

İşlerin bu noktaya gelmesinin nedenleri Biden’ın anketlerdeki beklentilerin aksine oy patlaması yapmaması, zaferini erken ilan etmesini sağlayacak kritik eyaletleri kazanamaması, Trump’ın beklenenden daha iyi performans göstermesi ve sonucu belirleyecek olan birkaç eyalette de oy sayım işleminin devam etmesi olarak sıralanıyor.

Bundan sonra ne olacak?

Sonucun netleşmesi günler alabilir: En olası senaryo bu. Zira üç kritik eyalet olan Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania’da postayla kullanılan oyların sayımına henüz başlanmadı.

İş yargıya taşınabilir: Trump daha önce sonuçların çok yakın olması halinde avukatlarını devreye sokabileceğini söylemişti. Bu durum süreç haftalarca uzayabilir.

İç huzursuzluğun artma olasılığı: Belirsizliğin artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak birçok gözlemci, şu andaki durumun sokak çatışmaları ya da protestoları gibi huzursuzluğun ve gerilimin çok arttığı bir dönemin başlangıcı olduğunu söylemek için erken olduğunu belirtiyor.

abd seçim hukuki süreç

Hukuki mücadele uzun sürebilir!

Seçimden önce herkesi endişelendiren bir senaryo olan, Biden’ın seçimi kazanma yolunda ilerlediğini açıklarken Trump’ın temelsiz bir şekilde seçimde hile yapıldığını iddia etmesi, gerçek oldu.

Bu uzun ve sert bir hukuki mücadeleye yol açacak ve kaybeden adayın taraftarları öfkeli ve aldatılmış hissedecek.

Henüz seçimi kazanan bilinmiyor olsa da net olan şey ABD’nin keskin bir şekilde bölünmüş bir ulus olduğu. Amerikan seçmenleri Trump’ı net bir şekilde reddetmedi. Fakat ona istediği net desteği de sağlamadılar.

Bunun yerine iki tarafın da mevzilerini kazmaya başlamasına yol açan bir sonuç ortaya çıktı.

Kazanan kim olursa olsun, siyaset savaşı devam edecek.

Trump milyonlarca oy sayılmadan zaferini ilan etti, Biden’ın ekibi ‘ölçüsüz, benzersiz ve yanlış’ diyerek tepki gösterdi

Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden’ın kampanya ekibi, Başkan Donald Trump’ın erken ve doğrulanmamış zafer açıklamasına tepki gösterdi.

Kampanya yöneticisi Jen O’Malley Dillon, Trump’ın henüz sayılmamış oy pusulalarıyla ilgili ifadelerinin “ölçüsüz, görülmemiş ve yanlış” olduğunu söyledi.

Dillon, “Ölçüsüz, çünkü Amerikan yurttaşlarının demokratik haklarını ellerinden alma yönlü açık bir çaba. Görülmemiş, çünkü tarihimizin hiçbir döneminde bir ABD başkanı, ulusal bir seçimde Amerikalıların kendilerini ifade etme hakkını ellerinden almaya çalışmadı” diye konuştu.

Trump henüz oy sayımı bitmeden Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında başkanlık seçimlerini kazandığını iddia etmiş, seçimlerde usulsüzlük yapıldığını öne sürmüş ve kullanılan oyların sayımının durdurulmasını istediklerini ve seçimleri Yüksek Mahkeme’ye taşıyacaklarını söylemişti.

Dillon, Trump’ın açıklamasının yanlış olduğunu, zira yasaların tüm yasal oyların sayılmasını gerektirdiğini ifade etti.

“Başkan yardımcısının bu gece söylediği sözleri tekrarlıyoruz: Donald Trump seçimin sonucuna kendisi karar veremez. Joe Biden bu seçimin sonucuna karar veremez. Amerika halkı bu seçimin sonucuna karar verir. Demokratik süreç de sonuç alınıncaya kadar sürmeli ve sürecek.”

Trump’ın oy sayımı ile ilgili olarak Yüksek Mahkemeye başvuracağına yönelik açıklamalarına ise Dillon, Biden’ın “hukuk ekibi hazır bekliyor” diye konuştu.

“Joe Biden ve Kamala Harris, Amerikalıların, kime oy vermiş olurlarsa olsunlar, oylarının sayılması hakkını savunuyor” dedi.

ABD seçimleri: Twitter ve Facebook, platformlarında erken zafer iddialarına müdahale etti

Sosyal medya devleri Twitter ve Facebook, ABD’de başkanlık seçimleri sonrası milyonlarca oy sayılmadan zaferini ilan eden Başkan Donald Trump ile rakibi Joe Biden’ın mesajlarına uyarılar koydu. İki platform da, çoğu yeni açılan ve dezenformasyon yayan hesapları da askıya aldı.

Donald Trump’ın rakiplerinin “seçimi çalmaya çalıştığı” iddiası, Twitter tarafından gizlendi ve etiketlendi.

Trump destekçileri ise Twitter’ın bu hamlesinin “başkanı sansürleme ve suçlama kampanyasının” bir parçası olduğunu savundu.

Facebook’ta da her iki adayın da paylaşımları “oyların hala sayıldığı” uyarısıyla birlikte göründü. Şirket bu uyarının hem Trump’ın hem de Biden’ın paylaşımlarına otomatik olarak konulduğunu belirtti.


Ancak Trump’ın televizyona çıkıp, yanlış bir şekilde zafer ilan etmesinden sonra Facebook, ABD’deki tüm kullanıcılarının zaman tünellerinin en başına, seçimin henüz bitmediğini belirten açıklamalar koydu.

Gündem


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.